"Vekil sunucu" ya da "ara sunucu" olarak da bilinen Proxy, bağlanmak istediğiniz siteye başka bir kanal kullanarak geçmenize yarayan bir araçtır. Çevrimiçi olduğunuzda, ziyaret ettiğiniz web sitesi ya da ISS'niz tarafından web sitenizin geçmişi izlenir.
Proxy, isteğinizi hedef web sitesine iletir, bilgileri indirir ve size geri iletir. Proxy sunucuları, IP adreslerini bu şekilde maskeleyerek kullanıcıların içerik kısıtlamalarını atlamasını ve izlenmeyi önlemesini sağlar. Kullanıcılar, coğrafi olarak kısıtlanmış içeriği görüntüleyebilirler.
Herkese açık proxy
Bu, herkese açık bir IP adresi aracılığıyla trafiği filtreleyen ve çevrimiçi herkesin ücretsiz olarak erişebildiği proxy türüdür.
İnternet hızını yavaşlatabilir
Birçok kullanıcı aynı anda bir proxy sunucusuna bağlanırsa, sunucuyu yavaşlatabilir. Ayrıca, proxy'ler trafiğinizi doğrudan internetteki web sunucularına gitmek yerine bir aracı aracılığıyla yönlendirdiği için, bu ekstra adım da yavaşlamalara sebep olur.
ADIM 1: Google Chrome açınız, sağ üst köşede görülen üç noktaya tıklayınız, açılan pencerede Ayarlar kısmını tıklayınız. ADIM 2: Ayarlar sayfasının alt kısmında bulunan Gelişmiş seçeneğini tıklayınız. ADIM 3: Gelişmiş sayfasının alt kısmında bulunan Proxy ayarlarını aç tıklayınız.
İlgili 17 soru bulundu
Android cihazınızın ana ekranını açın.
Şebeke bölümünden Mobil ağlar'a dokunun. Erişim Noktası Adları'na dokunun. Listeden, Internet bağlantısı için kullandığınız erişim noktası adına dokunun. Görüntülenecek sayfada Proxy ve Bağlantı noktası değerlerini girmeniz yeterlidir.
Chrome tarayıcısının sağ üst köşesinde bulunan üç noktayı tıklayarak, ayarlar kısmına girin. Açılan pencereden gelişmiş ayarları göster bağlantısına tıklayın. Açılan gelişmiş ayarlar sekmesinde ağ başlığı altında Proxy ayarlarını değiştir seçeneğine gidin.
Başlat menüsüne sağ tıklayınız. Ayarları seçiniz. Açılan menüden Ağ ve Internet ayarlarını seçiniz. Sol tarafta bulunan menüden Proxy/ Ara sunucu seçeneğini seçiniz ve ara sunucu kullan seçeneğini kapatınız.
Ağ Proxy Ayarları penceresi, otomatik yapılandırma ayarları, proxy ayarları ve proxy sunucu kimlik doğrulaması ayarlarını girmenizi sağlar. Ağ Proxy ayarları, hizmeti etkinleştirme veya destek seçeneklerine erişme gibi görevleri gerçekleştirirken İnternet'e bağlanmanıza olanak verir.
Proxy aracılığıyla bağlanmanız, WhatsApp'ın sağladığı yüksek gizlilik ve güvenlik seviyesini azaltmaz. Kişisel mesajlarınız uçtan uca şifreleme ile korunmaya devam eder. Bu sayede mesajlarınız iletişim kurduğunuz kişi ile sizin aranızda kalır ve proxy sunucuları, WhatsApp ve Meta dahil başka hiç kimseye görünmez.
Bu nedenle, söz konusu sunucuları kullanmak, sizi internet etkinliklerinizi gözleyen insanlardan (internet servis sağlayıcınız gibi) korumak için hiçbir şey yapmaz. Aynı zamanda, proxy'ler genellikle IP adresinizin sızdırılmasına karşı güvenli değildir.
Giden ağ trafiği
İletme proxy bağlantıları, bir çalışanın IP adresini kullanıcının ziyaret ettiği web sunucusundan gizler. VPN bağlantısı kullanıcının IP adresini ve konumunu gizler, böylece tanımlanamaz.
Proxy kelimesinin Türkçe'deki anlamı vekil sunucu olarak geçmektedir.
Internet' e erişim için mutlaka bir proxy servisine ihtiyaç yoktur, ancak; size en yakın bir servis noktasındaki proxy servisini kullanmanız, Internet erişiminizi bir hayli hızlandıracaktır.
Yasalar açıktır. Ayrıca teknik olarak vekil sunucu filtrelenmeside mümkündür.İp ler izlenebilir, takip edilebilir, yollanan bütün şifresiz paketleriniz herkes tarafından okunabilir. 1. TCK da proxy kulanımını suç sayan herhangi bir madde yoktur.
Proxy Ne İşe Yarar? Bu sunucuları, internet trafiğinizi farklı bir sunucuya yönlendirerek, internet etkinliğinizi İnternet Servis Sağlayıcınızdan (ISS) gizler. Mevcut IP adresiniz yerine farklı bir ülkeden IP adresini tanımlayarak, bölgenizde engellenmiş olan sitelere erişim sağlayabilirsiniz.
Android cihazınızda proxy ayarlarını kapatmak için aşağıdaki basit adımları izleyin. İlk olarak, 'Ayarlar' uygulamasını açın ve 'Wi-Fi' ya da 'Ağ ve İnternet' bölümüne gidin. Ardından, bağlı ağa dokunun ve 'Ağı Değiştir' veya 'Ağ Ayarları'nı seçin. Proxy ayarlarına ilerleyin ve 'Yok' ya da 'Otomatik Algıla'yı seçin.
Vekil sunucu ya da ara sunucu olarak da bilinen Proxy, ziyaret etmek istediğiniz sitelere farklı bir kanal üzerinden erişmenizi sağlayan bir araçtır. Sunucu ile istemci arasında bir aracı görevi gören bu özellik pek çok rahatlığı beraberinde getirir.
Google Chrome'un sağ üst köşesindeki üç satırlı simgeye tıklayarak Google Chrome'u Özelleştir ve Kontrol Et menüsünü açın, soldaki Ayarlar'ı seçin, Ağ'ı bulun ve son olarak Proxy ayarlarını değiştir'i seçin. LAN Ayarları düğmesini seçin. LAN'ınız için bir proxy sunucusu kullan onay kutusunun işaretini kaldırın.
Öncelikle proxy sunucu ayarları Araçlar > Proxy sunucu öğesi altında Gelişmiş ayarlar'da yapılandırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri