Günlük yaşamın stresi, gelecek kaygısına bağlı yoğun düşünce eğilimi, geçmişe dair takıntılı düşünceler ya da yüksek oranda fiziksel aktivite ve stres kaynaklı psikolojik bozukluklar gibi sayısız durum halsizlik ve yorgunluk nedenleri arasında sayılabilir.
Her gün düzenli olarak spor yapmanın, bir saat yürümenin, evden dışarı çıkmanın, hafta sonları yatıp kendinizi dinlemek yerine arkadaşlarınızla buluşmanın, ailenizle birlikte olmanın, bir sinemaya gitmenin, haftaya daha iyi başlamak için fırsat yaratacağına ve enerjinizi arttıracağına değindi.
Yönetilemeyen stresler, dizginlenemeyen öfkeler, yoğunlaşan kaygı ya da endişeler, derinleşen depresif eğilimler (ve tabi ki depresyonun bizzat kendisi) ve daha pek çok şey ruhumuzu örseleyebilip 'ruhsal yorgunluk' yapabiliyor. Bana göre en çok da depresyon ve kaygı ile ilişkili yorgunluktan yakınanlarda artış var.
Kronik yorgunluğun pek çok sebebi olabilir. Kansızlık, enfeksiyonlar, karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, metabolik bozukluklar (hipoglisemi), hormonal problemler (hipotiroidi, böbrek üstü bezi yetmezliği), kanser gibi ciddi sağlık sorunlarında yorgunluk bazen ilk işarettir.
Bazı zamanlar beyin o kadar çok şeyi kafaya takmaktan yorgun düşer ki hayat akışına adaptasyon sürecinde zorlanmalar meydana gelebilir. Sürekli yapılan işleri dahi zihin yapmakta zorlanır. İşte zihni sürekli meşgul eden yorgunluk ve durulma aşamasına mental yorgunluk denebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Mental yorgunluk; kişinin kendini yoğun şekilde enerjisiz, bitkin ve tükenmiş hissettiği ve istirahat sonrasında bile bu hissin azalmadan devam ettiği durumları ifade eder.
Stresi azaltmak, sağlıklı beslenmek, yeterli uyku uyumak, sosyal bağlantıları güçlendirmek, düzenli egzersiz yapmak ve dinlenmek, mental yorgunluk belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, meditasyon, yoga, nefes egzersizleri ve terapi gibi teknikler de mental yorgunlukla mücadelede faydalı olabilir.
Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir. Kronik yorgunluğa sebep olan başlıca durumların başında depresyon gelmektedir.
Çabuk yorulmanın bazı nedenleri arasında kalp yetmezliği, demir eksikliği, B12 vitamin eksikliği, nefes darlığı, solunum yolları hastalıkları, astım ve en önemlisi bir kanser nedeniyle de bu yorgunluk hissi oluşabilmektedir.
B12 vitamini eksikliğine bağlı megaloblastik anemi, kişinin kendini yorgun hissetmesine neden olabilir. Vücutta oksijen taşıyacak kadar kırmızı kan hücresi olmadığında, kişi aşırı derecede yorgun hissedebilir.
Gündelik yaşamda fiziksel ve psikolojik olarak yaşanma durumunda kullanılan mental çöküş ''bitkinlik, tükenmişlik'' olarak biliniyor. Mental çöküşün pek çok sebebi olabilir; ekonomik sebepler, stres, insan ilişkileri, kayıplar, iş yükü, şehrin gürültüsü, bu sebeplere örnek olarak gösterilebilir.
yorgunluk hissinin zihinsel ya da ruhsal * olanıdır, kisinin genellikle basına gelmis, kendisini uzen olaylardan sonra hic bir girsimde bulunmaya ya da herhangi bir sey yapmaya olan isteksizligine verdigi genel addır, uzun sureli oldugunda kisi gercekten zor toparlanır..
Psikolojik yorgunluğun en sık görülen tipi depresyon ama klinik depresyon hastalığı gelişene kadar geçen/geçilen pek çok aşama, yapılan uzunca yolculuklar var. Depresyon geliştikten sonra yorgunluk zaten baş edilmez bir problem haline geliyor.
Depresyonun davranışlardaki etkisi enerji azalmasına bağlı hareketlerde yavaşlama, aşırı halsizlik şeklinde olur. Basit günlük işler bile kişi için bir yük olmaya başlar. Sosyal ilişkilerden kaçınır, yalnız kalmayı tercih eder, sorunlarını ve sıkıntılarını paylaşmaz. Cinsel ilgi ve isteğinde de belirgin azalma olur.
Halsizlik, son dönemin en çok görülen rahatsızlıkların içinde yer almaktadır. Halsizliğin oluşmasında birçok sebepler rol oynamaktadır. Halsizlik şikayetinden olan kişilerin hastanelerdeki, İç Hastalıkları bölümünde yer alan Dahiliye doktorlarında yardım istenilmesi uygun olacaktır.
Çabuk yorulma, siyanoz, çarpıntı, bayılma, gece idrara çıkma, ödem, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi belirtilere sahip olan kişiler kardiyoloji bölümünde tedavi edilir.
D ve B12 vitaminleri eksik olan bireylerde halsizlik ve yorgunluk gibi problemler görülmektedir. Aynı şekilde sabahları yorgun uyanmaktadırlar. O yüzden bu vitaminleri içeren yiyecek ve içecekler tüketilmelidir. D vitamini içeren yiyecekler arasında balık, yumurta, ciğer, mantar, havuç bulunmaktadır.
2- Yeterli sıvı tüketimi yorgunluğun düşmanıdır.
Huzursuzluğa neden olur, gece boyunca rahatsız hissetmenize neden olur ve sabahları genellikle kötü hissederek uyanırsınız. Yatmadan önce bir bardak su içmek size yardımcı olabilir. Ek olarak daha iyi bir uyku için bir fincan bitki çayı içmeyi deneyebilirsiniz.
Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminler; B vitaminlerinin tümü ve D vitamini şeklindedir. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri ile D vitamini içeren besinler halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelmektedir.
Beyin yorgunluğu; iş, ev, okul veya günlük yaşamda kişinin bir türlü kafasını toparlayamaması, odaklanamaması, yanlış ve doğruyu ayırt edemeyip kararsızlık yaşaması ve en önemlisi unutkanlık sorunuyla mücadele etmesi gibi zihinsel rahatsızlıkların komplike adıdır.
En yaygın belirtileri üzgün hissetmek veya depresif bir ruh haline sahip olmak, olaylara karşı duygusuz kalmak, uyku sorunları, enerji kaybı veya halsizlik hissi hatta ilerleyen safhalarda intihar düşüncesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri