Psikolojik yaş, kişinin hissettiği, davrandığı ve ona göre hareket ettiği yaştır ve bu nedenle doğumdan itibaren alınan yaş olan kronolojik yaşa eşit olmak zorunda değildir. Bu nedenle, bir kişi gerçekte olduğundan daha yaşlı, daha genç ya da olduğu yaşta hissedebilir.
Psikolojik Danışman
Ayrılığı en derin hissetiğimiz yerlerden birisi de sevdiklerimizin ölümüdür. Her ayrılık bir yana ölümle olan ayrılıklar bize derin keder, üzüntü, acı vb. duyguları yaşatır. İşte sevdiğimiz birinin kaybıyla bu duyguları yaşadığımız sürece yas denir.
PSİKOLOJİK YAŞLANMA NEDİR? Psikolojik yaşlanma, bireyin zihinsel yetenek ve işlevlerindeki azalma ile birlikte, davranışsal uyum yeteneğinde yaşa bağlı ortaya çıkan değişimleri ifade etmektedir.
Normal yas süreci genelde altı ile yirmi dört ay kadar sürer ve zaman içinde yatışır. Yas sürecinin ileri dönemlerinde bu yaşantıların sürmesi patolojik yasın belirtisi olabilir. Patolojik yas; genel olarak yas tepkilerinde gecikme ya da uzama durumunda ortaya çıkar.
Karışık yas kendini, Kronik yas, gecikmiş yas, abartılmış yas, maskelenmiş yas ya da patolojik yas gibi çeşitli biçimlerde göstermektedir. Bireyin yas tepkileri uzun süredir devam etmekte ve kayıp sonrası oluşan acı derinleşerek artmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Normal bir yas süreci ortalama 6-7 ay sürerken, çok yakınların kaybı 2 sene civarı sürebilir. Evlat kaybı gibi bazı komplike yas süreçleri ise bütün bir ömür sürebilir.
Yas, sağlıklı ve yaşanması gereken bir süreçtir ve kaybın özelliklerine göre (yakınlık, beklendiklik vb.) 6 ay ila 1 yıl sürmesi normal karşılanmaktadır.
İnkâr, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme... Bunlar yasın beş evresi olarak biliniyor. Yaşadığımız üzücü olaylarda çoğu insanın bu aşamalardan geçtiği varsayılıyor.
Duygu, düşünce veya davranış örüntülerinde her zamanki hale göre farklılıklar mevcutsa ya da duygusal açıdan kötü hissediliyorsa, uzun denebilecek bir süredir aynı şikayetler devam ediyorsa psikoloğa gidilebilmektedir. Bazı durumlarda yaşanılan sıkıntıların kronik bir hal alması ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
Kocası ölen veya kesin boşamayla evliliği sona eren kadının, belli bir süre bazı davranışlardan kaçınması gerekir. Buna terim olarak hidad / ihdad denir. Fakat, kadının evine kapanması ve dünyadan kendini soyutlaması doğru değildir. İslam'a göre yasın süresi üç gündür.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise 45-64 yaş arası dönem orta yaş, 65-74 yaş arası dönem yaşlılık, 75-89 yaş arası dönem ihtiyarlık, 90 yaş ve üstü yaş ise ileri ihtiyarlık olarak sınıflandırılmaktadır (Arpacı, 2005).
Yasın Duygusal Belirtileri
Kişi boşlukta hissetme, umutsuzluk, özlem ya da derin yalnızlık duygularına sahip olabilir. Ayrıca çok ağlayabilir veya duygusal olarak dengesiz hissedebilir. Yas sürecinde kişi yaptığı ya da yapmadığı şeyler için pişman olabilir veya kendini suçlu hissedebilir.
Yas duygusunun yaşanması kişiyi değer verdiği ilişkiyi gözden geçirmeye, anılarını tazelemeye ve o ilişki olmadan hayatını nasıl yöneteceği konusunda düşünmeye yönlendiren sağlıklı bir duygudur.
İsviçreli psikiyatrist Elisabeth Kübler-Ross tarafından geliştirilen modele göre, yasın 5 evresi bulunuyor: İnkâr, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme süreçleri. Bu süreçlere hızlıca göz gezdirelim. İnkâr evresi: Kayıp haberini aldıktan, yaşanılan acı olayı öğrendikten ya da deneyimledikten sonra yaşanan ilk evre.
Gecikmiş Yas: İnhibe edilmiş, bastırılmış ya da ertelenmiş yas olarak da tanımlanır. Kişi kaybından sonra bir duygusal tepki vermiştir, ancak bu tepki kayıp için yeterli düzeyde olmamıştır. İleriki yıllarda yaşanan başka bir kayıp durumunda kişi yas tepkisi gösterir. Fakat belirtinin şiddeti gerekenden fazladır.
Yas sürecinin farklı aşamaları vardır ve bu aşamalar genellikle kabul, öfke, inkar, pazarlık ve depresyon olarak tanımlanır.
Detaylı bilgi ve danışmanlık için iletişime geçebilirsiniz. Öncelikle psikolog veya psikiyatriye Gitme kararını vermekten ziyade terapi şekliyle bir tedavi olmak ile ilaç kullanmak arasında bir karar vermesi gerekir bir psikolog gördükten sonra gerekli gördüğünde psikiyatriye yönlendirebilir.
Psikoloğa ve Noroloji Doktoru ve Psikiyatriye gitmek sicile işlemez.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Duygusal tepkiler: Ölümü inkar etme, üzüntü, ağlama, özlem, öfke, sıkıntı, güvensizlik, tedirginlik, aklını yitireceği-delireceği korkusu, hayata karşı ilgi ve istek kaybı, hiçbir şeyden zevk alamama, hiçbir duygu hissedememe, geleceğe dair umutsuzluk ve karamsarlık, yalnızlık, çaresizlik.
Buna göre, akut yas dönemi ortalama bir yıl sürer. Bununla birlikte, bireysel durumlarda, süre daha uzun veya daha kısa olabilir. Uzun süreli bir evliliğin sona ermesiyle uzlaşmak, genellikle bir tatil kaçamağı veya kısa bir ilişki ile anlaşmaktan daha uzun sürer.
Çözümlenmeyen yas, normal yas sürecini yaşamamak veya normal yas sürecinin geçmiş olmasına rağmen, kişinin duygudurumunda değişim yaşanmamasıdır.
Uzun süreli yas bozukluğu ya da komplike yas olarak tanımlanan bu durum (çocuklar ve gençler için 12 ay) yakınını kaybettikten sonra ortaya çıkmaktadır. Ölen kişi için çocuklarda derin bir özlem hissinin ortaya çıkması zamanla saplantı haline gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri