Rûmî takvim, Hicret'i (Gregoryen takvimi 622) başlangıç kabul eden güneş yılı esasına dayalı bir takvim.
- Rumi takvim başlangıcı Güneş yılı esasına göre ele alır. - Hicret başlangıç olarak ifade edilir. Yani Hz Muhammed'in Mekke'den Medine'ye göç etmesi üzerinden, 622 tarihi başlangıç olarak öne çıkmaktadır. - Aynı şekilde Rumi takvimde 1 yıl 365 gün olarak ifade eder.
Rumi takvim Osmanlı döneminde Hicri takvimle birlikte kullanılmaya başlandı, bu da Miladi takvime göre 13 Mart 1840 tarihine denk geliyor. Aynı tarihin Rumi takvimdeki karşılığı ise 1 Mart 1256'dır. Anladığınız üzere Rumi takvim için yılbaşı 1 Mart'tır.
Rumi Takvim her 33 yılda Hicri Takvimi bir yıl geçer. Bu farkı gidermek için Rumi Takvimden her 33 yılda bir hicret yılı düşülür; buna “sıvış senesi” denir. Her iki takvim arasında ayrıca 13 günlük bir fark bulunur. Rumi yılı bulmak için Gregoryan yıldan 584 yıl çıkarmak gerekir.
Hicrî takvimin yaklaşık 354 günlük Ay yılını, Rumi takvimin ise yaklaşık 365 günlük Güneş yılını esas almasından dolayı birbirine karşılık gelen yıllar arasında 11 gün kadar fark oluşuyordu. Bu ikiliğin ortadan kalkması adına 1870 Miladî yılından itibaren yalnızca Rumi takvim kullanılmaya başlandı.
İlgili 23 soru bulundu
Rûmî takvim, Hicret'i (Gregoryen takvimi 622) başlangıç kabul eden güneş yılı esasına dayalı bir takvim. Dünya'nın Güneş etrafında dolanımını esas alan şemsî takvim düzeninde, 13 Mart 1840'ta uygulanmaya başladı.
Türkler de her on iki yıla bir hayvanın adı verilerek oluşturulan on iki hayvanlı Türk takvimi ile başlayıp sonrasında sırasıyla hicri, Celâli, İlhanlı, Rumi, Takvim-i Garbi ve son olarak da miladi takvim sistemlerini kullanmışlardır.
Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ettiği 622 yılını esas alan Hicrî (Kamerî) takvim; yine güneş yılını esas alan, Osmanlı Devleti'nde resmî ve malî işlerde kullanılan Rumî takvim ve son olarak da 1926'dan itibaren kullandığımız ve güneş yılını esas alan Miladî takvim yer alır.
Jülyen takvim Romalıların kullandığı bir takvim olduğu için, biz de bu takvime “Roma'ya-Romalıya ait olan” manasına gelen “Rumi” ismini vermişizdir. Osmanlı devrinde, Rumi takvimin ne zaman kullanılmaya başlandığı tam olarak belli değildir.
Başdefterdar Hasan Paşa tarafından 1677 senesinde geliştirilen Rumi Takvim, 1840 yılında resmen kullanılmaya başlanır.
1334 Rumi (1918 Miladi) yılından itibaren, Rumi ve Miladi takvimlerdeki ay ve gün farkı kalmamış aynı olmuştur. Artık sadece sene farkı vardır (584 yıl).
İstanbul: Matbaa-i Âmire, 1339(rumi), 1923(miladi).
Jülyen takvimi, Jül Sezar tarafından MÖ 46 yılında kabul edilen ve Batı dünyasında 16. yüzyıla kadar kullanılan takvim. Artık yıl hesaplamasındaki ufak bir fark sonucu yaklaşık her 128 yılda bir günlük bir kayma oluşturduğu için, 1582 yılında yerini Gregoryen takvimi almıştır.
Milattan önce ilk bin yıllık uzun bir tarih dönemi boyunca çok sayıdaki Arap kabilesi pek çok şemsî ve kamerî takvim kullanmışlardır. Hz. Muhammed'in doğduğu dönemde Batı dönemde Batı Arabistan'da Kameri Arabistan'da Kamerî takvim yaygın bir şekilde kullanılıyordu. Bu Kamerî takvimin son şekli 12 aydan oluşmakta idi.
İran'da Hicri Şemsi takvimi kullanılmaktadır. Bu takvim Nevruz gününü yılbaşı olarak kabul etmekte ve İranlı ay isimlerini kullanmaktadır. Örneğin 20 Mart 2018, bu takvime göre 1 Ferverdin 1397 yılbaşıdır. İran'da bütün resmi işlemler bu takvime göre yapılmaktadır.
Celâlî Takvimi, Güneş yılı esasına dayanan, İranlı matematikçi ve astronom olan Ömer Hayyam başkanlığındaki bir kurul tarafından düzenlenmiş bir takvimdir. Büyük Selçuklu İmparatorluğu hükümdarı Sultan Melikşah'a sunulan bu takvim, 1079 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır.
Türklerin ilk kullandığı takvim 12 hayvanlı Türk takvimidir. Güneş yılı esasına göre olan bu takvim 365 gün 5 saat olarak hesaplanır.
Ancak Türklerin ilk olarak kullandığı takvime bakacak olursak 12 Hayvanlı Türk Takvimidir. Bu takvime göre her ay bir hayvan adı ile isimlenir.
Tarihte farklı nedenlere bağlı olarak çeşitli takvimler kullanan Türkler, Kaşgarlı Mahmut'un naklettiğine göre savaş tarihlerini belirlemek için 12 Hayvanlı Türk Takvimini oluşturmuşlarıdır. Türklerin tarihte kullandığı ilk takvim olan 12 Hayvanlı Türk Takvimi, güneş hareketlerine göre hazırlanmıştır..
Her yıla bir hayvan isminin verildiği 12 Hayvanlı Türk takvimi ilk defa Türkler tarafından kullanılan güneş yılını esas alan bir takvimdir. Toplamda 12 hayvan bulunan bu takvim, 12 yıl sonra aynı hayvan yılına geri döner. Yıl özellikleri hangi hayvana denk geliyorsa o hayvana göre belirgin özellikleri vardır.
Rumi takvim hesabı yapan birçok bilgisayar programı da olsa da kendinizde kolaylıkla bunun hesabını yapabilirsiniz. Miladi tarihten 584 yıl çıkarırsanız Rumi takvim yılını bulabilirsiniz. Rumi takvimden miladi takvime bir çeviri yapılmak isteniyorsa Rumi takvim yılına 13 gün 584 yıl eklenmesi doğru sonucu verecektir.
Aylar. Hicri takvimde 12 ay bulunmaktadır. Hicri takvimi ayın döngüsüne göre hesaplandığı için, güneş döngüsüne bağlı Miladi takvimden yaklaşık 10 gün kısadır. Bu da yıllar geçtikçe Hicri takvimin farklı mevsimlere rast gelmesine neden olmaktadır.
Osmanlı Devleti, tüm diğer İslam toplumları gibi devlet işlerinde Hicri takvimi kullanmıştır. Ancak Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasından sonra 1926 yılındaki takvim devriminden sonra şu an kullanılmakta olan miladi takvim, devletin resmi takvimi olarak kabul edilmiştir.
Halk deyimiyle eski hesap 1 Mart'ta yeni yıl kutlanır. Kullandığımız takvimde 14 Mart'a denk düşen o gün, her başlangıçta olduğu gibi büyük önem taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri