Rum Ortodokslar'ın kutsallaştırıp bir kült yeri haline getirdikleri su kaynaklarına verilen ad. Türkçe'deki ayazma adı Grekçe hagiasmadan gelmiştir. İncil'de “mübarek, kutsal yer” mânasına gelen bu kelime, sonraları içinde kutsallaştırılmış su bulunan yerleri ifade etmek için kullanılmıştır.
Fakat ayazma aslında aynı zamanda su kaynağı, soğuk pınar anlamına da gelmektedir. Ayazma Nereye Denir? Anadolu'da ayazma denilen bölgeler bulunur. Buralar soğuk kaynak veya pınar suları ile meşhur yerlerdir.
Ayazma, hem soğuk su kaynağı, pınar anlamına geldiği gibi çardak ve serinlenilen yer anlamına da gelir. Anadolunun birçok şehrinde bulunan Ayazma isimli bölgeler serin, soğuk bölge anlamında kullanılmıştır. Ayrıca, Ortodoks Hristiyanlarca kutsal sayılan kaynak veya pınarlara da verilen isimdir.
Ayazmalar, Ortodoks kültürüne ait yapılardır. Genellikle Ortodoks Kiliseleri'nin, altında veya yanında bağımsız ya da müstakil olarak bulunur. Ayazmaların hastalıklara şifa dağıttığına, isteklerin gerçekleşmesine yardımcı olacağına inanılır. Türkiye'de ayazmalar açısından en zengin kent İstanbul'dur.
Ayazma suları, şifâ niyetine içilir. Hatta çeşitli hastalıklara dûçar olanlar için bu sular şişelere konarak götürülür. Su, vücûdun ağrıyan bölgelerine de sürülür.
İlgili 45 soru bulundu
suyumuzun sertlik derecesi düşük olup içimi çok. güzeldir. Ayrıca Ayazma Suyunun hazmı kolaylaştırıcı, idrar söktürücü ve kum dökücü niteliklere de sahip.
Pazartesi hariç; diğer günler 10.00-17.00 arası açık...
Türkiye'de tescilli 1388 adet kilise mevcuttur. Türkiye'nin en çok kilise bulunan ili 158 kilise bulunduran İstanbul'dur. İstanbul ilini 92 kilise ile Nevşehir, 78 kilise ile Gümüşhane ve 69 kilise ile Mardin takip etmektedir.
DÜNYANIN İLK MAĞARA KİLİSESİ
“Dünyanın ilk mağara kilisesi” olarak kabul edilen St. Pierre Kilisesi, Antakya-Reyhanlı yolu üzerinde, Stauris Dağı'nın (Haç Dağı) batı yamacında yer almaktadır. Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan St.Pierre, M.S.
Bir nevi küçük kiliselerdir. Bazen büyüktür ve başka bir yapıdan bağımsızdır. Belirli mezheplerin belirli şapel gelenekleri vardır. Bazıları her kilisenin arkasına bir de Meryem Ana şapeli yaparlar.
Ayazma Plajı Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde yer almaktadır. Bozcaada'nın şehir merkezine oldukça yakındır. Ayazma plajına ulaşım sağlamak için Bozcaada'ya geldikten sonra yaklaşık olarak 15 dakika sürecek bir minibüs yolculuğu ile direkt olarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
Rum Ortodokslar'ın kutsallaştırıp bir kült yeri haline getirdikleri su kaynaklarına verilen ad. Türkçe'deki ayazma adı Grekçe hagiasmadan gelmiştir. İncil'de “mübarek, kutsal yer” mânasına gelen bu kelime, sonraları içinde kutsallaştırılmış su bulunan yerleri ifade etmek için kullanılmıştır.
Bursa'nın Mudanya ilçesindeki Zeytinbağı'na bağlı olan Ayazma; Bursa'ya 43, Mudanya'ya 24, Karacabey Boğazı'na 8 ve Eşkel Limanı'na 7 km uzaklıktadır.
Hristiyanlar için son derece önemli bir su. Ama bugüne kadar pek bilinmeyen bir yer. Halk arasında kutsal su, Venk Suyu olarak bilinir. Venk kaynak ve değerlendirilmiş kutsal bir alan anlamına geliyor.
“Efsaneye göre Eyüp peygamberin kuraklık zamanında sopasıyla vurduğu yerden su çıkar. İnsanlar da buraya gelerek hala akmaya devam eden bu sudan içer.” Eyüp kaynağı olarak tercüme edilen bu yere gelenler içtikleri suyun şifalı olduğuna inanıyor.
Zemzem Suyu: 4000 Senelik Kutsal Mucize
Müslümanlar için manevi açıdan oldukça değerli olan pek çok unsur vardır. Bu unsurlardan biri de kutsal topraklarda yer alan zemzem suyudur.
İzmir'deki 'Smyrna', İzmir'deki 'Efes', Denizli'deki 'Laodikya', İzmir'deki 'Bergama', Manisa Salihli'deki 'Sardes', Manisa Alaşehir'deki 'Filedelfiya' ve Manisa Akhisar'daki 'Thiatira' adlı kiliseler, İncil'de vahiy gönderilen 7 kilise olarak biliniyor.
Tanrı son savaşı yani Armegedon'u ve kıyameti bu yedi kiliseye haber verecek ve bu yedi topluluğa haber verildikten sonra kıyamet başlayacaktır. Aynı inanışa göre yedi yıllık bir kaosun sonunda, İsa Peygamber bu yedi kiliseden birine inecek ve 1000 yıllık “altın çağ” denilen, tanrının krallığı süreci başlayacaktır.
Yedi Kilise, Erken Hristiyanlık döneminin yedi büyük kilisesidir ve Türkiye sınırları içerisindedir.
Almanya'da 8 bin kilise 70 bin sağlık kurumu, Fransa'da 9 bin kilise 60 bin sağlık kurumu, Türkiye'de 90 bin cami 7 bin sağlık kurumu..
Süryani Kadim Kilisesi ya da Süryani Ortodoks Kilisesi Doğu Hristiyan mezhebidir ve Orta Doğu'da yaşayan Hristiyan Semitik bir halk olan Süryaniler'in çoğu bu mezhebe üyedir.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
Ayvalık'ta denize girmek için en uygun dönem haziran ve eylül ayları arası. Yaz tatilinizi Ayvalık'ta geçirmek isterseniz bu dönemlerde gidebilirsiniz.
İlkbahar ve sonbahar ayları Ayvalık'ı ziyaret etmek için en uygun aylardır. Ayvalık'ta denize girmek için en ideal dönem ise haziran ve eylül ayları arasıdır.
Ekim ayının ortalarına kadar Ayvalık'ta denize girebiliyorsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri