Röperli kroki aplikasyon krokisinin özel bir çeşididir. Genellikle yapı kullanma izin belgesi öncesinde yapının projesine uygun olup olmadığının kontrolü için istenmektedir.
Röperli Kroki Neden Çizilir? İnşaat ruhsatını almada gerekli olan ekler mimari, statik, elektrik ve tesisat projeleri röperli kroki şeklinde belirtilmektedir. Röperli krokiyibazı belediyeler temelin doğru yere yapılmasını kontrol etmek için ve vizeyi vermek için istemektedir.
Röperli kroki; parsel ya da ada yapılarının yeri değişmeyecek, sabit şekilde ölçülerinin yazılmış olduğu kroki tipine denir. Ölçümlerin doğru alınması ve kroki üzerinde doğru şekilde işaretlenmesi gerekir. Çünkü yanlış alınmış ya da yanlış şekilde işaretlenmiş bir ölçüm, yapı inşa edilirken sorun çıkarır.
2009/14 sayılı genelge kapsamında yapılan işlemlerde sadece lisanslı harita kadastro mühendisleri ve büroları tarafından düzenlenen röperli krokiler kabul edilebilir.
2023 Yılı (13 Temmuz 2023 Tarihli ve 32247 sayılı Resmi Gazete) için talep edilecek krokilerinde, tapu başına ilgilisi tarafından Vergi Dairesine (4 sayılı Tarife Md.16) 388,20₺ (Üçyüzseksensekiz Lira, Yirmi Kuruş) ücret yatırılması gerekmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Aplikasyon krokisi LİHKAB tarafından verilir. Parselin aplikasyon ölçüleri ile parsel sınır koordinatlarının olduğu, varsa parsele tecavüzlü duvar veya bina köşelerinin belirtildiği resmi bir evraktır.
Röper krokileri kuzeye yönlendirilmiĢ olarak çizilerek üzerine yolların isimleri yazılır. Ayrıca röper krokisinde tesisin cinsi ve sabit noktaların koordinatları da yazılır. Sabit noktalara ait röper krokileri yapılırken çizelgede noktanın ait olduğu yer; ili, ilçesi, mahalle/köyü ve mevkisi ile belirtilmelidir.
- Krokide yön okları bulunur ve kağıdın bir yerinde kuzey-güney tarafını gösteren bir ok çizilmelidir, - Önemli olan caddeler, yollar, tarihi yerler ve sokaklar krokide gösterilir. Ayrıca önemli yerlerin isimleri yazılır.
Aplikasyon Krokisi Zorunlu mu? Ruhsat alacaksanız zorunludur.
Bu kapsamda ilgi talimatta bahsedilen röperli krokinin belediyesince onaylanması hususu da yürürlükten kaldırılmıştır.
Arazi üzerinde tespit edilen bir noktanın istenildiğinde kolaylıkla bulunabilmesi ve bu noktanın kaybolması halinde yeniden noktayı tespit edebilmek amacıyla noktanın yakınındaki sabit tesislere olan yatay uzaklıkları ölçülerek bir krokiye bağlama işlemine RÖPERLEME, ölçülerine de RÖPER denir.
Röper: Poligon noktalarının arazide arandığında kolayca bulunabilmesi veya tahrip edildiğinde yeniden tesis edilebilmesi (ihya) amacı ile yapılır. Röper, poligon noktalarının çevrede seçilen en az üç noktaya olan uzaklıklarının ölçülmesi ve krokisinin çizilmesi işlemidir.
Röperli kroki örneği
Aplikasyon işlemi, tescil edilmiş haritaların parsel köşe noktalarını zemin üzerinde yeniden belirleme işlemidir. İlgililerin talebine bağlı olarak tapu kadastro müdürlüğü tarafından yapılan aplikasyonun, tapu kütüğüne tescili gerekmez.
Röperli krokiyi daha önceden resmi olarak hazırlanmış koordinat ve ölçüleri gösteren kroki olarak tanımlar isek aplikasyon bu noktaların arazi üzerinde fiili ve kalıcı olarak işaretlenmesi olarak görmek gerekir. Aplikasyon krokilerin hazırlanmasında özel harita mühendislerinin çalışmaları kabul görmektedir.
– Aplikasyon için gerekli teknik belgeler kadastro müdürlüğünden temin edilir. 2. b) Talep kadastro müdürlüğü tarafından karşılanıyorsa; – Kadastro müdürü ya da ya da görevlendireceği personel tarafından, gelen talep değerlendirilir.
Kroki çizmek için gereç olarak kağıt, kalem, silgi, ölçme ve kontrol aletlerinin bulundurulması yeterlidir. Beyaz çizgisiz kağıt kroki çiziminde kullanılabileceği gibi kareli kağıt da kolaylık sağlayacaktır (Şekil 1.2). kareli kağıtlar da bulunmaktadır. Kurşun kalemin yumuşak uçlu olanı tercih edilmelidir.
Kroki çizimi, bir yerin tarif edilmesinde ve o yerin insanın gözünde canlandırılmasını sağlamak amacıyla sıklıkla başvurulan yöntemlerden bir tanesidir. Kroki ile, bir yerin çizimi kuş bakışı olarak, kabataslak bir şekilde çizilmektedir. Bu çizime bakarak da insanlar aradıkları yeri daha rahat bulabilmektedir.
Özellikle kroki üzerinde belirtilmiş olan yerlerin isimleri sembol şeklinde yazılır. Bu da insanların aklı karışmadan kolay şekilde istedikleri yeri bulmalarına fırsat verir.
Sınırları belli edilen taşınmazların şeklini göstermek üzere ekipte bulunan teknik eleman her ada için ayrı ayrı olmak üzere kroki düzenler. Taşınmazların sınırlarını belirtmek amacıyla düzenlenen bu krokiye sınırlandırma, tasarruf (tehdit) krokisi denir.
Plankote, birçok mühendislik projelerine altlık teşkil etmek amacıyla hazırlanan, arazinin topografik durumu ile birlikte tüm detayları kapsayan haritalardır. Bu arazinin belirli aralıklarla, sistematik olarak kotların belirlenmesi amacıyla yapılan çalışma ve sonuç ürün olarak meydana gelen, kotlu / ölçekli krokidir.
Parselin veya bağımsız bölümün bulunduğu yerin, herhangi bir ölçme işlemi yapmadan paftası ile vaziyet ve bağımsız bölüm planındaki şekil ve ölçü değerlerinden faydalanarak mahallinde ilgilisine gösterilmesidir.
➢Aplikasyon krokisinin geçerlilik süresi 6 ay'dır.
Taşınmazların mülkiyet sınırlarının zeminde belirlenerek aplikasyonunun yapılması işlemine yer tespiti de denilmektedir. Aplikasyon (yer tespiti), tescilli haritalardaki parsel köşe noktalarının zeminde yeniden belirtilmesidir.
Sınır Tespiti Kimler Tarafından Yapılır? Sınır tespit işlemi, sadece tek başına yapılıp resmî işlemlerde kullanılacaksa bu işlem LİHKAB (Lisanslı Harita Kadastro Mühendisliği Büroları) tarafından yapılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri