Özellikle Armco demirinden ve düşük karbonlu çeliklerden yapılmış çinko banyolarının imalat ve tamir kaynaklarında kullanılan kalın-rutil örtülü bir elektrodtur. Kaynak metali sıvı çinko banyosuna karşı yüksek çatlama direnci gösterir. Hem AC'de hem DC'de rahatlıkla kullanılabilir.
GENEL AMAÇLI RUTİL ELEKTROD. Hafif çelik imalatlar, demir doğrama, ferforje, tarım makineleri, kazan, muhtelif araç şasi karoseri imalatları ve bunların tamir-bakım kaynakları için uygundur. Yukarıdan aşağı hariç her türlü pozisyonda kullanılır. Özellikle yatayda köşe kaynakları için çok uygundur.
Elektrod örtüleri erimiş metali atmosferden bir gaz ve cüruf örtüsü meydana getirmek suretiyle korurlar. Selülozik ve bazik elektrodlarda gaz örtüsü daha etkin cüruf ise diğer elektrod tiplerine nazaran daha incedir. Rutil tip elektrodlarda ise daha kalınca bir cüruf örtüsü, az miktarda da gaz koruyuculuğu mevcuttur.
Rutil – selülozik karakterli bir örtüye sahiptir. Bu sayede özellikle yukarıdan aşağıya kaynak pozisyonu başta olmak üzere her pozisyonda kullanılır. Elektrod örtüsü bükülmeye elverişli olduğundan erişilmesi güç yerlerin kaynağında kullanıcıya büyük kolaylık sağlar , nüfüziyeti iyidir. Cüruf kolay kalkar.
Çelik boru kaynaklarında yüksek nüfuziyet ve elektrot çalışma kapasitelerinden dolayı selülozik elektrotlar kullanılır. Ana malzemeye kaynak ağzı açılmalı, kaynak ağzı açısı elektrotun kaynak bölgesine girişine izin verecek şekilde olmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Piyasada en yaygın kullanılan elektrotlar 2,5 ve 3,25'lik Rutil elektrottur. 3,25 ve daha büyük çapa sahip elektrotların parça kalınlığına göre fazla sınırlamaları yoktur. İş parçasının kalınlığı arttıkça seçeceğimiz elektrodun çapı da yüksek olmalıdır.
Farklı Amaçlarla Kullanılabilen Kaynak Elektrodu Çeşitleri
2.5 ve 3.25 elektrot, yaygın kullanılan çap ölçüleridir. Elektrot çeşitleri arasında; bazik elektrot, rutil elektrot, selülozik elektrot, döküm elektrot, alüminyum elektrot, paslanmaz elektrot, krom elektrot, sert dolgu elektrotlar gibi türler mevcuttur.
Rutil elektrotlarda rutubet oranı tehlikeli bir seviyeye ulaşırsa, 100 – 150'C (1,5-2 saat) kurutma işleyişi uygulanır. Sıcaklığın düşük seviyede tutulması durumunda fırınlama süresi uzatılmalıdır. Kurutma süresince elektrotların durumunu kontrol etmek için zaman zaman kaynak denemeleri yapılmalıdır.
ELEKTROD, KOÇANINDAN, YANİ ÇEKİRDEK TELİNİN ÇIPLAK UCUNDAN PENSEYE TAKILIR.
Selülozik elektrot (C), dikey dikiş kaynağına (poz. PG) çok uygun olması nedeniyle, büyük çaplı boruların dairesel kaynaklarında kullanılırlar. Burada tercih edilen uygulama alanı, boru hattı döşeme işleridir.
Argon gazı, farklı kaynak tekniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Argon kaynak gazı, çevresindeki atmosferin korunması için bir kalkan görevi görür. Bu, kaynak işlemlerini daha kesintisiz ve dayanıklı kılan çeşitli avantajlar sağlar.
Alttan kök paso çekilmesi halinde 4 mm. çapında 450 mm.'lik bir elektrod kullanılırsa 1 m. kaynak dikişinin ağırlığı 0.12 kg. olur.
TIG Kaynağında erimeyen bir tungsten elektrot kullanılır. Kaynak bölgesine hiç ilave metal verilmeden yapılabileceği gibi, ilave metal verilerek de bu kaynak yapılabilir. TIG kaynağında adından da anlaşılacağı üzere INERT gaz yani asal gazlar kullanılır.
%13 Cr'li feritik paslanmaz çelikler, yüksek karbonlu 304 veya stabilize edilmiş 347 kaliteler vb. çeliklerin kaynağında kullanılır. Kimya ve gıda endüstrisinde kullanılan depolama tankları, kazanlar, boru ve donanımları, buhar vanaları, su ve süt depolama tankları ve boruları gibi alanlarda kullanılır.
Metal sanayi sektöründe ise kaynak yapma uygulamalarında işlemin yapılabilmesi için mutlaka elektrot kullanılması gerekir. 1.5, 2.5, 3.25 mm elektrot şeklinde farklı çaplara sahip silindir veya ince çubuk formunda olur.
Yüksek akma dayanımlı karbon çeliklerinin, karbon manganez çeliklerinin ve ince taneli karbon manganez çeliklerinin manuel elektrod kaynağı için güvenilir, genel amaçlı kullanıma uygun elektrotudur. Bazik karakterli örtüye sahiptir. OK 48.00, tok ve çatlamaya dayanıklı bir kaynak metali oluşturur.
Amper yükseldikçe makinenin ısı enerjisine çevirebildiği elektrik akımı daha fazla olur. Bu bakımdan ince kalınlıkta ve düşük erime sıcaklığı olan malzemeler için alt sınır olan 160-180 amper kaynak makinesi türleri gereken ihtiyaçlara cevap verir.
Tüm rutil elektrod üreticileri de paket üzerinde pensenin (-) kutupta olmasının gerekliliğini belirtirler. Kaynak pensesi kaç amper olmalı? Yüksek erime noktasına sahip olan materyaller için kullanıcılar 600 amper bakalit kaynak pensesini tercih edebilirler.
Pense eksi kutupdayken şase artı kutupda olmalıdır.
2)Cihazı topraklı prize taktıktan sonra amper ayar potansiyometresini; a-2.5'luk rutil elektrot yakımın da ince malzemelerin kaynak edilmesinde 0-150 amper ; b-3.25'lik rutil elektrodun yakımın da ve kalın malzemelerin kaynak edilmesinde 125-250 amper; Göre uygun değere getiriniz.
Kaynak iki uç arasındaki boşlukta ark atlaması sonucu oluşan bir ergimedir. Elektrodu değdirip bekleseniz arada boşluk kalmaz yapışır. Elektrodu gitti tarafa doğru biraz eğik tutup işe başlarsanız yapışma az olur.
Kırmızı Tungsten (% 2 Toryum Alaşımlı) Elektrotlar
İçerdiği toryum sayesinde çok yüksek akım yüklenme kapasitesine sahip olmakla beraber oksitlenme ve kirlenmeye karşı oldukça dirençlidir. Tutuşması kolaydır ve daha kararlı ark oluştururlar.
1.1.2.3.
Yan küt ek kaynağında genellikle rutil karekterli elektrot kullanılır. Ayrıca yüksek dayanım istenen yerlerde bazik karekterli elektrotlar da kullanılır.
Özellikle 5 mm'den ince çeliklerde, galvanizli sac ve borularda, tanker ve kazan imalatında, boru tesisatlarında, astar boyalı ve hafif paslı çeliklerin kaynağı için uygundur. Yukarıdan aşağı da dahil her türlü pozisyonda çok kolay kullanılır.
Kullanıldığı Yerler ve Özellikleri. 20m su derinliğine kadar genel kaynak uygulamaları için tasarlanmış rutil örtülü kaynak elektrotudur. Geçici bakım ve onarım işlerinde tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri