Araç ruhsatı, söz konusu araç hakkındaki detayların yer aldığı resmi bir belgedir. Aracın kimliği olarak da düşünülebilir. Hem araç alım satımlarında hem de herhangi bir trafik kontrolünde araç ruhsatının mutlaka sunulması istenir.
Yapı ruhsatı, bir binanın inşaatına başlanması için gerekli resmi kurumlardan alınan resmi izin belgesine verilen isimdir. Ruhsat olmadan inşaata başlamak mümkün değildir. Bu nedenle ruhsat, inşaata başlanmadan önce alınması gereken en önemli belgedir.
Ruhsat dilimizde izin, müsaade ya da izin için gerekli belge anlamlarına gelmektedir.
Araç ruhsatı, araç sahibi ve araç hakkındaki bilgileri içeren bir belgedir ve dört sayfadan oluşmaktadır. Araç alım satım işlemlerinde ruhsatta yer alan araç sahibi bilgileri güncellendiği için hayati önem taşır. Bunun yanı sıra araca dair teknik ve sigortaya dair bilgiler de yine bu belge üzerinde yer almaktadır.
Ruhsat: İzin, icâzet, müsâade. Serbest bırakma, müsâade etme. Azîmetin zıddı mânâsına gelmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
İmar Kanunu'nun 21. maddesine göre; bu Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için (istisnalar dışında) belediye veya il özel idarelerinden yapı ruhsatı alınması mecburidir. Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır.
Yapı ruhsatı, bir arazi üzerinde bir inşaat projesinin belirli kanun ve hükümlere uygun bir şekilde inşaata başlayabilmesi için alınan bir izin belgesi olarak tanımlanmaktadır. İmar Kanunu'na göre, bütün yapılar için yapı ruhsatı alınması zorunludur.
Araçlarda ruhsatı bulundurmak gerekmektedir. Motorlu olan bütün araçlar, sürüş sırasında aracında ruhsatı bulundurması gerekmektedir. Olası bir polis kontrolünde, istenilen ruhsatı gösterebilmeniz gerekiyor. Eğer aracınızda ruhsat bulunamıyorsa, ruhsatsız araç kullanma cezası ödemek durumunda kalabilirsiniz.
2020 yılında ruhsatı yanında bulundurmama cezası 112 Türk Lirasıdır. Ancak ceza size yazıldıktan sonra on beş gün içerisinde öderseniz ruhsatı yanında bulundurmama cezasını 84 Türk Lirası olarak ödeyebileceğinizi unutmayın.
Araç ruhsatı bir aracın kimliğidir. Araç çevirmelerinde ya da kontrol noktalarında ruhsat arabada değilse başınız belaya girebilir. Polisler genellikle kontrol noktalarında ehliyet ve ruhsat sormaktadır. Eğer sorulduğu zaman ruhsatınızı göstermezseniz ceza yiyebilirsiniz.
Yapı (İnşaat) Ruhsatı
Yapı ruhsatı, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında Valiliklerce (Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri) verilen izindir.
Taşınmazların inşasına ve inşa uygunluğuna dair alınması gereken izin belgesine yapı ruhsatı denir. Yani bir inşaata başlanması için izin belgesi alınması gereklidir. İzin belgesi alınmadan yapılan ve daha evvel yapılmış olan tüm yapılar, kaçak olarak nitelendirilmektedir.
Araç Ruhsatı Kaybolursa ya da Çalınırsa Nereye Başvuru Yapılır? Aracınızın ruhsatı kaybolduğu ya da çalındığı takdirde size en yakın il ya da ilçe emniyet müdürlüğüne giderek başvuru yapmalısınız. Böylece ruhsatın artık sizin sorumluluğunuzda olmadığını kanıtlayabilirsiniz.
Araç alım satım dolayısıyla yeni ruhsat çıkarmak adına ödenmesi gereken toplam ücret 2022 yılı için 457 Türk lirasıydı. Yeniden değerleme oranı olan yüzde 122,9 zam değeri hesaba katıldığında 2023 yılı için araç alım dolayısıyla yeni ruhsat çıkarmak adına ödenmesi gereken toplam ücret 1.019 Türk lirasıdır.
Bazı mazeretlerden dolayı aslî hükmün gereğine uymamayı meşrû hale getiren geçici hüküm. İnsanların karşılaştığı güçlük ve zaruret hali gibi ârızî durumlara bağlı olmaksızın konmuş şer'î hükümler için kullanılan fıkıh terimi.
Arabada bırakmak tehlikeli. Araba çalındığında ruhsat yanınızda olmazsa sigorta işlemlerinde kıllık çıkarabilirler. Birde güvence. Arabayı çalan çevirmede ruhsatı göstermek zorunda.
Ruhsat seri no ise, araç ruhsatını açtığınız zaman sağ altta 2 harf ve 6 rakamdan oluşan dizidir. Yani ruhsat seri no nasıl bulunur? Sorusunun cevabı, “ruhsat açıldığında sağ alt tarafta bulunur”dur.
Ruhsatsız Silah Satın Alma, Bulundurma, Taşıma Suçu (6136 Sayılı Kanun Md. 13) Kanuna aykırı olarak ruhsatsız silah veya bunlara ait mermileri satın alan, taşıyan, bulunduran kişiler bu kanun uyarınca cezalandırılır. Cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
Ruhsat Kaybetme Cezası Ne Kadardır? Ruhsatsız araç kullanmanın cezası 2023 yılı itibariyle 370 TL'dir.
Aracın özelliklerini, muayene bilgilerini ve kime ait olduğunu gösteren belgeye araç ruhsatı denir. En basit ifadesiyle aracın kimliğidir. Herhangi bir trafik birimi kontrolü sırasında, ehliyet ile beraber istenmesi muhtemeldir.
Kimlere Silah Ruhsatı Verilmez? -Ateşli silahla işlenen suçlardan mahkum olanlar. -Ruhsatlı silahıyla suç işleyenlere veya silahın muhafazasındaki ihmali ya da kusuru neticesi başkaları tarafından bir suç işlenmesine veya intihar ya da intihara teşebbüs edilmesine neden olanlara.
İnşaat ruhsatı istisnai durumlar hariç tamamı belediyelerden ve il öze idarelerinden alınır. Ruhsatlandırılmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması gerektiğinde yeniden inşaat ruhsatı alınması gerekir.
Eski adıyla Ruhsat olarak bilinen ve günümüzde aracımızda taşıdığımız belgeler iki parçadan oluşur: “Araç Tescil Belgesi” ve “Motorlu Araç Trafik Belgesi”. Ruhsat'ın içindeki bu belgelerden biri olan “Motorlu Araç Trafik Belgesi” artık kullanılmayacak, “Araç Tescil Belgesinin” ise kullanımına devam edilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri