- Rükuda subhane rabbiyel azim duasında azim yerine kerim demek namazı bozar mı? - Bazılarına göre azimi keskin söylemek namazı bozar diyor, riske atmamak için kerim denebilir mi? Bununla birlikte, rüku ve secdelerdeki tesbihatlarda (bilmeden ve kasıtsız olarak) meydana gelen harf, hareke vb. hatalar namazı bozmaz.
Sual: Namazda harf değil de kelime değişik okunsa, namaz bozulur mu? Kelimeyi değiştirince, mana bozulursa, Kur'ân-ı kerimde benzeri bulunsa da bozar. Mana değişmezse, bozmaz.
5- Biri çağırınca veya bir şey sorunca, (La havle ve la kuvvete illa billah) veya (Sübhanallah) yahut (La ilahe illallah) demek namazı bozar. Namazda olduğunu bildirmek için söylerse, namaz fâsid olmaz. Sorana cevap maksadıyla söylerse bozulur. Bu inceliğe dikkat edilmelidir.
Secdede Allah'ı tâzim amacıyla en az üç defa “sübhâne rabbiye'l-a'lâ” demek çoğunluğa göre sünnet, Hanbelîler'e göre ise bunu bir kere söylemek farz, üç kere söylemek sünnettir.
Sübhane Rabbiyel Azim, her namazda söylenmektedir. Namaz kıraatinin ardından rükuya eğilinir. Rükûda 3 kere Sübhane Rabbiyel Azim söylenir. Böylece Allah'ı (C.C) ''Azim'' ismi şerifi ile anmış oluruz.
İlgili 42 soru bulundu
Rükû sırasında Allah'ı noksan sıfatlardan tenzih eden cümlecikleri söylemenin (tesbih) dinen tasvip edildiği, Kur'an okumanın ise mekruh olduğu hususunda fakihler fikir birliği içindedir. Hanefî mezhebinde en az üç defa “sübhâne rabbiye'l-azîm” denilmesi sünnettir.
- Öncelikle ayakta namaz esnasında kısa bir süre durulur, - Daha sonra 'Allahü ekber' diyerek secdeye durulur, - Secdede iken en az 3 defa 'Sübhane rabbiyel ala' cümlesi kullanılır.
Evet, namaz içinde secdede dua edilir. Bu aynı zamanda sünnettir. Secdede bildiğiniz duaları yapabilirsiniz. Farz namazlarda Arapça olarak, Kur'an'da ve hadislerde geçen duaları okuyabilirsiniz.
Tesbihi beş, yedi, dokuz veya on bir kere de söylemek caizdir, müstehabdır, iyidir. Teke riayet ederek söylemelidir.
Müstehab terk edilince, namaz mekruh olmaz, yani namazın sevabı azalmaz; fakat müstehabın sevabından mahrum kalınmış olur. Sual: Secdeye gidince, önce alnı mı, yoksa burnu mu koymak gerekiyor? Alından önce burnu yere koymak müstehabdır. Kalkarken de tersi yapılır, yani önce alın, sonra burun kalkar.
Getirilen istiğfarla namazdaki eksiklikler için Allah'tan bağışlanma dilenmiş olur. Bu itibarla, kılınan namazın akabinde imam ve cemaatin münferiden “estağfirullah” demesi sünnete uygun bir davranıştır.
Namazda üç defadan fazla belli bi bölgeyi kaşımak namazı bozar.
Hz. Peygamber (s.a.v.) namazda birinizin esnemesi gelirse onu gücü yettiğince engellesin buyurmuştur. Hatta esneme halinde, elimizi namazda da olsa ağzımıza getirmemiz doğru olur. Bütün bunlarla beraber namazda esnemek namaz bozmaz.
Dört rek'atlı sünnet namazlarda her iki rek'at müstakil kabul edildiğinden (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/16-17) birinci ve ikinci rek'atta okunan zamm-ı sûreleri üçüncü ve dördüncü rek'atta da okumak, namaza bir zarar vermez. Ancak bilenlerin başka âyet/sûre okuması daha doğru olur.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a) Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b) Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
İ'rablarda da hatâ yapıp sonra bunu düzeltenin de namazı caizdir." (bk. Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/285-286.) Namazlarda okunan sürelerda hata yapılırsa bakılır, eğer mana bozuyorsa namaz bozulur. Mana bozulmadığı takdirde namaz bozulmaz.
Sübhane Rabbiyel Ala şu anlama gelir;
"Büyük olan Rabbim her türlü noksan sıfatlardan uzaktır." anlamına gelmektedir.
Fetva Kurulu, "her rekâtta iki defa secde yapmanın namazın rükünlerinden olduğunu, bunlardan biri terk edildiğinde namazın eksik kalacağını" belirtti.
Sübhane Rabbiyel azim, Arapça bir cümledir ve Türkçe'de "Büyük olan Rabbim her türlü noksanlıklardan uzaktır" anlamına gelir. Bu cümle, namazda rükuya giderken ve secdeden kalkarken söylenir.
Konuşma yetisine sahip kişinin namazda Fâtiha ve diğer sûreleri, dili ve dudağı kıpırdatmaksızın ve ses çıkartmaksızın zihinden geçirmesi okuma (kıraat) sayılmaz. Böyle yapmakla namazın rüknü olan kıraat yerine getirilmiş olmaz.
Rükûdan kalkarken "Semi'Allahü limen hamideh" demek, imama ve yalnız kılana sünnettir. Cemaat bunu söylemez. Bunun arkasından, yalnız kılan ve cemaat, hemen "Rabbenâ lekel-hamd" der ve dik durulur ve "Allahü ekber" diyerek secdeye varılır.
Farz, vacip, sünnet ve nafileden yani her namazdan sonra, selamı müteakip "Allahümme entesselam ve minkesselam tebarekte ya zelcelali vel ikram" denir. Son sünnet kılındıktan veya en son namaz kılındıktan sonra, üç kere (Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh) denir.
okunuşu: “Esteğfirullâhe'l-āzîmellezî lâ ilâhe illâ hüvel-hayyül-kayyûmü ve etûbü ileyhi.” okunuşu: “Allahümme ente's-selâmü ve minke'sselâmü tebârekte yâ ze'l-celâli ve'l-ikrâm.” Farzın sonunda bu duadan sonra Peygamberimize salât ve selâm getirilir (Allâhümme salli alâ Muhammed denilir).
Rüku esnasında söylenecek sözler bulunmaktadır. Kıyam ve kıraattan sonra rükuya eğilince "Sübhâne Rabbiye'l-azim” üç defa söylenir. Üç defa söyledikten sonra doğrularak “Semiallâhü limen hamideh”sözü tek seferlik söylenir. Ardından Allah-u Ekber denilerek secdeye varılır.
Sual: Rükûdan kalkarken, imam, cemaat ve yalnız kılan Rabbenâ lekel hamd der mi? İmam, Semi'allahü limen hamideh demese de, cemaat Rabbenâ lekel hamd der.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri