Yani, Home ofiste kullandığınız elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet gibi genel giderlere ait giderlerinin abonelikleri vergi mükellefinin üzerine olması durumunda %50'sinin gider yazılabileceğini belirtmektedir.
Öz: Su, elektrik, telefon ve doğalgaz faturaları Vergi Usul Kanununda düzenlenen fatura ve benzeri belgeler kapsamında nitelendirilmekte ve söz konusu bu giderler tahakkuk esasına göre gayri safi kazançtan düşü- lebilmektedir.
Hem konut hem işyeri olarak kullanılan ve serbest meslek erbabının mülkiyetinde bulunan konutun ısıtılması, aydınlatılması GİBİ (su, telefon, internet aboneliği, temizlik, aidat vs.) giderlerinin de yarısı gider kaydedilebilir ve KDV'sinin yarısı indirilebilir.
“Yılın son aylarında tüketilen elektrik, su, haberleşme ve doğalgaz hizmetlerine ait faturalar, izleyen yılın Ocak ve Şubat aylarında düzenlendiğinden, bu faturalardaki KDV, faturaların defterlere kaydedildiği Ocak veya Şubat aylarında indirim konusu yapılabilecektir”
Ayrıca ev sahibi adına düzenlenen faturaların ise faaliyette bulunduğunuz işyerine ait ve işle ilgili olarak kullanılıyor olması ile birlikte tarafınızca ödendiğinin tevsiki (kesin delillerle ispatı) halinde serbest meslek kazancının tespitinde yarısının gider olarak indirilmesi mümkündür.
İlgili 22 soru bulundu
Bir evvelki yılda kullanılan elektrik masraflarının bir sonraki yılda ödenmesi sebebiyle ödendiği yılda gider yazılması doğrudur(3[3]).
Home Ofis Kira Ödemelerinin Stopaja Tabi Olup Olmadığı:
Çünkü, İkamet edilen yer aynı zamanda iş yeri olarak kullanılıyorsa, bu yerin konut (şahsi) niteliği ön planda gelir. Dolayısıyla ödenen konut kirasıdır. Konutun aynı zamanda iş yeri olarak kullanılması bu yeri konut olmaktan çıkarıp iş yeri haline getirmez.
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
Buna göre, bedel alınmadan teslim edilen elektrik ile ilgili faturalarda hesaplanan ve şirketiniz tarafından ödenen Belediye Tüketim Vergisi, TRT Payı ve Enerji Fonunun ise kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır. hükme bağlanmıştır.
Bu harcamaların gider yazılması vergi kanunlarımıza göre mümkün değil. Harcamaların, kanunen kabul edilmeyen gider yazılıp dönem kazancına ilave edilerek beyan edilmesi, vergi yasalarına göre vergi ziyaının önüne geçmiş olacaktır. Bu nedenle bu tür harcamaların şirket bünyesinde giderleştirilmemesi gerekiyor.
Home Ofis Stopaj
Her ne kadar oturduğunuz evin bir kısmını kullanacak iseniz de kiranın tamamı için stopaj yükümlülüğünüz bulunur.
Böyle durumlarda ev adresinizi kolayca gösterebilir ve şahıs şirketinizi açabilirsiniz. Home ofis şeklinde kurulan bir şirket, normal bir şahıs şirketi ile aynı işleve sahiptir. Yapılan işler, fatura kesmek ve beyannameleri yerine getirmek gibi çeşitli uygulamalar normal şirket ve home ofis şirketlerinde aynıdır.
Bu giderler bu dönemde ortaya çıkar ve ödemesi ise gelecek aylarda yapılmalıdır. İşte bu tip giderler 381 gider tahakkukları hesabında izlenmektedir. Örneğin elektrik faturası, doğalgaz faturası ya da kira ödemesi gibi. Bu hesap takip edilir ve ödemeler izleyen dönemlerde bu hesap üzerinden yapılır.
Diğer bir ifade ile şirket ortaklarına veya personele işle ilgili görüşmelerde kullanılmak üzere tahsis edilen demirbaşa kayıtlı cep telefonlarına ilişkin olan ve bedelleri işletme tarafından ödenen haberleş me giderlerinin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür.
Bu itibarla, mesleki faaliyetinizin ifasında kullandığınızı belirttiğiniz akıllı saate ait harcamalar, 193 sayılı Kanunun 68 inci maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, anılan harcamaların serbest meslek kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Buna göre, Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesi hükmü gereğince özel iletişim vergisinin, bu verginin mükellefi olunup olunmadığına bakılmaksızın gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Elektrik tüketim vergisi tüm abone grupları için %5'tir. Katma değer vergisi (KDV) ise abonelik türüne göre %8 ya da %18 oranında uygulanır. Elektrik faturalarında uygulanan KDV oranı, mesken ve tarımsal sulama aboneleri için %8, sanayi ve ticarethane abone grupları için %18'dir.
Şahıs şirketi, ortaklık unsurunun ön planda olduğu ve her bir ortağın sınırsız sorumlu olduğu şirket türüdür. Türk Ticaret Kanunu'na göre Kollektif Şirket ve Adi Komandit Şirket olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunmaktadır.
Ofisle ilgili harcamalar, genellikle ofis malzemeleri, emlak vergileri, kira ve sigorta gibi şeyleri içerir. Tazminatla ilgili giderler bordro, çalışanlara sağlanan faydalar, satış komisyonları ve emeklilik planlarından oluşur.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Bununla beraber 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre yönetim planında veya kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği bir kararla izin verilmedikçe konut (Mesken) nitelikli bağımsız bölümlerde iş yeri açılması ve hatta homeoffice kullanımı mümkün değildir.
Home-office çalışılan evin kira sözleşmesi ya da tapu belgesinin fotokopisi, noterden onaylı muhasebeci vekaleti ve imza beyannamesi ile GİB üzerinden giriş yapılarak vergi levhası oluşturulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri