Allahü Teala, öylesine ulu, öylesine azametlidir ki, “O'nun (benzeri olmak şöyle dursun), benzeri gibi (dahi) yoktur. O hakkıyla işiten, kemaliyle görendir!' (Eşşuara ayet 11) Allahü Teala'yı dünya gözüyle görmek biz insanlar için muhaldir, hiç mümkün değildir. Rüyada da olsa, Yüce Allah'ı görmek, pek mümkün değildir.
Alimlerin çoğuna göre rüyada Allah'ı görmek mümkündür. Tabii Allah kendi zatıyla değil sıfatlarının ve isimlerinin tecellisiyle görünür. Tirmizî'nin naklettiği rivayetlerde “Rabbimi en güzel surette gördüm.” manasına gelen ifadeye yer verilmiştir.(bk. Tirmizî, tefsir, 39).
Rüyada Allah'a sığındığını gören rüya sahibi başladığı işlerin büyük yerlere gideceğine yorumlanır. Bunun yanı sıra Rüya sahibi için yakın bir zamanda daha rahat ve huzurlu bir dönem geçireceğini, yakın çevresiyle güzel anlar paylaşacağını, bunun yanı sıra maneviyatını daha ön planda tutacağına delalet etmektedir.
Ehl-i sünnete göre, ahirette Allah'ın Müslümanlar tarafından görülmesi aklen caiz, (akli olarak mümkün) naklen (ayet ve hadis) ise vâcipdir. (gereklidir) Bu şu mânâya gelir; aklen Allah'ın âhirette görünmesi imkânsız değildir, yani nakil (âyet ve hadis) ile de Müslümanların Allah'ı âhirette göreceği belirtilmiştir.
1. Ehl-i Sünnet uleması, cennet ehlinin rü'yetullaha mazhar olacağına, gökte dolunayı görürcesine Rab Teala'yı gözleriyle göreceğine inanır ve bu hususta ittifak ederler. Allah'ın görülmesinin, cennet ehlinin mazhar olacağı en büyük nimet olacağı belirtilmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
İbn Kayyim el-Cevziyye, s. 267-293). Hadislerde belirtildiğine göre cennet ehline ilk verilecek yemek havyar ziyafetidir (Buhârî, “Enbiyâʾ”, 1; Müslim, “Münâfiḳīn”, 30).
Rüyada Allah Teâlâ'nın kendisiyle konuştuğunu gören kimsenin rüyası, kendisi için günâhlardan kaçınmak demektir. Rüyada Allah Teâlâ ile konuştuğunu gören kimse, çok Kur'ân okur. Allah Teâlâ'da o kimseye merhamet eder ve bol nîmet verir.
Ahiretteki gün ile alakalı olarak şu bilgileri değerlendirebiliriz: Hac suresinin 47. ayetinde ve Secde suresinin 5. ayetinde ahiretteki günün dünyadaki BİN SENE KADAR olacağı bildirilirken Mearic suresinin 4. ayetinde ise o zamanki günün ELLİ BİN SENE olacağı bildiriliyor.
Birinci âyette, Allah katında bir gün, size göre bin yıl gibidir deniyor.
Çünkü Allah'ı görme talebinde bulunan Hz. Mûsâ, Tûr'a tecelli eden Allah'ı görememiş ve sonunda bu isteğinden ötürü tövbe etmiştir (el-A'râf 7/143).
Peygamber efendimiz de sıkıntılı hissedilen zamanlarda okuması gereken bir duayı söylemiş. O dua da şöyledir: La ilahe illallahül'azim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-il'azim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdı Rabbül'Arş-il-kerim. Anlamı: Allah'ım beni tüm sıkıntılarımdan kurtar.
Rüyada Ağlayarak Dua Etmek
Rüyada ağlar şekilde dua etmek, gönülden dilenen hayırlı bir duanın, yakın bir zamanda gerçek olacağı biçiminde yorumlanmaktadır. Ayrıca büyük mükafatlara ve istenen şeylere kavuşmaya, tövbekar olmaya ve de bolca hayır işlemeye işaret ettiği belirtilir.
Rüyayı gören kişinin refaha, huzura ereceğini, yükseleceğini rivayet eder. Rüya sahibinin hiç beklemediği bir anda kudrete ve güce sahip olacağına ve elindeki bu gücü de yine Allah katında kullanacağına ve çevresindeki kişilerin maneviyatlarını güçlendireceğine işaret eder.
Efendimiz (asm) mi'racda Cenab-ı Hakk'ı baş gözü ile mi yoksa ruh gözü ile mi gördü? Değerli kardeşimiz, Peygamberimiz (asm) mi'racta Cenab-ı Hakk'ı bizzat baş gözü ile görmüştür. Mü'minlere en büyük müjde: cemâl-i ilâhiyi seyretme bahtiyarlığına kavuşacaklar.
Kendi Öldüğünü Görmek Bir kimsenin rüyada kendisini ölmüş görmesi, onun (rüyayı görenin-rüya sahibinin) ömrünün uzadığına, yani uzun ömürlü olduğuna işarettir şeklinde yorumlanmıştır. Kişinin rüyada kendisini ölmüş görüp halkın (insanların) omuzları üzerinde götürüldüğünü görmesi, iyi sayılır.
İhsan, Allah'ı görüyormuş gibi yaşamak, yapılan her bir işi/ameli en iyi, en güzel ve en sağlam şekilde yapmak demektir.
Bir görüşe göre kıyametin müddeti inkârcılar için elli bin sene, müminler için sadece bir günün muayyen bölümü kadar sürecektir.
Kur'ân-ı Kerim ve hadis-i şeriflerin beyânına göre; dünya hayatında kurulan âile hayatları, eşlerin her ikisi de -cennete liyakat kazanmaları halinde- ebediyen beraber olacak ve karı-koca münasebetleri sonsuza kadar cennette devam edecektir.
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurdu:
Cennette gece yoktur. Gündüzler vardır. İmam-ı Şaranî'nin âlimlerden nakline göre gündüzler arasında ise perdeler vardır. Perdelerin ve kapıların kapanmasıyla bir gündüz bitmiş, perdelerin ve kapıların yeniden açılmasıyla yeni bir gündüz gelmiş olur.
Cenab-ı Hak her Müslüman'ın ahiret hayatına en iyi şekilde hazırlanmasını, Dünya hayatının geçici olduğunu niteler. Ahiret hayatı sonsuz hayattır.
islam dinine göre cennette herkes 33 yaşında, hz.yusuf'un güzelliğinde, sürmeli ve sakalsız olur. hz. muhammed'in (sav) bu konuda bir hadis-i şerifi bu yönde yorumlanmaktadır." hz.
Bazı rivayetlerde insanın ahirette 33 yaşında olacağı bildirilmiştir. Ancak bu yaş ifadesi dünyanın yaşına göre değildir. Yani, nasıl bu dünyada insan en mükemmel yaş olarak bu dönemde bulunur. Onun gibi insan cennette, olması gereken en mükemmel durumda bulunacak demektir.
Rüyada nur görmek aydınlık ve doğru bir yola işarettir. Rüyasında nur gören kişilerin maneviyatlarının yüksek olduğu şeklinde yorumlanan bir rüyadır. Rüyada nur görmek rüya sahibinin her işinin rast gideceği ve doğru yoldan asla ayrılmayacağı şeklinde yorumlanmaktadır.
Rüyada evliyalardan, Allah dostlarından birini görmek, müjdeye, hayır ve berekete kavuşmaya, hidayete, Peygamberimiz'in (s.a.s.) güzel hal ve davranışlarına uymaya, dinde kuvvete, korkudan emin olmaya, üzüntü ve kederden kurtulmaya işâret eder.
Miraç gibi bir hâdiseye başka hiçbir yaratılmış mazhar olamamıştır. Hazreti Peygamber (asm), bütün imkân âlemini geride bırakıp, mahiyetini idrak edemediğimiz ve edemeyeceğimiz bir makama varıp, Allah'ın zatını, baş gözü ile görmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri