Rosenberg benlik saygısı ölçeği, 12 kategori ve toplamda 63 sorudan oluşan ve kişilerin öz saygısını ölçmek adına yapılan bir testtir. Benlik saygısını değerlendirmek için geliştirilmiş pek çok test ve ölçek bulunmaktadır. … Bu benlik saygısı ölçeği, 1963 senesinde Morris Rosenberg tarafından geliştirilmiştir.
Araştırmada ergenlerin benlik saygısı düzeylerini belirlemek amacıyla Rosenberg (1965) tarafından geliştirilen , Çuhadaroğlu(1986) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Rosenberg Benlik Saygısı ölçeği kullanılmıştır.
Sonuç olarak Rosenberg Benlik Saygısını kişilerin kendi şahıslarına karşı olumlu ya da olumsuz değerlendirmelerinin bütünüdür diye tanımlamaktadır. Benlik saygısı (self-esteem) benliğin duygusal boyutudur. Kendini benimseme, kendine değer verme, saygı duyma, onaylama; kendi değerine ilişkin değerlendirmedir.
Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği: Rosenberg (1965) tarafından geliştirilen Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) 12 alt kategoride toplam 63 sorudan oluşmaktadır. Çuhadaroğlu (1986) tarafından Türkçeye uyarlanan ölçeğin ilk 10 maddesi Benlik Saygısı boyutunu ölçmektedir.
Benlik saygısı ise bireyin kendisini beğenilmeye ve sevilmeye değer görmesidir. Kişi kendini objektif olarak değerlendirebilmeli, kendisini olduğundan değersiz ya da en değerli, en mükemmel, en üstün görmeden, olumlu düşüncelerle, kendini olduğu gibi kabullenebilmeli, kendini sevmeli, özüne güvenmelidir.
İlgili 23 soru bulundu
Benlik saygısı, bireyin kendi değerine dair yapıyor olduğu öznel değerlendirmedir. Benlik saygısı, bireyin kendi hakkındaki inançlarını (örneğin, "sevilmiyorum", "iyi şeyleri hak ediyorum") ve zafer kazanma, umutsuzluk, gurur ve utanç duyma gibi duygusal durumları kapsar.
Benlik saygısı, bir bireyin kendine duyduğu saygı ve değer verme hissidir. Kişinin kendisine olan inancı, öz saygısı ve kendi değerini tanıması ile ilgilidir. Benlik saygısı, psikolojik sağlık ve iyi yaşam için önemlidir.
Rosenberg benlik saygısı ölçeği, 12 kategori ve toplamda 63 sorudan oluşan ve kişilerin öz saygısını ölçmek adına yapılan bir testtir. Benlik saygısını değerlendirmek için geliştirilmiş pek çok test ve ölçek bulunmaktadır. … Bu benlik saygısı ölçeği, 1963 senesinde Morris Rosenberg tarafından geliştirilmiştir.
Bireyin kendine duyduğu sevgi, saygı ve güven duygularını kapsayan benlik saygısı kavramı, kendimizi tanıyıp gerçekçi bir değerlendirme yapabilmemizi, kendi yeteneklerimizin farkına varıp onları kabullenmemizi ifade etmektedir.
Benlik kavramının önemli parçalarından biri de benlik saygısıdır. Benlik saygısı kişinin kendi değerleri hakkında yaptığı çıkarımlar ve bu çıkarımlara eşlik eden duygulara verilen isimdir [4]. Bu nedenle benlik saygısının, benliğin duygusal yönü olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Benlik saygısında önemli olan tutarlı olup, kişinin kendisiyle ilgili gerçekçi beğenisini göstermesidir. Birey kendini gerçekçi bir biçimde ve koşulsuz beğenip, seviyorsa benlik saygısının tam olduğundan bahsedebiliriz. Burada ne bir utanç durumu ne de bir böbürlenme, kendini beğenmişlik durumu söz konusu değildir.
Düşük benlik saygısı, bireyin kendisi ile ilgili olumsuz algısını içerir. Bu kişiler kendilerini değersiz hissederler. Özgüvenleri düşük, atılganlık becerileri zayıftır. Eleştirilmekten korkarlar.
Öz-Saygı Envanteri-ÖSE (Coopersmith Self-Esteem Inventory- SEl): Bireyin öz-saygı düzeyini belirlemek amacıyla Coopersmith (1967) tarafından geliştirilmiş bir kendini değerlendirme ölçeğidir.
Benlik saygısı, insanların duygu düşünce ve davranışlarının öngörülebilmesinde belirleyicidir ve in- sanların çeşitli deneyimleri ile edindikleri kendilerine dair olan olumlu veya olumsuz hisleri olarak tanımlanır.
Benlik, bireyin yaşantısında en gerçek bir varlık olup psikolojik açıdan, bireyin çevresini algılamasında, yapılandır- masında, değerlendirmesinde ve tepkilerde bulunmasında bir başvuru çerçevesidir (frame of reference).
Benlik saygısı düşük olan bazı insanlar kendileri hakkında olumsuz konuşurlar, diğerleri ise diğer insanların onlardan memnun olduğundan emin olmak için kendi yollarının dışına çıkar. Her iki durumda da bu kişisel değer ve değer eksikliği, bir kişinin yaşamı ve sağlığı üzerinde ciddi olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
Bebeklikte başlayan bu bilinç öncelikle kendisini görsel olarak tanıma, ismine ve “ben, sen, biz” kavramlarına duyarlılaşma olarak ortaya çıkar. Benlik kavramının oluşması ve ben bilincinin gelişimi 22-24 aylar arasında olur.
Yani, benlik-bilinci, bireyin kendinin, başkalarından ayrı bir insan olarak sosyal kimliğinin farkında olması demektir. Benlik-bilinci dediğimiz bu nitelik, yani bireyin kendini sanki dışarıdan izliyormuşçasına ayrı bir varlık olarak değerlendirme yetisi, insana özgü bir özelliktir.
Bireyin farklı alanlarda kendisi hakkında ne düşündüğü bir araya gelerek genel benlik algısını oluşturur. Örneğin, “ben iyi bir arkadaşım”, “ben öfkeli bir insanım”, “ben akademik alanda başarılı olabilirim, ama iş hayatında zorlanırım” gibi kişinin kendisi ile ilgili inanç ve görüşleri benlik algısının bir parçasıdır.
Benlik şemaları bilişsel - duygusal yapılar olup, bireyin belirli bir alandaki bireysel deneyimini temsil eder. Söz konusu bilişsel - duygusal yapılar benlik ile ilgili olan bilgi transferini organize edip, yönlendirirler.
Çocuk seviliyorsa, ilgi görüyorsa, çevresi tarafından istendiği duygusunu yaşar ve benlik algısı olumlu yönde gelişir. Özellikle çocuğun bakımından sorumlu kişinin davranışlarının yumuşaklığı ve yüz ifadesi burada önemli rol oynar. Benlik algısının gelişmesinde çocuk için anne ile ilişkinin devamlılığı çok önemlidir.
Gelişimi varoluşsal benlik ve kategorik benlik olmak üzere iki yönlüdür. Benlik kavramının üç bileşeni vardır: öz imge, öz saygı ve ideal benlik. Kişinin kendini tanımlama şekli, kendine verdiği değer ve ne olmak istediği bu bileşenleri oluşturur.
Ayna benlik, bireylerin benlik görüşlerinin başkalarının kendilerini nasıl gördüğü algısı yoluyla etkilendiği süreçlerdir. Ayna benlik hem "kişinin kendi hakkındaki görüşlerini" hem de "başkalarının kendisi ile ilgili görüşlerine yönelik algısını" kapsamaktadır.
Benlik kontrolü kişinin kendi davranışlarına hükmedebilme, dürtülerini engelleyebilme, çeşitli kötü alışkanlıklarından kurtulabilme gücünü ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri