Rönesans Avrupa tarihinde oldukça önemli bir dönemi, Reformasyon ise oldukça önemli bir olayı ifade eder. Rönesans yeniden doğuş anlamına gelir ki Avrupa'nın Katolik Kilisesi otoritesi altında geçen Ortaçağ'ının ardından küllerinden yeniden doğuşunu ve bağımsızlık ruhuna yeniden kavuşmasını ima eder.
Rönesans döneminin en büyük özelliği «hümanistik görüşün» önem kazanmasıdır. Sekülerizm önem kazanmıştır. Rönesans hareketi ilk olarak İtalya'da ortaya çıkmıştır. Bu dönemde özellikle Antik Yunan Dönemine olan ilginin artması ile Platon ve Hipokrat gibi bilim adamlarının eserleri incelenmeye başlanmıştır.
Yeniden doğuş iki anlamı içerir. Birincisi İlk Çağ'daki klasik metinlerin yeniden keşfi, öğrenimi, sanat ve bilimdeki uygulamalarının belirlenmesidir. İkincisi ise bu entelektüel etkinliklerin sonuçlarının Avrupalılık kültürünü genelde güçlendirmesidir.
Kurulan üniversiteler bu bakımdan önemli bir rol oynamıştır. Rönesans felsefesi buna bağlı olarak farklı düşüncelerin, felsefe sorularını farklı yollardan değerlendiren felsefe eğilimlerinin var olmasını sağlamıştır. Bu yönelimlerin ortak bir paydası varsa, o da skolastik felsefeye karşı koymak olarak belirtilebilinir.
- Bilim ön plana çıktı ve özellikle deneye ve gözleme dayalı bilim daha önemli hale geldi. Bu özellikleri ile beraber Rönesans Avrupa'dan başlamak suretiyle dünya çapında büyük bir değişim ve devrim yarattı. Böylece insan özgürlüğü, daha geniş düşünce yapısı ve bilim ile sanatı olan toplumsal bakış açısı güçlendi.
İlgili 24 soru bulundu
Antik Yunan - Roma medeniyetlerine duyulan merak sonucu bu kültürlerin incelenmesi ve o döneme ait olan eserlerin mevcut batı dillerine çevrilmesi. Özellikle İtalya'da var olan elverişli ortamın pozitif düşünceyi teşvik etmesi. Hümanizm akımının düşüncenin merkezine insan ve insan doğasını koyması.
Rönesans Holding, 1993 yılında, Erman Ilıcak tarafından Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrinde kurulan holdingdir.
İtalya, Rönesans'ın doğum yeridir ve İtalya'da Antik Yunan ve Latin edebiyatı ile felsefelerinin yeniden keşfi ve de hümanizm ile hümanist eğitim idealinin ortaya çıkmasıyla birlikte, Rönesans'ın etkisi İtalya sınırlarını aşarak Avrupa'nın dört bir yanına yayılmıştır.
Zengin şehir devletlerine sahip olan İtalya'da bilimsel ve kültürel çalışmaların desteklenmesi, Eski Yunan, Roma (antikite) ve İslam medeniyetine ait eserlerin incelenmesiyle akılcı düşüncenin ortaya çıkmasıdır.
Rönesans'ta matematiğin ilk uygulamaları ticaret ve sanatta görüldü. Bankaların, tüccarların, kamu idarecilerinin, astrolog ve akademisyenlerin gittikçe artan isteklerini karşılamak için yoğun matematik kitabı basıldı. Bu dönemde, İskederiye'li matematikçi Euklides (MÖ 330-275)'in eserlerinin tam baskısı yapıldı.
Rönesans, kelime anlamıyla “yeniden doğuş” demektir. Avrupa'da Orta Çağ sonrasında; siyasi, kültürel, politik, bilim, sanat, mimari ve eğitim alanlarında bir yenilenmeye gidilmiştir. 14. yüzyıl ile 17. yüzyılı kapsayan bu yenilenme süreci de Rönesans dönemi olarak isimlendirilmiştir.
Rönesans'ı müteakip Avrupa'da reformlar olur. 16. Yüzyılda Hristiyanlığın savunucusu Katolik mezhebinde yapılan değişiklik ve yeni düzenlemelere ise “Reform” deniliyor. Rönesans ve reformlar 1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilalinin en etkin nedenleridir.
Rönesans'ın kelime anlamı 'yeniden doğuş'tur. Rönesans düşüncenin Ortaçağ'dan Antikçağ'a sıçrayarak insana ait alanlarda yeniden üretimidir. İlkçağ ile Ortaçağ'ın vardığı sonuçların tamamen yeni bir biçimde göründüğü dönemdir.
Rönesans teriminin kelime anlamı "Yeniden Doğuş" demektir. İlk olarak Avrupa'da ortaya çıkmıştır. Orta Çağ'dan sonra kültürel, politik, bilim, siyasi, eğitim ve mimari alanlarda yenilikler yapılmıştır. 14. yüzyıl ile 17. yüzyıl arasında devam eden bu dönem Rönesans dönemi olarak isimlendirilmektedir.
Osmanlı Devleti; Rönesans ile ortaya çıkan gelişmeleri takip etmekte geç kalmıştır. Osmanlı'nın ayak uyduramadığı bu gelişmeler kısa bir süre içinde Osmanlı Devleti ile batı dünyası arasındaki kültürel ve bilimsel farkın açılmasına sebep olmuş ve Osmanlılar Avrupa karşısında geri kalmaya başlamışlardır.
Rönesansçılar: Hümanizm anlayışını benimsemiş ve bunun yanından 16. yüzyıl aklı ile bilimini de savunmuşlardır. Özgürlüğü savunmuşlardır. Temsilcileri; Petrarca, Bacon, Montaigne, Shakespeare, Cervantes olmuştur. Klasisizm: Fransa'da 17. yüzyılda ortaya çıkmıştır.
Rönesans müziği dönemi, sıradan insan yaşamında müziğin tekrar değerlendirilmesi ve yeni düşüncelerin doğma dönemidir. Rönesans'ın yaşam sevinci, dansları, danslar da çalgıları arttırdı. Bu dönemde yeni çalgılar icat edildiği gibi, eski çalgıların da sesleri büyütüldü ve zenginleştirildi.
Rönesans'ın Kısa Tarihi
Sanat tarihinin bu dönemi genellikle üç farklı döneme ayrılır.
Kelime anlamıyla "yeniden doğuş" şeklinde bilinen Rönesans, Avrupa kıtasında Orta Çağ'ın sonrasında kültürel, politik, bilim, sanat, mimari, siyasi ve eğitim alanlarında bir yenilenme dönemidir. 14. Yüzyıl ile 17. Yüzyıl zamanlarını kapsayan bu yenilenme çağı Rönesans Dönemi olarak adlandırılır.
Rönesans, Fransızca bir kelime olan “yeniden doğuş” anlamına gelmektedir. Orta Çağ'ı yaşayan Avrupa ülkelerinde Rönesans sayesinde siyasi, kültürel, politik, bilim, sanat, mimari ve eğitim alanlarında bir yenilenmeye gidilmiştir.
Rönesans Holding, dünya inşaat sektörüne yönelik en köklü ve saygın değerlendirme olan ENR'nin “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” 2022 yılı listesinde 24'üncü, Avrupa'da ise en büyük 8'inci müteahhitlik şirketi olarak yükselişini sürdürdü.
Rönesans İnşaat, Engineering News Record'un 2020 listesinde 2019'a göre 10 basamak birden yükselerek büyük bir başarıya imza attı. Rönesans'ı Limak ve Tekfen Holding takip etti. 1- Rönesans Holding: 2019 yılı küresel sıralamasında 33'üncü olan şirket, 2020'de 23'ü sıraya yükseldi.
Biz Kimiz - Rönesans. Faaliyetlerimize 1993 yılında başladık. Bugün Türkiye ve Avrupa başta olmak üzere, Hollanda'dan Karayiplere, Orta Asya'dan Afrika'ya uzanan geniş bir coğrafyada; inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri