a) Rotatif Pompalar:Dönme hareketinden yararlanarak çalışan pompalardır. Dişli,paletli,vidalı,loblu,peristaltik(Hortum), burgulu(monopomp).. vs pompalar bu gruba girer.
Pozitif deplasmanlı pompaslar, sıvı veya gaz gibi akışkanları bir yerden diğerine taşımak için kullanılan bir tür pompadır. Pozitif deplasmanlı pompa, içinde hareket eden bir parçanın, örneğin pistonun, rotorun veya diyaframın, pompa içindeki bir boşluğu büyütmesi ve küçültmesi yoluyla akışkanın taşınmasını sağlar.
Santrifüj pompalar düşük basınçlı sıvının yüksek basınca gelmesini sağlar. Böylece suyun taşınmasına ve daha geniş alana yayılmasına imkân tanır. Santrifüj pompaları özellikle tarım alanları için sıklıkla tercih edilir. Çünkü ürünler az miktarda suyla arazinin eşit ve verimli bir şekilde sulanmasını sağlar.
Hidrolik pompaların arkasında çok çeşitli tasarım ilkeleri ve konfigürasyonları mevcuttur. Her pompa, tüm ihtiyaçları karşılamayabilir ki bunun için 3 farklı pompa tipi mevcuttur; dişli pompalar, paletli pompalar, pistonlu pompalar.
Pompalar yer değiştirme yöntemlerine göre pozitif deplasmanlı pompalar, impulse pompaları, hız pompaları, yerçekimi pompaları, buhar pompaları ve valfsiz pompalar olarak tiplere ayrılır. Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
İlgili 32 soru bulundu
Santrifüj pompalar, karışık akışlı pompalar ve eksenel pompalar olmak üzere üç şekilde sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmayı etkileyen en önemli unsur pompaların özgül hızı ve buna bağlı olarak çark yapısıdır.
Pompa tipinin seçiminde bilinmesi gereken çalışma şartlarının değişkenleri başlıca şunlardır: Debi (Q) ve çalışma noktasında istenilen basma yüksekliği (H) değerleridir. Pompanın büyüklüğü ve devri, pompa seçim eğrilerinden belirlenir.
Pompa, yeterli basıncı ve debiyi sağlamaz ise hidrolik devre ve fonksiyonlarını gerçekleştiremez. Hidrolik devrelerde uygulama koşullarına göre değişik tipte hidrolik pompalar kullanılır. Hidrolik pompa çeşitlerini; dişli, pistonlu ve paletli pompalar olarak sınıflandırabiliriz.
Pistonlu Hidrolik Pompa: Hidrolik pompa tipleri arasında verimin en yüksek olduğu ve en yüksek basınçları üretebilen hidrolik pompa tipidir. Pistonlu hidrolik pompalar, eğik eksenli, sabit eksenli, değişken ve sabit debili olmak üzere pek çok farklı çeşide sahiptirler.
Isıtma sistemlerinde kazanda ısınan suyun tesisattaki dirençleri yenerek ısı yayıcılara iletilmesi pompa yardımıyla gerçekleşir. Suyun kalorifer sistemlerindeki dolaşımını sağlamak için sadece santrüfüj pompalar uygundur.
Jet pompaları genelde toprak üstüne monte edilmiş, suyun bir emme borusu vasıtasıyla bulunduğu yerden tahliye edilmesini sağlayan pompalardır. Jet pompaları yeraltı sularının zengin olduğu bölgelerde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Bir pompa impelleri,pompa gövdesinin içindeki yuvasına her boyutta sıkı sıkı oturur. Çalışma sırasında, impellerin hem soğutma hem yağlama görevlerini, pompalanan sıvı yerine getirir.
Alüminyum gövdeli tandem dişli pompalar, 2 tane pompanın birleşmesinden oluşmaktadır. Bu ürünler, genellikte çift pompa beslemesi ihtiyaç duyulan sistemlerde kullanılmaktadır. Yağ bölmeler arasında geçiş sağlamaktadır, farklı yağ kullanımı için uygun değildir.
Kanatlı pompa, değişen basınçlarda sabit akış sağlayan kendinden emişli pozitif deplasmanlı bir pompadır. Çalışma, tipik olarak maksimum devir sayısı 900 olduğundan, dişli kutusuna bağlı bir motor aracılığıyla gerçekleştirilir.
Peristaltik pompa, endüstrinin pek çok kolunda öncelikli olarak görülen pompa türleri arasındadır. Temel olarak hortum içerisine çekilen akışkanı ya da gazı hareket ettirmek amacıyla kullanılır. Söz konusu hortumların uçlarında sıvı girişleri ve sıvı çıkışları yer alır.
Talaşlı imalatlarda, bor yağları transferinde, boyama kabinlerinde, püskürtme atığı tortu ve boyaların giderilmesinde, oto servis istasyonlarında, karter atıkları ve yanık yağların toplanmasında sanayi atıkları ve pis suların arıtma tesislerine pompalanmasında kullanılırlar.
Merkezkaç akışlı pompada akışkan pompa merkezine eksenel olarak girer ve pompa gövdesinin dış çapı boyunca radyal olarak terk eder. Bu nedenle merkezkaç pompalara radyal akışlı pompalarda denir.
Split Isı Pompaları
Ayrık tip olarak da bilinen split ısı pompaları, monoblok modellerin aksine iki farklı üniteden meydana gelmekte. Bir dış ünite, bir de iç üniteden oluşan split ısı pompası modellerinin üniteleri arasında bakır boru bağlantısı bulunuyor.
Vidalı pompa, popüler olarak adlandırabileceğimiz pompa ekipmanlarından biridir. Endüstride ve günlük hayatta yaygın bir kullanımı vardır. Vidalı pompa, bir eksen boyunca yüksek ya da düşük viskoziteye sahip sıvıları aktarmak için kullanılır.
Dişli pompa, döner pompalara verilen isimdir; dönen dişliler kullanarak sıvıyı taşıyan pompalardır. Dişli pompa sıvı ortamını iter, vakum basıncı yaratır, iki ya da daha fazla dişlinin kullanımı ile işlevini tamamlarlar. Dişli pompalar çok yüksek basınç oluşturabilme kabiliyetine sahiptir.
Çift yönlü pompalar, emişten çıkış, çıkıştan emiş yapabilen pompalardır. Pompanın üzerinde bulunan anahtar sayesinde sıvının akış yönünü değiştirebilirsiniz.
Kişilerin kendi elleriyle kazıp açtıkları kuyulardan su çıkarmak için santrifüj pompası kullanılır. Maksimum 6 metre kadar derin olan kuyulardan su çıkarılır.
Dikey ya da dik kademeli pompa olarak adlandırılan santrifüj pompa, fanları dikey şekilde bir mil üzerinde dizili olan yüksek debi ve basınç sağlayan su pompası türleridir. Bu santrifüj pompalar oldukça sessiz çalışan noryl (noril) fanlı pompalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri