41.İnsanların kendi işledikleri (kötülükler) sebebiyle karada ve denizde bozulma ortaya çıkmıştır. Dönmeleri için Allah, yaptıklarının bazı (kötü) sonuçlarını (dünyada) onlara tattıracaktır.
Ayetinin Meali (Anlamı): İnsanların işledikleri kötülükler yüzünden karada ve denizde karışıklık ortaya çıktı, düzen bozuldu. Böylece Allah, belki doğru yola dönerler diye, yaptıklarından bir kısmının kötü sonuçlarını onlara tattırıyor.
Mekke döneminde inmiştir. 60 âyettir. Sûre, adını ikinci âyette geçen “erRûm” kelimesinden almıştır. Sûre de başlıca kıyametin hâllerinden, Allah'ın kudretine ve birliğine delalet eden kevnî meseleler ile Kureyş kabilesinin İslâm'a karşı olumsuz tutumu konu edilmiştir.
41: Gökleri ve yeri hiçbir arızaya meydan vermeden tutan ve yok olup gitmekten koruyan Allah'tır. Şâyet yıkılıp gidecek olsalar, yemin olsun ki, Allah'tan başka onları tutabilecek hiçbir güç yoktur. O, ceza vermekte acele etmeyen ve çok bağışlayandır.
Cenâb-ı Allah'ın ölüden diriyi, diriden de ölüyü çıkardığını belirten ifade değişik şekillerde açıklanmıştır (bk. Âl-i İmrân 3/27; Yunus 10/31).
İlgili 20 soru bulundu
Göklerde ve yerde hamd O'nundur. (Evrende bulunan bütün varlıklar Rablerini, hal diliyle tesbih etmektedirler, Onun her emrini yerine getirerek kulluk etmektedirler. Bundan ibret alın, siz de) Gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde de (Rabbinizi) tesbih edin.
Bazı müfessirler 17. âyette geçen “tesbih” kelimesiyle namaz kılmanın kastedildiği ve burada beş vakit namaza işaret bulunduğu kanaatindedirler; bazı müfessirlere göre ise burada maksat “tenzih”tir, yani Allah'ı yüceltmemiz, O'nu her türlü noksanlıktan uzak bilip kemal sıfatlarıyla ve övgülerle anmamız emredilmektedir.
Şüphesiz O, halîmdir (hemen cezalandırmaz, mühlet verir), çok bağışlayandır. Gerçek şu ki Allah, koyduğu düzenden sapmamaları için gökleri ve yeri tutmaktadır. Şayet sapacak olsalar artık O'ndan başka hiç kimse onları tutamaz. Şüphesiz O halîmdir, çok bağışlayıcıdır.
Fatır Suresi 41. ayet meali: "Şüphesiz Allah gökleri ve yeri, nizamları bozulmasın diye tutuyor. Andolsun ki onların nizamı eğer bir bozulursa, kendisinden başka hiç kimse onları tutamaz. Şüphesiz O, halîmdir, çok bağışlayıcıdır."
Her gün Fâtır suresini okuyan kişilerin şeytanın şerrinden korunduğu söylenir. Ömrün bereketlenmesi için Fâtır suresinin okunması buyrulmuştur. Fâtır suresini okumayı alışkanlık hâline getiren kişiler, cennete istediği kapıdan girmeye hak kazanır.
Rum Suresi'ne, Ehl-i kitap olan Bizanslılar'ın ateşperest olan İranlılar'a –daha önce mağlûp olmuşken bir süre sonra– galip gelecekleri ve müslümanların sevinecekleri bildirilerek başlanmakta; geçmişteki inkârcı toplumların durumlarından ibret alınması öğütlenmekte; yüce Allah'ın varlığı, birliği, kudreti ve evrendeki ...
Kur'an bu olayı daha Mekke'de duyulmadan önce ayet indirerek haber vermiştir. Dolayısıyla bu bile mucizedir sonra da 20-25 yıl sonra gerçekleşecek Roma'nın tekrar galip gelmesini de haber vererek hem de kimsenin ihtimal dahi vermediği bir galibiyeti haber vermesi ayrı bir mucizedir.
Tarihte Doğu Roma İmparatorluğu'nu oluşturan 6. yüzyıla kadar Latince konuşan ve 6. yüzyıldan sonra Yunanca konuşan kimselere Müslüman ülkelerde Rum denirdi. Günümüzde Rumların büyük kısmı Kıbrıs'ta yaşamaktadır.
41: Bizim, emrimizle yeryüzüne gelip onu etrafından nasıl eksiltip durduğumuzu görmüyorlar mı? Allah hükmünü verir; O'nun hükmünü denetleyecek ve tatbikini engelleyecek hiçbir güç yoktur. Allah, hesabı çok çabuk bitirendir.
Fussilet Suresi (Arapça: سورة فصّلت) Kur'an'ın 41. suresidir. Sure 54 ayetten oluşur. Sure ismini 3. ayette geçen ve ayrıntıları ile açıklandı anlamına gelen “fussilet” kelimesinden alır. Mekke devrinin sonlarına doğru Miraç olayının ardından Mümin Suresi'nden sonra indirildiğine inanılmaktadır.
41: İnsanların işledikleri kötülükler yüzünden karada ve denizde karışıklık ortaya çıktı, düzen bozuldu. Böylece Allah, belki doğru yola dönerler diye, yaptıklarından bir kısmının kötü sonuçlarını onlara tattırıyor. 42: De ki: “Yeryüzünde dolaşın da, daha öncekilerin âkıbeti nasıl olmuş ibretle bakın!
Fatır Suresi (Arapça: سورة فاطر), Kur'an'ın 35. suresidir. Sure 45 ayetten oluşur. Sûre ismini birinci âyette geçen ve yaratan, yoktan var eden anlamına gelen “fâtır” kelimesinden almıştır.
Sûrede başlıca, Allah'ın varlığına ve birliğine işaret eden kâinat olayları, öldükten sonra dirilme, Allah'ın nimetleri ve mü'minle kâfir arasındaki fark konu edilmektedir.
29.Şüphesiz, Allah'ın kitabını okuyanlar, namazı kılanlar ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden, gizlice ve açıktan Allah yolunda harcayanlar, asla zarar etmeyecek bir ticaret umabilirler. 30.Allah kendilerine mükafatlarını tam olarak versin ve kendi lütfundan daha da artırsın diye (böyle yaparlar).
Fâtır suresi 34 ayet tefsiri
Cennete girdikten sonra şöyle derler: "Dünyada iken cehenneme girme korkusu ile içinde bulunduğumuz tasayı gideren Allah`a hamdolsun. Şüphesiz bizim Rabbimiz günahlarından tövbe eden kullarına karşı çokça bağışlayıcıdır, taatlerinin karşılığını bol bol verendir."
Fatır, yaratan, yoktan var eden demektir.
Allah, gökleri ve yeri, yok olup gitmesinler diye tutuyor. Yemin olsun, eğer çöküp giderlerse, O'ndan başka hiç kimse onları tutamaz. Halîm'dir O, Gafûr'dur.
Eşler Arası Sevgi Oluşturmak İçin Güçlü Bir Dua RUM SURESİ 21, AYET.SEVGİ DUALARI. NE DİLERSEN DUALA. Sevgiyi artırmak ve sevdiğinin sevgisini kazanmak için okunacak Sevgisini kazanmak istediği kişi kendisi için helal ise.
16.İnkar edip ayetlerimizi ve ahirete kavuşmayı yalanlayanlara gelince, işte onlar azabın içine atılacaklardır.
Bu âyetlerde müslümanlar, Resûlullah (s.a.s.)'in şahsında hayırlı yollarda harcamaya, muhtaçları koruyup kollamaya teşvik edilirken, Mekke ve Medine dönemlerinde gelen diğer âyetler, toplumun muhtaç kesimlerinin ihtiyacını karşılama hususunu daha teferruatlı bir şekilde tanzim etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri