Araştırmalar, az yağlı süt ürünleri tüketen kişilerin yağ içermeyen ürünleri tüketenlere kıyasla kalp hastalığına yakalanma olasılıklarının fazla olmadığını gösteriyor. Aynı zamanda az yağlı süt ürünleri tüketmek, sizi daha hızlı doyuracak ve açlık hissiyatınızı giderecektir. Yoğurdu her öğününüzde tüketebilirsiniz.
Protein içeriğinin yanı sıra kalsiyum, kalsiyum, fosfor ve B2 vitaminlerini de içeriyor. Fakat yoğurdun faydaları bunlarla sınırlı değil. Kanser riskini azalttığını, abdominal obezite ve vücut yağının azalmasına katkı sağladığını gösteren çalışmalar da var. Bütün bunların yanı sıra kalp sağlığını da koruyor.
Hangi besinler kalp dostu? Zeytinyağı, soğan, sarımsak, ıspanak, fasulye, pirinç, fındık, domates, elma ve greyfurt gibi besinler… Doymuş yağlar yerine, zeytinyağı kullanımı, kandaki kolesterol miktarını azaltarak kan basıncını düzene sokuyor.
İlgili 41 soru bulundu
Düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşamın yanı sıra; diyabet, KOAH, yüksek tansiyon, obezite, tiroit ve gut gibi hastalıklar da kalbe olumsuz etki yapıyor.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Engin Bozkurt, dünyada gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında kalp krizinin ilk sırada yer aldığını, stres, fazla kilo, tuz ve sigarının kalbin en büyük düşmanı olduğunu söyledi.
Özellikle paketli tatlılar, cipsler, dondurmalar ve şekerlemeler gibi atıştırmalıklar, tüketmekten kaçınmanız gereken başka bir gıda grubudur. İşlenmiş gıdalar ve büyük miktarlarda tuz içeren, örneğin turşu, zeytin ve et suyu kalp sağlığınız için tehdit oluşturabilir.
Kalp damarlarının açılmasına ve kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olan balın kalbi korumada etkili olduğu bildirildi.
Kalp Dostu
Kahvenin içeriğindeki antioksidan kalp sağlığına iyi gelir. Günde 1 fincan Türk kahvesi kalp dostu. Araştırmalar düzenli olarak tüketilen Türk kahvesinin, damarların iç yüzeylerindeki hücrelerin yapılarını korumaya destek olarak kalp rahatsızlığına yakalanma riskini düşürebildiğini ortaya koyuyor.
Kalp sağlığı için yararı kanıtlanmış hareket miktarı haftada en az 3 defa, her defasında en az 40 dakikayı bulan düzenli ve tempolu hareket / spordur. Daha fazlasını yapabilirseniz elbet daha iyidir.
Bir dönem kolesterolün sorumlusu olarak da görülen yumurta, ölçülü tüketildiğinde kalbe zarar vermiyor. Üstelik kalbi koruyucu nitelikte olan birçok vitamin, folik asit ve mikrobesleyicileri içeriyor.
Kepekli ve çavdar ekmeği, yulaf ezmesi, makarna, erişte, bulgur, pirinç, fasulye, nohut ve mercimek yemek serbest ancak, ölçülü miktarda olmak şartıyla. Bunun yanı sıra poğaça, kurabiye ve yağlı bisküvilerden uzak durulmalı.
Vücudunuz bir anda soğursa, kan damarlarınız sıkışır ve tansiyonunuz yükselir. Yaklaşık 300 bin kişinin katıldığı, Çin'de yapılan bir araştırmada; her gün 7 gram yoğurt tüketilmesinin, daha düşük kalp hastalığı riskiyle bağlantılı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Dikkat etmeniz gereken nokta ise sade yoğurt tüketmektir.
KALP HASTALARI KAHVALTIDA NE YEMELİ? Kalp hastaları güne hafif bir kahvaltı ile başlamaları gerekir. Bu; katı yağ ve hayvansal gıdalardan fakir bir kahvaltı olmalıdır. Örneğin domates, taze yeşillikler, zeytin ve peynir gibi doğal gıdalardan oluşan bir kahvaltı tercih edilebilir.
Diyetteki kolesterol ve doymuş yağ miktarını azaltmak için; tereyağı, kuyruk yağı gibi yağların tüketimini sınırlamak, süt, yoğurt ve peynir gibi besinleri yağsız ya da yarım yağlı olarak tercih etmek, kırmızı etin görünür yağını ayırıp pişirmek ve haftada 2 kereden fazla tüketmemek, sakatatlardan uzak durmak ...
Kolesterolü düşürür. Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
Ceviz ve bal karışımı; beyin konsantresini artırarak halsizlik, yorgunluk ve baş ağrısını engeller. Soğuk havalarda bir kaşık olarak düzenli tüketilen ballı ceviz , vücudun direncini artırır. Cevizin içerisinde kalsiyum, demir, bakır, çinko ve selenyum gibi birçok mineral vardır.
Tarçın ferahlık verir ve iştah açar. El ve ayaklardaki titremeleri ve damar tıkanıklığını önler. Mide rahatsızlıklarına ve karın ağrılarına iyi gelir.
Tüketilen besinler, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak en çok bilinenler. Ancak son zamanlarda trend olan, üzerine akademik çalışmalar da yapılan nefes egzersizleri, kalp yogası, kalp meditasyonu kalp sağlığına iyi gelebiliyor ve kalbi rahatlatabiliyor.
Elma, kalp için oldukça değerli bir meyvedir. Elma tüketimi hem koroner kalp hastalığından hem de kalp ve damar hastalıkları nedeniyle ölüm riskinde azalma sağlar.
Namaz kılmak, kalbi temizler. Günahların affedilmesine sebep olur.
- Zeytinyağı: Kalp ve damara iyi gelir. - Balık: Omega 3 en fazla olan gıdalar arasındadır. - Meyveler ( yaban mersini, ahududu, böğürtlen, çilek): Kan basıncını ve damar sağlığını korur. - Keten tohumu - yulaf ezmesi: İçeriğindeki omega 3 ve lif sayesinde kalbi korur.
Barış Çaynak, kalp krizi riskini azaltmak için uzak durulması gereken yiyecekleri şöyle sıraladı: Beyaz çikolata, şekerleme, kek, puding ve bisküvi... Sosis, hamburger, pastırma ve kebap gibi yağlı etler... Krema, süt, yoğurt, krem peynir gibi tam yağlı süt ürünleri...
Kalp sağlığını artırabilecek bazı önemli otlar arjuna, amalaki, moringa, keten tohumu, alıç, ginkgo biloba ve zerdeçaldır. arjuna, kardiyovasküler sağlığı yönetmeye yardımcı olan harika bir bitkidir. Arjuna kabuğu tozu, kardiyo-koruyucu özelliği nedeniyle kalbi korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri