Oksijen sensörleri, araçta genellikle iki tanedir. Biri aracın egzoz manifoldu ve katalizörü arasında bulunur. İkincisi ise katalizör çıkışında yer alır.
Oksijen Sensörü Arızası Belirtileri
Hızlanma kabiliyetinde düşüş ve motor performansında zayıflık görülmesi, Araç muayenesinden geçemeyen yüksek emisyon değerleri, Daha kötü yakıt ekonomisi, Gösterge panelinde motor ikaz ışığının yanması.
Bu durumda motor hava-yakıt karışımını ideal olarak ayarlayamaz, yakıt sarfiyatı artar, egzoz emisyonları artar, motor performansı azalır.
Araç içerisinde iki tane oksijen sensörü bulunmaktadır. Biri egzoz manifoldu ile katalizör arasında yer alırken diğeri de katalizör çıkışında bulunur.
Oksijen sensörünün motor arıza lambasını yakmasına neden olan sorun, motorun mekanik arızası, ateşleme sistemi arızası veya diğer sensör veya elektronik donanımların arızalı olması olabilir. Oksijen sensörü sağlam ancak yine de motor arıza lambası yanıyor ise bunların farklı sebepleri olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Oksijen sensörü arızalı ise egzozdan arda kalan oksijen ölçümünü yapamayacak ve aracınızın motoru için yakıt verimliliği sağlayamayacaktır. Arızalanan bir oksijen sensörü sadece araç sahipleri için değil aynı zamanda doğa için de oldukça riskli bir durumdur.
oksijen sensörü fişini çekersek ne olur sorusuna cevap olarak arıza lambası yanacaktır geri taksanızda belli km sönmeyecektir diyebiliriz.
Düzensiz veya dalgalı rölanti devri de sık karşılan sensör arıza belirtisidir. Oksijen sensörleri çalıştıkları ortama göz önüne alındığında çok dayanıklı sensörlerdir ancak zaman geçtikçe eskiyip değiştirmeleri gerekmektedir.
Oksijen sensörü herhangi bir sebepten dolayı arızalanırsa en önemli belirti olarak yakıt tüketiminde artış görülür. Aynı zamanda aracın eski hız oranında kesiklik olabilir. Çekiş düşüklüğü de oksijen sensörünün arıza belirtilerinden biridir. Bu arıza aracın çekişinin etkiler.
Sensörleri WD-40 ile püskürtün. Aracınızın oksijen sensörleri nadiren çıkarılırken, sıkıca sıkışmış olacaklardır. Onları gevşetmek için, sensörleri WD-40 gibi bir yağlayıcıyla püskürtün ve 10-15 dakika bekletin. WD-40, sensörleri yağlayacak ve gevşetecek, böylece çıkarılmasını kolaylaştıracaktır.
Oksijen sensörü belli bir ısı derecesinde çalışmaya başlar. Eski nesil otomobillerde oksijen sensörlerinde ısıtıcı devreler bulunmaz. Yaklaşık 316 santigrat derece ısındığında etkin olarak çalışır. Isıtma devresi bulunmayanlarda ise gecikmeli olarak 1, 2 dk içerisinde etkin olarak çalışmaya başlar.
Bu 2 ila 14 ohm arasında olmalıdır.
- 22 anahtar tutan oksijen sensörlerini (lambda) sökmekte kullanılır.
Hava akışmetresi ne işe yarar ne işe yarar denildiğinde, havanın yeterlilik miktarını belirlemek için de kullanılmaktadır. Arıza durumları olması ya da yanlış veri gönderilmesi durumlarında motor istenilen şekilde çalışmayacaktır. Zorlanma, istenmeyecek şekilde devirlenme ve stop etme gibi durumlar meydana gelebilir.
Arızalı Oksijen Sensörü yakıt sarfiyatının %30 değerine kadar artmasına neden olur.
Oksijen sensörü değeri motora giren hava ve yakıt karışımını her zaman 1 değerinde tutmaya yarar. Hava sensörü bu şekilde aracın performansını en etkili şekilde sürdürmesini sağlar. Bu nedenle aracın düzgün çalışması oldukça önemlidir.
Soğuk motorda hava ve yakıt karışımının ısınıp verimli ateşlemeyle yanana kadar dengeye gelmesinden kaynaklanan normal bir durum.
Lambda Arızası
Oksijen seviye sensörü, aracın yakıt ve hava karışımını ölçümleyip uygun miktarda karışımın yakılmasına yardımcı olur. Ayrıca ECU ile birlikte çalışıp egzoz gazını düzenler. Genel yapısı itibariyle sensör oldukça sağlamdır.
Lamda sensörü soğuk havalarda çalışmadığı için, motor gerektiği kadar düzenli çalışamayacak ve dolayısıyla gerekli düzenlemeleri yapamayacaktır. Bu durumu önlemek için oksijen sensörünün hemen ısınıp çalışabilmesi için gerekli olan ısı yaklaşık 600 santigrat derecedir.
Motor arızası ışığı yanıyorsa, motor daha sesli çalışıyorsa ya da araba hızlanma konusunda zorlanıyorsa MAF sensöründe arıza olabilir. Rölantide motor titriyorsa, motor gücünde bir azalma varsa ya da yakıt tüketimi artıyorsa da MAF sensörü arızalanmış olabilir.
- 22 anahtar tutan oksijen sensörlerini (lambda) sökmekte kullanılır.
Oksijen sensörü arızalıysa hemen değiştirin.Aracınız çok yakar. Muayeneye hiçbir etkisi yok.
Oksijen sensörleri 1v ila 0,1v değerleri arasında çalışır. Bu değerlerden 1V zengin karışım anlamına gelirken 0,1 V fakir karışım anlamına gelir. Bu değerlerin ortası olan 0,4 ila 0,6 volt arası ideal çalışma aralığıdır.
Uni Sensor OMD 1700 Oksijen Analizörü, ısıl işlem fırınlarında yanma sonucu açığa çıkan baca gazlarının içerisindeki oksijen miktarını ölçmek için kullanılır. Ölçülen değerler, lokal pano üzerinde [%] cinsinden okunur veya 4 - 20 mA çıkış sinyali ile ana sisteme aktarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri