Bazı insanlar, uykuları sırasında uyanıkken sahip oldukları bilincin bazı yönlerini "rüya içinde yeniden uyandırarak", kendi rüyaları sırasında farkındalık yaşama yeteneğine sahiptir. Hatta bu kişiler hayal dünyasında kontrolü ele alabilir ve kasıtlı hareket edebilirler. İşte buna, lucid dream denir.
Rüyada kişinin gördüklerini veya rüyalarını gerçekmiş gibi hissetmesi yakın zamanda gördüklerinin tam olarak tersi durumlar ile karşılaşabileceği şeklinde yorumlanmaktadır. Rüyada gerçekmiş gibi hissedilmesi kişinin istek ve arzularını ifade etmekte çekingen davrandığı şeklinde de tabir edilmektedir.
Rüyada rüya olduğunu anlayıp uyanmaya çalışmak hayatın tekrar düzene gelmesi üzerinden değerlendirilir. Aynı zamanda rüya sahibinin yapmış olduğu başarılar ve işler doğrultusunda çok zengin olabileceğine yönelik rivayet edilmektedir.
Lucidity moduna geçtiğinizde bilinciniz uyanır ve rüya içinde olduğunu fark eder, yani bilinç ve bilinçaltı aynı anda devreye girmiş olur. Normal rüyalarda, benliğinizin farkındalığı kapalı olur. Bu yüzden rüyalarınızdaki durumları sık sık bulanık ve uzak hissedersiniz, sonrasında hayal meyal hatırlarsınız.
Herkes Lucid rüya görebilir ama Yaş ilerledikçe Lucid rüya görme olasılığı azalır. ''İstediğiniz Zaman Lucid Dream Görebilir misiniz?'' Aslında berrak rüya, uyku sırasında ortaya çıkabilecek birçok "anormal" deneyimden biridir.
İlgili 27 soru bulundu
biz bunu öğrenip lucid dream görmeye başlayabiliriz tabi. kısa cevap olarak evet bunun psikolojik bir kısmı var hissettiğin acı gerçek dünya ile aynı etkiyi veriyor -rüya görürken-. uyandığında bunun hiçbir fiziksel boyutu olmadığını görürsün. artık uyandığın için bunun rüya olduğunu bilirsin ve hayatına devam edersin.
Kişiler sık sık rüyalarında kendini görür. Özellikle kendileri ile ilgili sorunlar yaşayan birçok kişi rüyasında kendini görerek kendisiyle hesaplaşır. Rüya sahibinin aynada kendini görmesi kendi ile yüzleşmesi gerektiği anlamına gelmektedir.
Herkes rüyalarının bilincinde olabilir mi? Bazı insanlar bilinçli rüya görmeye daha yatkın olabiliyorlar. Bunun temel sebepleri REM uykusu süresi ve farkındalık alışkanlığı ile ilişkilendiriliyor. REM uyku süresi yani rüya göre süresi uzun olan kişiler bilinçli rüyaları daha kolay görebiliyor.
Lucid rüyanın süresi de REM süresi kadardır. Bazı kaynaklar bu rüyaların sürelerinin 5-20 dakika arasında değiştiğini söylüyor.
Rüyayı yaşamak yani rüyada görüleni hareketlere dökmek normal bir durum değildir. Canlı ve senaryosu olan, kişinin duygusal olarak en düzeyde olduğu rüyalar REM uykusu sırasında ortaya çıkar. Aslında REM uyku evresinde adeta koruyucu olarak, hareket edememe yani geçici felç durumu söz konusudur.
Uyarıcı rüyalar: Ruhçulara göre, bunlar kişiye önemli sonuçlar doğuracak hatalı bir davranışta bulunmasını, yanlış bir yola sapmasını vs.'yi önlemek üzere gösterilen rüyalardır. Uyarıcı rüyaların kaynağı, ruhçulara göre, genellikle kişinin hami varlığıdır.
Beynimiz ve vücudumuz kendini temizleme ve tamir işini gece 23.00-03.00 arasında yaparken rüyalar ise genellikle geç evre dediğimiz sabaha karşı belirginleşen REM uykusu sırasında görülür.
Bazı kişilik özellikleri kişiyi kötü rüyalar görmeye daha yatkın kılmaktadır. Bunlar arasında içe kapanık olmak, daima olumsuz düşünmek, fantezi dünyasında yaşamak yer alabilir. Bu kişiler günlük yaşamda bastırdıkları duygularını ne yazık ki kötü rüyalar görerek yaşantılamaktadır.
Rüya sırasında beyin çok hızlı çalışmaktadır. Rüya sırasında bilincin açılması, beyni daha da yoran etkenler arasında yer almaktadır. Diğer yandan lucid rüyalar metabolizmanın daha yavaş çalışmasına da sebebiyet vermektedir. Burada aşırı yorgunluk, ciddi yaralanmalara sebep olabilmektedir.
Hayır! Seks içerikli rüya görmek her ne kadar ergenlikle birlikte ortaya çıksa da sadece ergenliğe özgü bir durum değil. Vücudunuz cinsel olgunluğunuzu etkileyen bazı büyük hormonal değişikliklerden geçtiğinden, genç yaşlarınızda ıslak rüyalar daha yaygındır.
Haberci rüyaları kimler görür? İslam'da rüyaları çıkan insanlara ne denir diyenler, dinimize göre bu durum kaderin gerçekliğini gözler önüne serer ve yalnızca temiz kalpli insanlar tarafından görülür.
Lüsid rüya veya berrak rüya, kişinin rüya gördüğü sırada, rüya gördüğünün farkında olması hâline ve rüya gördüğünün bilincinde olduğu bu tür rüyalara verilen addır. Terim, ilk kez Oxford Psikofizik Enstitüsü'nden parapsikolog Celia Green tarafından kullanılmıştır.
Sezgisel perspektifteki rüyalarda ise rüyanın huzurlu olduğunu bilirsiniz ve 'Bu olacak' dersiniz. Rüya çok nettir, berraktır. Olasılık rüyaları ise kimi zaman yakın olasılıklarla ilgili haber verir kimi zaman ise toplumla ilgili olayları… Bunun içine istiare rüyaları da giriyor.
ABD Ulusal Uyku Vakfı'nın araştırmalarına göre, ortalama bir insan her gece 4-6 adet rüya görüyor. 1 gece boyunca gördüğünüz rüyaların toplam uzunluğu 2 saate kadar uzayabiliyor. Tek bir rüyanın uzunluğu ise genelde birkaç dakika ilâ yarım saat arasında sürüyor.
Rüyanın herkese değil, mutlaka imanından emin olunan sadık kişilere anlatılması gerekir. Çünkü güzel bir rüya gören kişi, bunu ehil olmayan birine anlatırsa o rüya yanlış yorumlanacağı için manası kaçar. Ama sadıklara anlatılırsa rüya şer gibi görünse de hayra tebdil olur.
Rüyada Olduğunu Bilip Ama Uyanamamak
Böyle rüyalar nadir olarak görülse de, halk arasında merak edilen ve bilinen bir durumdur. Böyle rüya, kişinin maddi ve manevi yükselişe işaret etmektedir. Rüyayı gören ve bu durumu yaşayan kişi hayallerini teker teker gerçeğe dönüştürecektir.
Peki "Tanrı'nın rüya yoluyla insanlara mesaj göndermesi mümkün mü?" Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Çelebi, "Peygamberler dışında hiçbir insan Tanrı'dan mesaj alamaz. Buna inanmak kişiyi dinin dışına götürür" diyor.
Örneğin, birisi gerçek hayatta hiç olmadığı bir şekilde işkence gördüğünü hayal ediyor olabilir. Ancak, rüyadaki travma, muhtemelen acı verici durumlara ilişkin öğrenilmiş algılardan esinlenerek, o anda hala acı olarak hissedilir. Rüya ağrısı genellikle rüyayı gören kişi uyanır uyanmaz kaybolur.
Rüyalar hep ileri doğru akan, geri dönüp yeniden deneyimlenemeyen bir yapıya sahip olduğu için hatırlanması zorlaşır. > Sıklıkla rüyaların görüldüğü uyku evresi olan REM evresindeki nörokimyasal değişimler rüyaların unutulmasına sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri