15. yüzyılda Karadeniz'den ticaret yollarıyla ve 1497'de resmen başladı. Bu tarihten sonra Osmanlı Devleti ile Rus Çarlığı arasında savaşlar, ittifaklar, yardımlar, dostluklarla, soğuk savaşla süren ilişkiler yaşandı. 1686-1700 Osmanlı-Rus Savaşı, 1683-1699 Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşı'nın bir parçasıdır.
Rusların ataları erken Orta Çağ zamanlarında Doğu Avrupa Ovası'na göç eden Doğu Slav boylarıdır. Rusların ayrı bir etnik grup olarak ilk kez tanınması 15. yüzyıla rastlar.
Osmanlı-Rus Savaşları, 16. yüzyıl - 20. yüzyıl arasında Osmanlı Devleti ile Rusya Çarlığı ve daha sonra bu devletin büyümesi ile bu devletin yerine geçen Rus İmparatorluğu arasında yapılmış savaşlardır. 12 tanedir. 7 tanesi Rus üstünlüğüyle sonuçlanmıştır.
Rus basınına yansıyan verilere göre 2022'de toplamda 99 bin 786 Rusya Federasyonu vatandaşı Türkiye'ye taşındı. Bu, 2021'deki rakamın üç kat daha fazla. 2021'de 31 bin 463 Rusya vatandaşı Türkiye'ye göç etmişti.
Rusya tarihi, Doğu Slavları'nın tarihleriyle başlar. Özellikle Rus tarihinin geleneksel başlangıç tarihi 862 yılında kuzeyde Vikingler tarafından yönetilen Rus devletinin kuruluşuna dayanmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Sonunda Bolşevik lider Vladimir Lenin'in önderliğinde Ekim Devrimi'nde, Geçici Hükûmet devrildi ve dünyanın ilk sosyalist devleti kuruldu.
RUSYA FEDERASYONU: Umuma mahsus pasaport hamilleri 60 günü geçmeyen turistik ve iş görüşmesi amaçlı seyahatlerinde vizeden muaftır. Hizmet pasaportu hamilleri her 180 günde 90 günü aşmamak şartıyla 30 günlük süreyle vizeden muaftır. Diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Antalya'yı ziyaret eden Rus turist sayısında rekor
Level.Travel'in bildirdiğine göre, Alanya iki yıl üst üste Ruslar arasında en popüler Türk tatil beldesi oldu. Alanya'daki bir tatil için en düşük ortalama fiyatın yaklaşık 65 bin ruble olduğu belirtildi. Listede ikinci sırayı ise bu yıl Konaklı aldı.
Konsomolskaya Pravda gazetesi, Rus turistlerin, yazlıkları gibi gördükleri Antalya'yı, "mükemmel doğa, temiz hava, iyi hizmet ve 4 mevsim turizm" nedeniyle tercih ettiklerini yazdı.
Rusya Federasyonu içinde yaşayan Türk halkları ve sıralaması
Rusya Federasyonu'nda yaşayan toplam nüfusun %8,6'sını Türk halkları oluşturmaktadır. Bu oran 12,2 milyon insana tekabül etmektedir. Bu nüfusun yaklaşık %50'sini Tatarlar oluşturmaktadır.
Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Savaşın başlıca sebepleri; Osmanlı Devleti'nde yaşanan azınlık isyanları, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme siyaseti, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık istekleri ve Panslavizm'dir.
Tarihe “93 harbi”1 olarak geçen ve Rus Çarı II. Aleksandr ile Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit döneminde gerçekleşen bu savaş, birden fazla cephede sürdürülmüştür.
1. Ukrayna. 2001 yılı nüfus sayımına göre komşu ülke Ukrayna'da yaşayan Rus sayısı 8,3 milyon. Ruslar Ukraynalılardan sonra ülkedeki en büyük ikinci etnik grup.
Rusların geleneksel inancı, Ortodoks Hristiyanlıktır. Hristiyanlık inancını devlet dini olarak 988 yılında Kiev knezi Vladimir kabul etmişti. Çarlık dönemi boyunca Rus Devleti Ortodoks Hristiyanlığı devlet dini sıfatıyla destekledi ve yayılmasını teşvik etti.
Ortodoks Hristiyanlık, Rusya'nın geleneksel ve en büyük dini olup, 1997'de yürürlüğe giren yasayla "tarihî miras"ın bir parçası olarak görülüyor.
Hükûmete bağlı birliklerce Pskov'da kuşatılan Nikolay'ın 15 Mart 1917'de tahttan çekilmesiyle imparatorluk rejimi sona erdi.
Ruslar'ın büyük kısmının kökleri Slavlar'a dayanıyor. Araştırmalara göre Slavlar'ın derialtı yağının yoğunluklu olduğu daha kalın bir deriye sahip olması kırışlıkların oluşmasında yavaşlama sağlıyor. Ayrıca Slavlar'ın yüz hatları belirgin elmacık kemikleri ile simetrik ve dengeli bir görünüm sağlıyor.
Yerleşik yabancılar arasında, ilk sırayı Ruslar alıyor. 10 bin civarında olan Rus vatandaşı sayısı 2019 yılında 16 bin 724'e yükseldi. Rus nüfusunun 6 bin 525 kişisi Alanya'da yaşıyor. Alanya'yı 3 bin 996 kişiyle Konyaaltı, 2 bin 802 kişiyle Muratpaşa ve 1004 kişiyle Kemer takip ediyor.
Slav nüfustan sonra en kalabalık olan azınlık Türklerdir. Rusya nüfusunun %8,7'sini (12 milyon) çeşitli Türk toplulukları oluşturmaktadır. Bu nüfusun 2/3'si (8 milyon) İdil-Ural bölgesinde, 1/6'i (2 milyon) Sibirya ve Uzakdoğu'da, 1/7'i de Kafkasya ve Aşağı İdil bölgesinde yaşamaktadır.
Ruslar ilk sırada
Antalya'yı ikinci evleri gibi gören 18 bin 905 Rus, hayatını burada sürdürüyor.
Her gün binlerce turistin geldiği Antalya'nın 300 bin nüfuslu Alanya ilçesini yabancılar sadece gezmekle kalmıyor, binlercesi de ilçeye yerleşiyor. O yabancılar arasında Ruslar ön planda. İlçede 60 bin Rus yaşıyor.
İlk 6 ayda, 554 bini Dubai'ye olmak üzere, 800 bin Rusya Federasyonu vatandaşı Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) seyahat etti. Bu rakamla Ruslar, BAE'de Hindistan'ın ardından ikinci pazar durumuna yükseldi. 2023 yılının ilm yarısında Rusların en fazla ziyaret ettiği üçüncü ülke ise 791 binle Tayland oldu.
Rusya Federasyonu diplomatik departmanının verdiği bilgiye göre, Ruslar Türkiye'de her altı ayda bir 90 güne kadar vizesiz kalabiliyor, ancak sürekli olarak sadece 60 gün kalabiliyor. Türkler ise vize almak suretiyle Rusya'ya gelebiliyor.
Rusya Federasyonu Vatandaşları için Türkiye vize Şartları
Umuma Mahsus Pasaport hamili Rusya Federasyonu (RF) vatandaşları 60 gün süreyle vizeden muaftır. Hizmet Pasaportu hamili RF vatandaşları vizeye tabidir.
Rusya Federasyonu pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 53. sıradadır. Rusya Federasyonu pasaportu sahipleri, 112 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 117 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri