İslam inanç esasları içerisinde meleklere îman da yer almaktadır. Melekler, Allah'ın nurdan, ışıktan yarattığı maddî bedeni bulunmayan varlıklardır. Onların kendilerine has özellikleri vardır. Bunların en başında gözle görülemeyen varlıklar oldukları ifade edilir.
Terim olarak “Allah tarafından yaratılmış, çeşitli şekillerde görülebilen, zor işlere gücü yeten, erkeklik ve dişilikleri olmayan ve Allah'a itâatten ayrılmayan latîf varlıklar” diye tarif edilir. Melekler, duyu organlarımızla idrak edilmeyen, gözle görülmeyen ruhâni ve nurâni varlıklardır.
İnsanlar gibi aynı suretleriyle kalmayıp maddi-manevi her şekle girmeleri mümkündür. Mesela Cebrail (as) sahabeden Dıhye (ra) suretine girmiş ve sahabeler tarafından görülmüştür. Bu ayetten de anlaşılacağı gibi, meleklerin insanlar gibi erkeklik, dişilik gibi özellikleri yoktur.
Ancak, Allah dilerse melek, cin gibi ruhani varlıkları temessül ettirir ve insanlara da gösterir. Melek, cin ve ruhaniler her ne kadar kendilerine has yapılarıyla bu alemde görülmeseler bile, bu aleme has vasıtaları kullanıp, kılıf ve elbise giyerek görünebilirler.
İslam'da melek
Konuya Kur'an'da 2/285 ve 2/177'de değinilmiştir. İslam dininde melekler, yemeyen, içmeyen, erkeklik ve dişiliği olmayan, uyumayan, günah işlemeyen, gözle görülmeyen, nurdan ya da ateş yaratıklar olarak nitelenmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Enokyan alfabesi; büyü alfabesi şeklinde de bilinen Melek dilinin, insanlara olağan dışı varlıklar tarafından indirildiğine inanılmaktadır. Edward Kelley ile John Dee ile ortaya çıkarılmış olan Melek alfabesi, 1580'li senelerden bugüne dek atif bir şekilde geçerliliğini korumuştur.
Melekler kendilerinin melek olduğunu gizlemedikleri sürece peygamberler genel olarak melekleri görebilmektedirler. Peygamber meleği gördüğü halde beraberindeki insanlar onları görememektedirler. Bazı durumlarda melekler insan kılığına bürünerek hem peygamberlere hem de diğer insanlara görünebilmektedirler.
Meleklerin kokusunu dünyevi bir bitkiye benzetecek olursak Yasemin kokusunu andırmaktadır. Ancak her meleğin kokusu farklıdır. Meleklerin genelinde bir koku daHa vardır ki buda Maşita hatunun kokusudur.
Bilebildiğimiz kadarıyla hiçbir melek hiçbir zaman Allah'ı görmemiştir. Perdelenmeyi gerektiren ilahî azamet, meleklerin de Allah'ı görmemesini icap ettirmektedir. Müslim'in rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Peygamberimiz (asm) şöyle buyurmuştur: “Allah'ın hicabı nurdur.
sorusuna verdiği cevap işte şu şekilde... Melekler Yüce Allah'a ibadet etmek ve kendilerine verilen görevi yapmakla yükümlü olan nurdan yaratılmış kullardır. Meleklerin cinsiyeti yoktur.
Mavi gözler: Melek ya da şeytan...
- Melekler bize her an sevgi işaretleri gönderir, her an doğru yolu fısıldar. Art arda gördüğümüz sayılar, tüyler, yerde bulduğumuz metal paralar, meleklerin sevgi işaretleridir.
42 Enbiyâ, 21/19,20. 43 Nahl, 16/50. 44 Tahrim, 66/6. 6- Melekler Allah‟tan korkarlar. 7-Kur‟ân Meleklerin günahlardan uzak ve mâsum varlıklar olduğunu ifade etmektedir. Melekler Allah‟a isyan etmezler, asla O‟nun emrinden çıkmazlar.
Eğer kişi Müslüman olarak yaşamışsa Azrail (as) ona ışık gibi görünür; yani nurani olarak görünür. Eğer kafir veya günahkar olarak yaşamışsa, derecesine göre ateş gibi veya buz gibi o kişinin ruhunu alır. Yani insanın fıtratı nasıl ise Azrail (as) ona o şekilde gözükecektir.
Ölüm meleğidir. Kuranda Azrail adı geçmez.
Allah (C.C.) İblis'in kibrini bildirmek maksadıyla meleklere şöyle seslendi: ''Muhakkak ben yeryüzünde bir halife yaratacağım" Onlar: ''Yeryüzünde bozgunculuk çıkaracak ve kanlar dökecek kimse mi yaratacaksın?'' dediler. (Bakara suresi, ayet 30).
Ayrıca, rüyamızda gördüğümüz ve dilini bilmediğimiz bir kimseyle konuşmakta hiçbir zorluk çekmeyiz. Rüya gibi bir âlemde bizlere bu özelliği veren Allah, ruhani varlıkları olan meleklerine de her şeyi anlayacak ve her şeye uygun ilhamı verecek bir özellik vermiştir. Demek ki, meleklerin dil problemi yoktur.
Miraç gibi bir hâdiseye başka hiçbir yaratılmış mazhar olamamıştır. Hazreti Peygamber (asm), bütün imkân âlemini geride bırakıp, mahiyetini idrak edemediğimiz ve edemeyeceğimiz bir makama varıp, Allah'ın zatını, baş gözü ile görmüştür.
O alem ile bu dünya alemi farklıdır. Ancak peygamberlerin ve veli zatların ruhları serbest olarak dolaşabilmektedir. Küçük yaştaki çocuk ve bebekler, meleklerin ve ruhların mahiyetinden habersizdir. Onların melek ve ölen kişilerin ruhlarını görmesi, farklı alemlerde olmaları hasebiyle pek mümkün değildir.
Görme kabiliyetimiz, melekleri görebilecek şekilde yaratılmamıştır. Ancak Cenâb-ı Hak peygamberlerine, melekleri görme kabiliyetini verdiğinden, onlar melekleri hakikî şekilleri ile görebilmişlerdir. Ayrıca, melekler farklı şekillere girerek görülebilirler.
Cebrail'in görevi peygamberlere vahiy getirmektir yani o Allah'ın emir ve yasaklarını peygamberlere getiren (ileten) melektir. Ayrıca Cebrail tüm meleklerin en büyüğü ve en üstünü anılır.
- Soğan sarımsak kokusuna melek gelmez deniyor.
Melekler de nefis yani can, ruh sahibi varlıklar olduklarından ayetin hükmüne göre onlarda öleceklerdir. Fakat ölümleri kıyametin kopma âlâmetlerinin başladığı zamandır. Her bir varlığın kıyamet vaktinde ölmesi o varlıkta vazifesi olan meleğin görevini bırakması anlamına gelir.
Melekler nurdan yaratılmış lâtif cevherler, ruhanî varlıklar oldukları için, aslî hüviyetleri ve gerçek mâhiyetleri ile insan gözüne gözükmezler. Görme kabiliyetimiz, melekleri görebilecek şekilde yaratılmamıştır.
Ayrıca her insanda, 384 vazîfeli melek vardır. Bunlar dan, Kirâmen Kâtibîn melekleri insan ne yaparsa onu yazmakla vazifelidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri