Beyin Emarı (MR): Beyin tümörleri, felçler, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını saptamak için en duyarlı yöntemdir. Ayrıca hipofiz bezi, beyin damarları, göz, iç kulak organlarının hastalıklarını değerlendirmede en duyarlı yöntem olarak kullanılmaktadır.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) ile tüm vücut alanlarındaki hastalıkların tanı ve takibi tıbbi görüntüleme yöntemiyle yapılabiliyor.
İlaçlı MR, geniş kapsamlı bir tarama sağlar. Dokular, organlar, damarlar, sinirler net olarak görüntülenir ve hastalıklar hakkında daha net bir bilgi verir. Radyo dalgaları kullanılan bu yöntemde teşhis kolaylaşır. Özellikle kanserde teşhis ve kanserin yayılım gösterip göstermediği konusunda çok net bilgi vermektedir.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof.
MR çekimiyle yüzde yüz sağlam insanlarda her zaman bir anormallik çıkması söz konusu değil. Eğer bu olsaydı o zaman hiç normal MR olmamış olurdu. Her sağlıklı, şikâyeti olmayan insanın MR'ını çekmek, orada mutlaka bir patolojik bulgu çıkacağı anlamına gelmiyor.
İlgili 21 soru bulundu
Meme MR; Meme coilleri(sargıları) eşliğinde memede herhangi bir kitle veya kanser varlığının tespiti için uygulanan bir görüntüleme yöntemidir. Memede kitle ve kanser varlığını teşhis etmeyi kolaylaştırmak adına kontrast madde verilmektedir ve ilaç eşliğinde çekilmektedir.
Emar, yüksek doğruluk oranına sahip görüntüleme testlerinden biridir. Emar sonuçları % 90 – 95 oranında doğruluk sağlayarak güvenilir testler arasında yer almaktadır.
Vücut Emarı (MR): Vücut Emarı ile Kalp, ana damarlar, akciğer, karaciğer, böbrekler, dalak, pankreas, safra kesesi, safra yolları, karın içi damarlar detaylı bir şekilde incelenebilmektedir.
Her kanser türünde olduğu gibi akciğer kanseri tedavisinde de erken tanı ile hastalığın ilk evrede teşhisi ve tam tedavisi mümkün. Akciğer kanserinin teşhisinde; bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, pozitron emisyon tomografisi, kan ve balgam testleri kullanılıyor.
Evreleme testleri ve işlemleri, kanserin vücudun diğer kısımlarına yayılıp yayılmadığını görmek için kemik taraması ve röntgen gibi görüntüleme testlerini içerebilir. Kanser evreleri genellikle Roma rakamları ile gösterilir –I'den IV'e kadar- ve yüksek rakamlar daha ilerlemiş kanserleri işaret eder.
Tüm vücut mr hangi durumlarda çekilir? Tüm vücut mr; kanser riski ve kanser şüphesi durumlarında, check-up amaçlı ve ailede kanser hastalığı olanlarda yani genetik kanser hastalığı durumlarında çekilmektedir.
Bugüne kadar sadece şüphe edilen bölgeler için uygulanan MR, özel bir yazılımla, tüm vücudu tek seansta tarayabilecek bir hale getirilmiştir. Bu yöntem, beyin ve boyun da dahil olmak üzere vücut içindeki birçok organdaki tümörlerin büyümeden ve yayılmadan erken dönemde teşhis edilmesini amaçlıyor.
Emar sonuçları çıkma süresi 1 gün ile 3 gün arasında değişebilir. İlaçlı emarın hangi durumlarda ve aciliyet durumuna göre çıkam süresi değişmektedir. Devlet hastanesinde emar çekimi sonrası, sonuçların çıkması daha uzun sürebilir.
Beyinde lezyon adı verilen lekeler, beyne MR çekildiğinde görülen lekelerdir. Bu lekelerin genellikle de iyi huylu olduğu bilinir. Bu nedenle de herhangi bir tehlikesi bulunmaz. Bu lekeler, beyinde bulunan kılcal damarların tıkanması sonucunda meydana gelir.
Manyetik Rezonans (MR) daha çok beyin omurilik hastalıkları, sporcu yaralanmaları, kas iskelet sistemi, nörolojik hastalıkları gibi rahatsızlıkların teşhisinde ön plana çıkmaktadır. Tomografi ise kesitsel 3 boyutlu görüntü almak için kullanılmaktadır.
Bt taraması daha kaliteli görüntüler elde edilmesine olanak sağlarken, emar taraması daha ayrıntılı görüntüler sunar. Bilgisayarlı tomografi taraması daha geniş alanların çekimine uygunken, emar daha bölgesel çekimler (servikal mr, diz mr benzeri) için uygundur.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Uzmanlara göre, basit sanılan ve önemsenmeyen sırt ağrısı kanser habercisi olabilir. Basit yaralanma, artrit ve aşırı egzersiz sırt ağrısı nedenleri arasında yer alıyor. Uzmanlara göre, basit sanılan ve önemsenmeyen sırt ağrısı kanser habercisi olabilir.
Akciğer, Diafragma ve Tymus Bezi: Akciğer ve diafragma problemleri sırtın üst bölgesine yansıyabilir. Klasik yöntemlerle tanı konulması güçtür. Kinezyolojik testlerle ve biorezonansla teşhis konulabilir. Kalp: Sol kol ve göğüs ağrısı ile birlikte sırtın üst kısımlarına vuran ağrı görülebilir.
MR ile Hangi Organlar İncelenir? MR ile vücuttaki bütün organları incelemek mümkün olmakla beraber, özellikle beyin, omurilik, sinirler, eklemler, meme, kalp ve damarlar, karın içi organlar için MR yapılır. Özellikle yumuşak dokuların incelenmesi için en uygun tanı yöntemidir.
MR, radyasyon içermez. Bilgisayarlı tomografi ve röntgende radyasyon vardır. MR ve ultrasonda radyasyon yoktur. MR, hem kas, tendon gibi yumuşak dokuları hem de kemiğin içini gösterir.
Kazalar, düşmeler veya sporla ilgili olaylar nedeniyle Dorsal MR, omurilik hasarının boyutunu değerlendirmek için bu tür MR'a ihtiyacı ortaya çıkartmaktadır. Dorsal MR ayrıca bel fıtığı, spinal stenoz ve spondilolistezis gibi omurganın dejeneratif bozukluklarını araştırmak için yaygın olarak kullanılır.
Eğer kardiyak MR işlemi yapılacaksa, işlemden önceki 2 saat boyunca yemek yememelisiniz. Ayrıca işlemden 24 saat önce kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri tüketmemelisiniz. MR öncesi hazırlık kısmında, küçük ya da kapalı alan korkunuz varsa bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz.
MR SONUCU NE ZAMAN ÇIKAR? MR taraması çekildikten sonra görüntü kısa süre içinde bilgisayarda oluşmaktadır. Bu görüntü dijital ortamda çok kısa sürede görüntülenebilir ve hastaya teslim edilir. Ancak MR raporu uzman doktor tarafından hazırlandığı için çıkması birkaç günü bulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri