Duvardaki rutubet kokusu nasıl giderilir sorusu ile de sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu sorunun cevabı için ise duvardaki rutubetin temizlendikten sonra kokusunun da ortadan kalkacağını söylemek mümkündür. Ancak yine de oda kokuları ve sık havalandırma ile süreci hızlandırmak mümkün olacaktır.
Odadaki Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir? Rutubet kokusunun geldiği odayı belirledikten sonra kokuyu gidermek için yarı yarıya hazırladığınız beyaz sirke ve su karışımını tüm dolap, pencere ve yüzeylere püskürtüp silin. Odadaki perde, kilim, yatak takımları gibi diğer eşyaları yıkayın ve mümkünse açık havada kurutun.
Rutubete Kesin Çözüm Yolları
Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencere açılarak veya havalandırma fanları kullanılarak havanın dolaşımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda profesyonel yardım almak ve uzman bir tesisatçı veya nem uzmanıyla çalışmak etkili sonuçlar sağlayabilir.
Kokuları yok edebilmek için yatağın üzerine karbonat serpiştirdikten sonra 30 dakika boyunca beklemelisiniz. Daha sonra tekrar elektrik süpürgesiyle temizleyebilirsiniz. Karbonatlar doğal koku giderici olarak kullanılabilir ve yataktaki her türlü kokuyu hızlıca giderir.
Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştirin. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecektir. Son zamanlarda çok popüler olan kaya tuzu lambası, fazla nemi içine çeker. Evin farklı bölgelerine koyabileceğiniz kaya tuzu lambası, hem ortama hoş bir koku yayar, hem de rutubetin azalmasına yardımcı olur.
İlgili 42 soru bulundu
Evde rutubet kokusu ile karşılaşmamanız için oda içerisinde çiçek bulundurmamanız öneriliyor. Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
İlk olarak bir fincan içerisine sirke ile sıcak suyun karışımı eklenir. Daha sonra bu oluşan madde rutubetli noktaya dökülür. Aradan 10 dakikalık bir süre geçtikten sonra ise ıslak bir bez ile silinir. Duvardaki rutubet kokusu nasıl giderilir sorusu ile de sıklıkla karşılaşılmaktadır.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Çok şaşırtıcı olsa da: Kedi kumu
Tıpkı karbonat gibi kedi kumu da nemi içine hapsetme özelliğine sahip. Bu nedenle evinizde sık sık rutubet oluşan yerlere bir kase ya da hava geçirgenliği olan bez bir torba içinde kedi kumu da bırakabilirsiniz.
Boş bir sprey şişesine sirke ve karbonat koyun. (Sirkenin karbonatla etkileşime girip köpürüp taşmaması için sirkeden sonra karbonat koyabilirsiniz.) Sirke ve karbonat oranını lekenin durumuna ya da kullanım alanınıza göre belirleyebilirsiniz. Küflü bölgelere karışımdan sıkarak yarım saat bekletin.
Rutubet sonucunda odanın içinde mikroplar ve zararlı bakteriler oluşabilir. Rutubet romatizma hastalığını da tetikler. Rutubetli bir oda eklem ağrıları çekmenize, halsiz ve yorgun düşmenize neden olabilir. Ayrıca rutubet çoğu insanda uyku sorununa da neden olur.
Sirke ise insanlığın kokuyla mücadele konusunda yıllardır kullandığı en eski yöntem olmasıyla ünlenmiştir. Mobilyalarınızın alt kısımlarına koyacağız sirke dolu bir kap ortamdaki küf kokusunu içine çekerek, ortamdaki rutubeti ortadan kaldıracaktır.
Kristal kaya tuzundan üretilen tuz lambası, doğal bir nem ya da rutubet önleyicidir. Doğal kaya tuzu lambası, birçok yazıda belirttiğimiz üzere higroskopik yani güçlü nem çekme özelliğine sahiptir.
Belirtilen yerlere tuz veya karbonat konursa hem nemi hem de nem kokusunu yok edecektir. Kışın, kalorifer peteklerinin önü açık kalmalıdır. Bu sayede evinizde bulunan nem kısa zamanda azalır.
Rutubet kokusu neye benzer? Gölgede kalmış ıslak havlu kokusu ile eş değer bir kokusu vardır. Biraz ayak kokusu, biraz ter kokusu, birazsa ıslak beton kokusunu andırır.
Kaloriferli evler genellikle daha kapalı bir yapıya sahiptir ve doğal havalandırma az olabilir. Bu durum, havadaki nemin birikmesine ve rutubet oluşumuna neden olabilir. Özellikle banyo ve mutfak gibi nemli alanlarda düzenli havalandırma sağlanmazsa, rutubet riski artabilir.
Küflü duvarı temizlemelisin
Hazırladığın karışımı küfün bulunduğu yoğun kısımlara püskürterek karışımın etki etmesini beklemelisin. Çamaşır suyu küfü çözerek küfün oluşmasına neden olan mikrobu temizlemeni kolaylaştıracaktır.
Rutubet sorununu çözmek, hem evinizin sağlığını hem de sizin sağlığınızı korumak için önemlidir. Rutubet, evlerde sıkça karşılaşılan ve birçok sorunu beraberinde getiren bir problemdir. Nemli ortamlar, kötü koku, küf ve mantar oluşumu gibi sorunlara yol açabilir ve sağlığımızı olumsuz etkileyebilir.
5) Sirke & Deterjan
Halının üzerinde ya da altında oluşan küf lekesine bir iki kaşık çamaşır deterjanı dökün ve üzerine de beyaz sirkeyi sprey ile püskürtün. Bir süre bekledikten sonra ıslak bez ile bölgeyi temizleyin ve kurumaya bırakın. Bu yöntem ile halılarda meydana gelen küf lekesi ortadan kaldırılır.
Rutubet hangi hastalıklara yol açar? Rutubet ve küfün yol açtığı sorunların başında; hapşırık, burun kaşıntısı, öksürük, nefes darlığı, sinüzit yer almaktadır.
Kuru Bezle Silmek
zımparaladığınız kısma çamaşır suyu uygulamak, küflerin oluşumunu da engelleyecek, mevcut küflerin de renklerinde açılmaya sebep olacaktır. Çamaşırlarınızda rutubet lekeleri ve küfler oluşursa, çamaşırınızı limon ve tuzla slatıp güneşin altına serebilirsiniz.
Duvarda sarıya çalan lekeler nemin varlığını gösterir. Bunun haricindeki fiziksel etkilerde duvarda rutubetin olup olmadığı hakkında bilgi verir. Tavan ve duvar boyalarının dökülmesi, yüzeydeki kabarmalar rutubetin göstergesidir. Duvarları rutubet olmuş odada çürük kokusu olur.
Karbonat ve limon suyu karışımı da birçok kişi tarafından denenmiş ve gider kokusuna karşı etkili olmuş bir karışımdır. Limon suyu ile karbonatı karıştırarak gidere dökerseniz koku gider ve daha güzel bir ortam oluşur. Limon giderdeki tüm kötü kokuları emer ve o kokuların yumuşamasını sağlar.
Fazla deterjan kullanılmaması gerekir. Giysi dolaplarının giysiler ile temas etmeyen kısımlarına, kese içinde naftalin koymak nem ve küf kokusunu önler. Çamaşırların iyice kuruduktan sonra katlanarak dolaplara yerleştirilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri