Ruhsat Kaybetme Cezası Ne Kadardır? Ruhsatsız araç kullanmanın cezası 2023 yılı itibariyle 370 TL'dir.
Eğer aracınızda ruhsat yoksa size trafik cezası yazılması çok yüksek ihtimaldir. Bu durumla karşılaştığınızda kısa süre içerisinde cezanızı ödemeniz gerekmektedir. Ceza ödeme işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı internet sayfası üzerinden yapılabildiği gibi farklı kanallar aracılığı ile de ödenebilir.
Araç ruhsatı kısa ve uzun tüm yolculuklarda araç sahibinin yanında bulunmalıdır. Araç sürücüsü trafik kontrollerinde istenen ehliyet ve ruhsat belgelerini sunmakla yükümlüdür. Araç ruhsatı olmadan trafiğe çıkılması halinde sürücüye ceza yazılır. Ruhsatsız araç kullanılması durumunda ise kesilen ceza 370 TL'dir.
Ruhsatsız Silah Satın Alma, Bulundurma, Taşıma Suçu (6136 Sayılı Kanun Md. 13) Kanuna aykırı olarak ruhsatsız silah veya bunlara ait mermileri satın alan, taşıyan, bulunduran kişiler bu kanun uyarınca cezalandırılır. Cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
Ruhsatsız Araç Kullanmanın Ceza Sistemi
– İlk kez ruhsatsız araç kullanmak için 725 TL para cezası verilir. – İkinci kez ruhsatsız araç kullanmak için 1.450 TL para cezası verilir. – Üçüncü kez ruhsatsız araç kullanmak için 2.900 TL para cezası verilir ve araç trafikten men edilir.
İlgili 43 soru bulundu
Ruhsat bulundurmak kanun kapsamında zorunludur. Bunun temel sebebi ilgili araç ve sahibine dair sağlama işleminin en kolay biçimde yapılabileceği belge olmasıdır. Araçta ruhsat bulunmuyor ise belirli bir cezai işlem ile de karşı karşıya kalınabilmektedir.
'nın 23/2A maddesi şöyle der : Araç tescil belgesini araçta bulundurmadan trafiğe çıkmak, yasaktır. Uymayanlara 108 TL para cezası ( 2017 verilerine göre ) ve 10 ceza puanı uygulanır.
Kanuna göre, Ruhsatsız silah taşıma, bulundurma, satın alma eylemleri için kişi hakkında verilecek ruhsatsız silah cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır.
Ruhsatı kayıp ya da çalınmış araçların satışı, geçici ruhsat ile noter huzurunda gerçekleştirilebiliyor. Ancak ruhsat hiçbir şekilde yoksa satış mümkün değildir. Ayrıca ikinci el araç alırken de araç ruhsatının kontrol edilmesi ve sahte olmamasına dikkat edilmelidir.
Tescil belgesi olarak da bilinen bu resmi evrak araç sahipleri için oldukça önemlidir. Bir nevi kimlik görevi gören ruhsat her zaman araçta taşınması gereken belgeler arasındadır. Trafik kontrolünde ve satış işlemlerinde ihtiyaç duyulan bu belgenin eksikliği durumunda cezai yaptırımlar uygulanır.
Motosiklet, yarı ve tam römork araçlarda tek plaka kullanımı olsa dahi araç plakasız olarak kabul edilir. Bundan dolayı bu yasa gereğince ceza durumları doğar. Otomobil ve diğer araçlarda ise hem ön hem de arka bölümde bulunması gereken iki plakanın da olmamasıyla plakasız araç kullanma cezası ile karşılaşılır.
Araç ruhsatın kaybolduğunda en kısa sürede notere başvurman gerekir. Önceden İl Emniyet Müdürlükleri'nden randevu alınarak yapılan tescil işlemleri artık her semtte bulunan noterlerden hızlıca tamamlanabilmektedir. Noter, Araç Tescil Sistemi (ARTES) ile bütün ruhsat işlemlerini yürütmelidir.
Plakasız bir araçla trafiğe çıkmak 2 bin 312 TL para cezasının yanı sıra sürücünün sürücü belgesine de 10 ceza puanı uygulanır. Aynı zamanda plakasız aracın trafiğe çıkmasına müsaade edilmez. Plakasız araç trafikten men edilerek çekici ile en yakın emniyet otoparkına çekilir.
Araç alım satım dolayısıyla yeni ruhsat çıkarmak adına ödenmesi gereken toplam ücret 2022 yılı için 457 Türk lirasıydı. Yeniden değerleme oranı olan yüzde 122,9 zam değeri hesaba katıldığında 2023 yılı için araç alım dolayısıyla yeni ruhsat çıkarmak adına ödenmesi gereken toplam ücret 1.019 Türk lirasıdır.
Ruhsat fotokopisi ile hiç bir işlem yapılamaz. Kimlik bilgilerinizi de yollamayın tabiki de ikisi ile kopyalama yöntemi ile işlem yapılabilinir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 37. maddesine göre kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek yoktur.
Kaçak yapı cezası işlendiğinden itibaren ödenmemesi durumunda, devlet yaptırırım yetkisini kullanmaktadır. Eğer kaçak yapı cezası ödenmez ise ve inşaat alanı aktif olarak yaşama açık olarak kullanılıyorsa inşaat sahibi ya da firma sahibi ilk olarak ceza miktar artırımına sonrasında ise hapis cezasına tutulmaktadır.
Köyde İzinsiz Ev Yapmanın Cezası
Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
Elektrik kullanımı, abonelik esası ile yapılan bir işlemdir. Kanun karşılıksız yararlanma kapsamına giren kaçak elektrik kullanımı için bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası belirlemiştir.
Kaçak elektrik kullanımı cezası ne kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.
Genel olarak ruhsatsız tabanca yakalatma cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, vahim nitelendirilen ruhsatsız tabanca yakalatmanın cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapistir. Ayrıca ruhsatsız tabanca için 30 günden yüz güne kadar adli para cezası uygulanır. Bu miktar günlük 20 TL olarak belirlenerek hesaplanmaktadır.
Araç ruhsatı bir nevi aracınızın nüfus cüzdanı gibidir. Araç ruhsatında iki farklı başlık altında aracın teknik bilgilerine ve sürücünün kişisel bilgilerine yönelik alanlar bulunur. Ruhsat araç alım satımında kullanıldığından iyi saklanmalı sahte evraklara karşı dikkat edilmelidir.
Yapı ruhsatı, bir binanın inşaatına başlanması için gerekli resmi kurumlardan alınan resmi izin belgesine verilen isimdir. Ruhsat olmadan inşaata başlamak mümkün değildir. Bu nedenle ruhsat, inşaata başlanmadan önce alınması gereken en önemli belgedir.
Aracınızın ruhsatını almak için randevu almanıza gerek yoktur. Çoğunlukla herhangi bir sorun yoksa aynı gün noterden ruhsatınızı teslim alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri