Tekrar hatırlatmak isteriz ki, root atma çok riskli bir işlemdir, telefonunuz kullanılamaz hale gelebilir, telefonu satın aldığınız yer garanti dışı tutabilir.
Android cihazlar üzerine root işlemi uygulamak, işletim sisteminin birçok kilidini açarak sizleri kısıtlamalardan kurtarır. Bu sayede telefonunuzun işlemci hızını değiştirebiliyor ve sistemi güncelleyebiliyorsunuz. Ancak bunları yapmak sanıldığı kadar kolay ve güvenli bir işlem değildir.
Root Atmanın Zararları Neler? Yanlış bir işlem yapılırsa akıllı telefon kullanılamaz hale gelebilir. Root atıldığında akıllı telefon garanti kapsamının dışına çıkar. Android'in bazı güvenlik özelliklerini devre dışı bırakabilir.
Root atılmış akıllı telefon ya da tabletlerde, özelleştirilmiş ROM uygulamaları kullanılabilir. Buna bağlı olarak cihaz üzerinde kullanıcıların yetkileri de değişiklik göstermektedir. Root atılan cihazlarda, kullanıcılar normalde kullanamadıkları tüm detaylara da erişim hakkına sahip olur.
Maalesef, bu uygulamaların birçoğu ya reklam gösteriyor veya cihaza reklam virüsü yüklüyorlar. Bu davranışa zararlı diyemeyiz ancak haliyle yararlı da değildir. Cihaz rootlamak için bu tarz uygulamaların hiçbirini önermiyoruz. Aslında, cihazları rootlamanızı başlı başına önermiyoruz.
İlgili 23 soru bulundu
Root atılmış cihazınızdaki IMEI numarası, root'u kaldırsanız dahi silinmemektedir.
Rooting, Android işletim sistemini kullanan telefon ve tabletlerin, sistemsel tüm kısıtlamalarını kaldırarak tam yetki ve erişimi sağlar. Android cihazın daha önce ulaşamadığınız detaylarına erişim hakkı verir.
Hedef bilgisayar veya ağdaki kontrolü ele geçirmek amacıyla tasarlanan ve siber suçlular tarafından sıklıkla kullanılan kötü niyetli yazılıma rootkit denir. “Root” ayrıcalıklı hesap yöneticisi ve “kit” yönetici düzeyinde erişime izin veren uygulamalar olarak bilinir.
Rootlu oluyor evet Root'u kaldırırsan ROM atarsan şebeke gelmeyebilir. O yüzden rootlu kullanman gerek virus bulaşma olayı rootlu olsa da olmasa da bulaşır. Sen dikkatli kullandığın sürece bir şey olmaz.
Vardır, evet döndürebilirsiniz.
Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda varsayılan root kullanıcısı ile sistem dosyalarına erişim sağlanamamaktadır. Bunun için cihaz kullanıcısının root atma işlemini yapması gerekmektedir. Root erişimi olmadan telefon üzerinde tam bir yetki olması mümkün değildir.
Root atma işlemi telefonunuzun performansını hızlandırmamaktadır. Telefonunuzun performansını arttırmak için root ile kullanabileceğiniz birçok uygulama mevcuttur.
Root atma ya da rootlama, cihaza en üst düzeyde erişim izinleri vermek anlamına gelen root erişimi teriminden türemiştir. Windows'un yönetici erişimine eşdeğer olan root yetkisi, kullanıcının Android telefonunda farkında olmadığı her türlü ekstra gizli özellik ve ayarı açmasını sağlar.
İşte bu konuda bilinmesi gerekenler. Kökeni İngilizceden gelen ruh kelimesinin Türkçe karşılığı, 'kök' olarak geçmektedir.
Root işleminin en temel yararı, size sistemin daha önce erişmediğiniz köşelerine, detaylarına erişim hakkı (sadece okuma hakkı değil, yazma / değiştirme hakkı da) sunmasıdır. Bu sayede tüm sistem dosyalarını silebilir, değiştirebilir, yeni temalar yükleyebilir, gereksiz sistem programlarını sistemden kaldırabilirsiniz.
Android Cihazlara Nasıl Root Atılır? Terminali açtığınızda, bir “#” görürseniz, telefonun root erişimi vardır ve süper kullanıcı modundadır. Eğer terminali açarken bir “$” görüyorsanız, telefon süper kullanıcı modunda değildir, fakat bu rootlu (köklü) olmadığı anlamına gelmez. “Tarih” yazın ve enter tuşuna basın.
Eğer güvenli mod açıkken telefonunuzda herhangi bir sorun kalmıyorsa muhtemelen cihazınızda virüs var demektir. Yabancı yazılımların tespiti için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise virüs tarama uygulamaları indirmektir. Android cep telefonu kullanıcıları virüs programlarına Google Play Store üzerinden erişebilir.
İşletim sistemini orijinal durumuna döndürerek, fabrika ayarlarına sıfırlama seçeneği, cihazınızdaki virüslü programları veya dosyaları istemeden kaldırır.
Root ile veriler silinmez.
Android telefonun rootlu olup olmadığını anlamının iki farklı yöntemi bulunuyor. İlk etapta cihazda SuperSU, SU veya SuperUser gibi uygulamaların olup olmadığına bakabilirsiniz. Bu uygulamalardan en az birisini görürseniz, o cihaz root işlemi görmüş demektedir.
Root atma garantiyi bozar mı? Telefonunuza root attığınız takdirde telefonun da bazı özelliklerini değiştirebilme şansına sahip olduğunuzdan maalesef ki bu işlem, garantiyi bozuyor. Üstelik telefonunuza root attığınız, pek çok yetkili servis tarafından kolaylıkla tespit edilebiliyor.
Normal şartlarda silinmez. Yine de böyle işlemleri yapmadan önce yedek alınmalı.
Sorunuza cevap olarak, rootlama yaparken boot.img dosyasına işlem yaparak yetki alıyor uygulamanın cihaz üzerinde kontrolü için, sıfırlamanız bu işlemi geri almaz fakat sıfırlayınca uygulama yüklü olmayacağından root isteyen uygulamalar yetki alamayacağından düzgün çalışmaz.
Eğer cihaz içerisinde root atma işleminde kullanılan uygulamalardan biri mevcut ise o cihaz root edilmiştir demektir. Root'lu cihazlarda kullanıcılar işletim sistemine ve tüm özelliklere müdahale edebilme hakkına sahiptir. Cihazlar üzerinde kısıtlama olmadan her türlü işlemin yapılabilmesi mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri