Rutubet oluşumu genellikle yalıtımı yetersiz olan yerlerde karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte havalandırmanın yetersiz olması da rutubet oluşumuna etki eden unsurlar arasında yerini alıyor. Ayrıca güneş almayan evlerde de rutubet oluşması oldukça yaygın.
Rutubetin varlığını anlamanın en basit yöntemi duvara dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuz duvardan ıslaklık geliyorsa rutubet olduğunu anlayabilirsiniz. Duvarlardaki sarıya çalan lekeler de nemin varlığına işaret eder. Rutubetten etkilenen tavan ve duvar boyalarında kabarmalar, dökülmeler gözlenebilir.
Genel olarak rutubet, iç ve dış mekânlar arasındaki sıcaklık farkı nedeniyle binaların yalıtımının düzgün yapılmamasından kaynaklanır. Ayrıca, sızdırmazlığı iyi olmayan banyolar ve ıslak alanlarda yetersiz havalandırma ıslaklığa neden olur.
Küf alerjisi ile birlikte burun akıntısı, göz yaşarması ve hapşırma belirtileri yaşanır. Bu alerji daha sonra öksürük, nefes darlığı ve hatta astıma kadar ilerleyebilir. Rutubet sonucunda odanın içinde mikroplar ve zararlı bakteriler oluşabilir. Rutubet romatizma hastalığını da tetikler.
İlgili 37 soru bulundu
Neme karşı kesin çözüm sağlayan ilk silahımız; DS-303 İzalasyon Malzemesi. Toprak ile temas halinde olan zemin ve bodrum katların duvar ve kolonlarında görülen mevcut rutubetten kurtulmak için kullanılır. Mineral yapısı sayesinde yüzeyde bir bozulma yaratmaz. Yapının nefes alabilirliğini korur.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Odaları rutubetli, duvarları nemli ve küflü konutlar ve işyerleri insanı hasta eder ve binaları çürütür.
Özellikle banyo, mutfak ve tuvalet gibi alanların fazla nem barındırması, duvarlarda rutubet oluşturabiliyor. Rutubet, bir evin içten içe çürümesine neden olduğu gibi duvarların, ev içinde bulunan eşyaların ve insan sağlığının ciddi anlamda zarar görmesine neden oluyor.
Genel olarak rutubetin sağlığa zararları nelerdir diye soracak olursak, solunum yollarına verdiği ciddi zararlardan söz edebiliriz. Nemli evlerde astım krizleri baş gösterebilmektedir. Öte yandan, evdeki nem yüzünden romatizma hastalığı da görülebilmektedir.
Rutubete Karşı Kalıcı Çözüm Olarak İzolasyon Uygulanmalıdır
Bu amaçla öncelikle ısı yalıtım için uygun bir ısı köpüğü ve köpük üzerine rutubet geçişini önleyen su yalıtımı sağlayan malzemeler ile dış cepheleri kaplamak, sorunun etkili bir şekilde halledilmesi için iyi çözümdür.
Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
Kahve ve hardal karışımı
Bir çorba kaşığı kahve telvesini bir çorba kaşığı hardal ile karıştırın ve rutubet olan duvara sürün. Duvarı bu karışım ile iyice ovun. Bu şekilde evde bulunan rutubet kokusunun geçtiğini göreceksiniz. Bu karışımda hardal kullanmak istemezseniz, sadece kahve kullanabilirsiniz.
Azda olsa beton katmanlarında bulunan nem yeni binalarda havalandırma işlemleri sağlanmadığında ya da yeterli olarak tekrar edilmediğinde kendini göstermeye başlar . Yoğuşma ile ortaya çııkan nem duvardaki boyalar üzerinde küfe ve duvarlarda rutubete neden olur .
İyi bir havalandırma ve iklimlendirme sistemi iç mekanlarda nem ve rutubetin birikmesini önler. Havalandırma sistemi evin hava dolaşımını sağlayarak nemin yoğunlaşmasını ve rutubetin oluşumunu azaltır. Ayrıca iklimlendirme sistemi nem seviyesini kontrol ederek iç mekanlardaki rutubetin azalmasına yardımcı olur.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
Genellikle kış mevsiminde daha çok belirgin hala gelir. Rutubetli evlerin duvarlarında küf ve mantar oluşumu meydana gelir.
Küf, ister bir yüzeyde ister nemli bir ortamda olsun, rutubetten kaynaklanır. İstediğiniz kadar temizleseniz de rutubet sorunu çözülmezse küf oluşmaya devam edecektir.
Bilimsel çalışmalar rutubetin çocuklarda solunum bulgularına yol açtığını gösteriyor. Sıcak yaz aylarında havadaki nem artışı, astım yatkınlığı olan kişilerde öksürük ve nefes darlığını tetikliyor. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan nisbi nem artışı astımlılarda yakınmalara neden oldu.
Tavanda Rutubet Neden Olur? Tavanda rutubet oluşumunun temel nedeni, soğuk kış dönemindeki sıcaklık farklıdır. Evin sıcak olması, üst katın ise soğuk olması halinde nemlenme gözlemlenir. Özellikle çatı bulunmayan evlerde rutubetin çok daha fazla olduğu göze çarpar.
Önce temiz ve kuru bir temizleme fırçasıyla halınıza zarar vermeden küflü alanı güzelce fırçalayın. Ardından elektrikli süpürge ile halının üzerinde kalan küfü çekin. Ardından 1 ölçü sirke ile 1 ölçü suyu karıştırıp sprey şişesinin içine alın, halının üzerinde küfün oluştuğu bölgeye bu karışımı bolca püskürtün.
Çünkü yaz sıcaklarında bütün pencereler tamamen açıldığında, soğuk bodrum katına sıcak hava – böylelikle yüksek oranda nem – giriyor. Sıcak hava, soğuk havadan daha fazla nem emebildiği için, bodrumlardaki nemin ve ıslak duvarların temel nedenini oluşturuyor. Zira hava soğuduğu anda etrafa nem yayılmaya başlar.
Beyaz sirke ve suyu yarı yarıya karıştırarak küflü yüzeye sıktıktan sonra beş dakika bekleyin. Nemli bir bez yardımı ile burayı durulamanız ve dolabı havalandırmanız yeterli.
Yayvan bir kap içerisine, bolca tuzu yayın ve rutubetli kısma koyun. Bir süre sonra tuzun ıslanmaya başladığını göreceksiniz. Tuz, fazlasıyla nemi içine çeker ve kuruluk sağlar. Kıyafetlerinizin olduğu bölüme ya da duvarlarınızın diplerine tuz uygulaması yaparak nemden ve rutubetten kurtulabilirsiniz.
Beyaz sirke, küf için ev temizliğinin başkahramanıdır. Özellikle duvar küflerinde etkisi yadsınamaz. Sirke küf türlerinin yaklaşık %80'ini öldürür ve sirkeye dayanıklı küflerin yalnızca %20'sini bırakır. Bu nedenle sirkeyi, hidrojen peroksit, karbonat veya tuz gibi başka bileşiklerle karıştırmayı deneyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri