Modern Rusların ataları esas yurtları bazı akademisyenler tarafından Avrupa'daki en büyük sulak alanlardan biri olan Pripyat Bataklıkları olarak görülen Slav kavimlerine dayanır.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Rusya tarihi, Doğu Slavları'nın tarihleriyle başlar. Özellikle Rus tarihinin geleneksel başlangıç tarihi 862 yılında kuzeyde Vikingler tarafından yönetilen Rus devletinin kuruluşuna dayanmaktadır.
Rusya'nın tarihi 3. ve 8. yüzyıllar arasında Avrupa'da tanınan bir grup olarak ortaya çıkan Doğu Slavları ile başlamaktadır. 9. yüzyılda Varegler tarafından kurulan ve yönetilen Orta Çağ Kiev Rus Devleti ortaya çıktı.
Rusça sistemi Slav dillerinden gelmiştir ve en çok sözcük Eski Rus Dilinden aktarılmadır. Rus dilinde Kiril Alfabesi kullanılır. 988 yılında Kiev Rusyasının prensi Vladimir, Konstantinopolis'ten Ortodoks dinini Kiev Rusyasına taşıdı.
Rus çarı IV. İvan, on altı yaşında tahta geçmiş ve ilk defa çar unvanını kullanan kişi olmuştur. Rusya İmparatorluğunun temellerini atan kişi olarak tarihe geçmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (Rus Zaferi) 1914-1917 Osmanlı-Rus Savaşı (Rusya 1917 Ekim Devrimi sonrasında savaştan çekildi, Osmanlı Devleti ise 1. Dünya Savaşından yenik çıktı.)
Bu listedeki hükümdarlar değişik dönemlerde Knez (Dük veya Prens), Veliki Knez (Büyük Knez, Grandük veya Yüce Prens), Çar sonra da İmparator unvanıyla anılmışlardır.
Rusya Federasyonu'nun resmi dili olan Rusça Hint-Avrupa dil ailesinin Slav Dilleri grubunun Doğu Slav Dilleri alt grubuna mensup bir dildir.
Rusça, Birleşmiş Milletler (BM)'in resmi dillerinden biridir. Rusça bilim ve teknoloji alanında çok önemli bir dildir. Rus edebiyatının da önemi düşünüldüğü zaman Rusça sanat bakımından da çok zengin bir dil olduğunu kanıtlamaktadır. Aynı zamanda Rusça eğitim açısından da kilit rollerden birini üstlenmektedir.
Davay kelimesinin Türkçe çevirisi haydidir. Yani haydi anlamında kullanılan sözcüğün Rusça karşılığı davaydır. Davay sözcüğü bu bakımdan iki kere de kullanılmaktadır.
Ruslar (Rusça: русские, russkiye; trl: russkie), genellikle Rusya'da yaşayan Doğu Slav halkı veya bu halkın soyundan olan kimselere denir. Dünya çapında yaklaşık 132 milyon kişi civarında bir nüfusa sahiptirler.
Günümüz Ukrayna'sında tarihte ilk devleti kuran topluluğun İskitler olduğu kabul ediliyor. MÖ 3. yüzyılda bugünkü Ukrayna topraklarına yerleşerek kendi devletlerini kuran ikinci kavim olan Gotlar, 375 yılında Hunlar karşısında bozguna uğradı.
Türkiye'de "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir." kuralını devlet yönetimine yerleştiren ve demokrasiyi taçlandıran cumhuriyetin ilanının üzerinden 96 yıl geçti.
Belaruslar veya Beyaz Ruslar (Beyaz Rusça: беларусы; biełarusy), Belarus'ta nüfusun çoğunluğunu oluşturan bir Doğu Slav halkı. Çoğunluğu Ortodoks, Yahudilik, Katolik azınlıkları.
Rusların geleneksel inancı, Ortodoks Hristiyanlıktır. Hristiyanlık inancını devlet dini olarak 988 yılında Kiev knezi Vladimir kabul etmişti. Çarlık dönemi boyunca Rus Devleti Ortodoks Hristiyanlığı devlet dini sıfatıyla destekledi ve yayılmasını teşvik etti.
Tartışmalar devam ederken TDK sözlüğünde Rus kelimesinin anlamı ise şöyle yer aldı: Rusya Federasyonu'nda yaşayan Doğu Slav halkı veya bu halkın soyundan olan kimse, Moskof gâvuru.
Rusça, dünyada öğrenmesi en zor diller listesinde Arapça ve Mandarinin hemen ardından 3. sırada yer alıyor! Rusça dilini Türkiye'de çok az kişi biliyor. Karmaşık grameri, anlaşılmaz alfabesi ve güçlü aksanıyla turizm şehirleri dışında pek de popüler değil.
Dünyada Rusça konuşulan ülkeler arasında Rusya Federasyonu, Beyaz Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Sırbistan, Kazakistan, Kırgızistan, Osetya, Abhazya, Polonya, Estonya, Litvanya, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Tacikistan, Moldova, Romanya, Özbekistan, İsrail, Slovakya, Alaska, Finlandiya yer alır.
Rusça Dünyanın En Çok Konuşulan Dillerinden Biri
Slav dillerden biri olan Rusça; Lehçe, Ukraynaca, Bulgarca ve Çekçe gibi dillere oldukça benziyor. Sovyetler Birliği'nin bünyesinde yer alan ve bugün bağımsızlıklarına kavuşan ülkelerde ise Rusça etkisi hala sürüyor.
Rusya Federasyonu Anayasası incelendiğinde Madde 14'e göre Rusya laik bir devlet ve resmi din ya da dinleri bulunmuyor.
Rusça merhaba Привет şeklinde yazılır ve privet olarak söylenir. Telaffuzu ise pirivıyt şeklinde okunmaktadır.
Fakat bu baba liderliği Rus kültüründe karşımıza çıkmamaktadır. Ana (anne) teriminin Rusçada da, Türkçede de mecazi anlam olarak geniş bir kullanım alanı vardır. Örneğin Rusçada ana terimi geçen kelime birleşimi olarak мать- и-мачеха (anne ve üvey anne) – bir bitki ismidir, Türkçede öksürükotu olarak bilinmektedir.
Uyruklarına göre ikamet izni ile Türkiye'de bulunan yabancılara baktığımızda ise ilk sırada Rusya var. Türkiye'de 19 Ocak 2023 itibariyle 154 bin 297 Rus vatandaşı yaşıyor.
Dişili: Çariçe. Kulak (köylü): Rus toprak sahibi.
Rus Kazaklarının 16. yüzyılda Ural Dağları'nın ötesini fethettiği günden beri Rusya dünyanın en büyük ülkesi. Uralların ötesindeki toprakları Rusya'nın yüzölçümünün yüzde 77'sini meydana getirir. 3. Rusya aslında harita üzerinde göründüğünden yüzde 53 daha küçüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri