Antrenman sırasında BCAA almak, kreatin kinazını ve kortizol tepkimesini düşürerek testosteron seviyesinin artırılmasına yardımcı olabilir. Bu da daha fazla yeni kas dokusu ve daha az kas yıkımı anlamına gelir.
BCAA ( Dallı Zincirli Amino Asitler – L-Lösin, L-İzolösin ve L-Valin) vücudun sentezleyemediği amino asitler olup; beslenme ile her gün alınması gerekmektedir.
BCAA en iyisi antrenmandan önce, antrenman sırasında veya antrenman sonrasında kullanılmalıdır. Böylece performans ve enerji artışı sağlanabilir. Bu da yapılan egzersizlerden çok daha fazla verim alınmasını sağlar.
BCAA, kreatine göre çok daha komple bir amino asit kaynağıdır. Özellikle sporcular için BCAA kullanımına çok daha özen gösterilmektedir. BCAA içinde yer alan dallı amino asitler yağsız bir şekilde kas kütlesinin direnç kazanmasına yardımcı olur.
Bazı araştırmalar; BCAA'nın kas geliştirmekten sorumlu enzimleri aktive ettiğini göstermektedir. Çalışmalar ayrıca BCAA takviyelerinin, özellikle izolösin ve valinden daha yüksek bir lösin oranı içermesi durumunda, kas kütlesini artırmada etkili olabileceği sonucuna varmıştır (5).
İlgili 24 soru bulundu
İçeriğinde bulunan lösin ile kaslarda protein sentezinin uyarılmasında görev alan BCAA, dolayısıyla kas gelişim sürecine katkıda bulunmuş olur. Yapılan bir çalışmaya göre direnç egzersizlerinden önce 5,6 gr BCAA tüketen kişiler plasebo grubuna kıyasla %22 daha fazla kas büyümesi elde etmiştir.
BCAA takviyeleri genellikle tablet ve toz olmak üzere iki formda bulunur. Boyutuna ve yoğunluğuna bağlı olarak günde 3 kez alınabilirler. Bu doğrultuda çoğunlukla üreticinin talimatlarına uymak ve günlük dozu aşmamak önemlidir.
Burada BCAA ile bir kıyaslama yapıldığında protein tozunun çok daha etkili olduğu görülür. BCAA etkisi ise daha sınırlıdır. Egzersiz sonrası için BCAA ve protein tozu kullanımı, doğru bir tercih olabilir. Whey protein tozunun ekstra BCAA ile güçlendirilmesi, iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlayabilir.
BCAA'ları antrenman yapmadan önce ve antrenmanı tamamladıktan sonra almak önemlidir. Yorgunluğun giderilmesinde önemli kaktı sağlayacaktır. Antrenman öncesi öğünlerde ve sonrasındaki öğünde BCAA alınabilir.
BCAA alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta lösinin fazla olan amino asit olmasıdır. Önerimiz 2:1:1 ya da 4:1:1, lösinin diğer amino asitlerin en az 2 katı olduğu oranı kullanmanızdır. Lösin kas protein sentezi konusunda valin ve izolösinden daha etkilidir.
Araştırmalar, BCAA takviyesinin (özellikle toz haline getirilmiş BCAA'ların) antrenmandan yaklaşık 2 saat öncesinden alınmasının performans artışı üzerinde önemli etkisinin olduğunu ve yorgunluğu azaltığını göstermektedir.
Egzersizin tamamlanmasının ardından, kas protein sentezi besin alımı ile birlikte 2-5 kat artmakta ve etkiler egzersiz sonrası yaklaşık 48 saat veya daha uzun süreler boyunca devam etmektedir (10).
BCAA takviyesinin saç dökülmesine neden olduğuna dair herhangi bir kanıt yoktur. Aksine, BCAA takviyesi, sağlıklı saç büyümesine yardımcı olabilir. BCAA, saç foliküllerindeki protein sentezini arttırarak saç kalitesini koruyabilir.
Uykusuzluğa yol açan BCAA zamanla zihnin yeteri kadar dinlenmesinin önüne geçer. Bunun sonucunda kişide baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik gibi sorunlar görülebilir. Baş ağrısı ciddi yan etkilerden biridir. Bu belirtiyi yaşayan kullanıcı mutlaka BCAA kullanımını durdurmalı ve uzman bir hekime başvurmalıdır.
Antrenman sonucunda kullanılan BCAA, kasların kendini onarması ve güçlendirmesini sağlar. Özellikle yüksek dirençli antrenman yapan sporcular için BCAA takviyesi antrenman sonrasında çok önemlidir. Yüksek dirençli antrenmanlar sonrası kaslar parçalanarak gelişmeye başlarlar.
Özellikle de günlük olarak 35 gramdan fazla BCAA alınmamalıdır. Eğer günlük 35 gramdan fazla BCAA tüketilir ise kandaki toksik oranı da artar. Bu takviye gıdanın ALS hastalarını olumsuz yönde etkilediği de görülmektedir. BCAA günlük doğru dozlarda kullanıldığı takdirde oldukça güvenilir bir supplement olarak bilinir.
Kilo vermek isteyen kişiler diyet yaparken pek çok şeyi araştırmaktadır. Özellikle çok yağlı karbonhidrat içeren gıdaların tüketilmemesi çok önemlidir. Bunun yanı sıra BCAA amino asidi pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. BCAA kullanımı kişilerin zayıflamasına yardımcı olmaktadır.
Buna göre kilogram başına en az 200 mg kullanılması öneriliyor. Örneğin eğer 75 kiloda olan bir kişinin günde en az 15 gram (15000 mg) BCAA takviyesi alması gerekir (6). Protein sentezini artırmak ve kas yıkımını önlemek için antrenman öncesi ve sonrasında olduğu gibi herhangi bir zamanda da BCAA kullanılabilir.
BCAA amino asitleri, kas dokusunun oluşumunda ve onarımında önemli bir rol oynar. Bu nedenle, BCAA takviyeleri çoğunlukla kas geliştirme sürecinde kullanılır. Ancak, BCAA takviyeleri aynı zamanda kilo verme sürecinde de etkili olabilir. BCAA takviyeleri, vücuttaki kas kütlesinin korunmasına yardımcı olur.
Arjinin kreatin ve bcaa gibi supplementler ile birlikte de kullanılabilir.
BCAA ların vücut geliştirmedeki en yaygın kullanım zamanı antrenman öncesi, esnası, hemen antrenman sonrası ve sabah aç karnına alınmasıdır.
BCAA Takviyeleri Kas Kütlesini Artırabilir
Çalışmalar ayrıca BCAA takviyelerinin, özellikle izolösin ve valinden daha yüksek bir lösin oranı içermesi durumunda, kas kütlesini artırmada etkili olabileceği sonucuna varmıştır (5).
Big joy bcaa pro 4:1:1 400 gr kullanımı
Başlangıç seviyesiorta seviyeileri seviye1 ölçek (10 gr) ürünü 350 ml su ile karıştırıp antrenman öncesi, esnasında ya da sonrası tüketiniz.1 ölçek (10 gr) ürünü 350 ml su ile karıştırıp antrenman öncesi, esnasında ya da sonrası tüketiniz.
BCAA olarak bilinen dallı zincirli amino asit destekleri; valin, izolösin ve lösindden oluşan, yağsız kas kütlesini ve performansını arttırmak isteyen sporcular tarafından sıklıkla kullanılan gıda takviyeleridir.
Antrenman öncesi BCAA 4:1:1 daha yüksek anabolik aktivasyon sağlar. (mTOR) antreman sonrası ise BCAA 2:1:1 toparlanmak ve kas protein sentezini desteklemede daha yararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri