'Rüyada başına gelecekler bildirilir' Rüya tabiri dinimizce uygundur. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bazı sahabeler ve birçok âlim rüya tabir etmiştir. Rüyada Mevla kulun başına gelecekleri bildirir. Ancak bu iş çok ince bir ilim olduğundan işin ehli olması lazım.
Rüya tabirlerinin bilimsel bir geçerliliği yoktur. Uydurma ve hikayeleştirme üzerine kurulu bir kavramdır. İnsanlar bu gibi şeyler ile sadece duymak istedikleri şeyleri duymayı amaçlar. Kişiyi çoğunlukla özelmiş gibi gösteren uydurma hikayeler ile avuturlar.
Rüya anlatılmazsa askıdadır. Anlatılırsa tevil edilir, yorumlanmaya açık hâle gelir.
Bizim dunya aleminde yasadiklarimizdan dolayi gordugumuz ruyalarin elbet bir tabiri vardir ve bazen gercekten dogru cikar. Ama bazen hepsine inanmamak gerekiyor. Hele de ruya tabirlerine bakarak ona gore haraket etmek kesinlikle caiz degildir...
İslam anlayışına göre Hz. Muhammed'e vahiy ilk olarak rüya şeklinde gelmeye başlamış ve her gördüğü rüya, ertesi gün aynen gerçekleşmiştir. Bu yüzden de rüya, peygamberliğin bir cüzü olarak değerlendirilir.
İlgili 24 soru bulundu
Fetih Suresi, 27. ayet: Andolsun Allah, elçisinin gördüğü rüyanın hak olduğunu doğruladı.
Peygamber'in bir rüyası için: “Allah, Elçisi'nin rüyasının gerçek olduğunu doğruladı.” (Fetih 48/27) buyurulmaktadır. Yüce Allah, Hz. İbrahim'e de “Ey İbrahim, rüyayı doğruladın. İşte Biz iyi davrananları böyle ödüllendiririz.” (Saffât 37/105) diye hitap etmiştir.
İslâm bilginlerinin çoğunluğuna göre, rüya insanın ruhu ile gördüğü ve aklı ile idrak ettiği bir olaydır. Pek çok tef- sirde rüya, ruhun uykuda alınması ve geri gönderilmesi esnasında gördüğü veya kendisine bildirilen şeyler olarak açıklanmıştır.
Rüyalar gelecekten haber vermez mi? Rüyalar bazen bize bazı olayları önceden haber verirler, ama bunlar hiç bilmediğimiz gaipten olaylar değil, bilinçli olarak farkında olmadığımız ama bilinçdışı olarak bildiğimiz şeylerdir. Bu, geleceğe saplanma takıntımız rüyalardan hayatımızda hakkıyla yararlanmamızı önlüyor.
Seyahat, yılan, düğün, para ve bunlara benzer rüyalar haberci rüyalar olarak bilinir.
Rüyadaki nesnelerin hangi geniş kategoriye girdiğini %60 doğruluk payı ile bilindi. Profesör Kamitani, uyku sırasında beyin aktivitesini gözleyerek rüyanın içeriğini tahmin etmenin mümkün olduğunu söyledi.
Rüyaların hatırlanmasının zor olmasının nedenlerinden biri, hafıza ile ilişkili bir beyin kimyasalı olan norepinefrinin ve beynin hatırlamaya yardımcı olan elektriksel aktivitesinin, rüya gördüğünüzde en düşük seviyelerde olmasıdır. Aslında, bir rüya görürseniz ama rüya sırasında uyanmazsanız, onu hatırlayamazsınız.
En sâdık rüyanın sabaha karşı seher vaktinde görülen rüyalar olduğunu (Tirmizi, Rü'yâ: 3) bildiren Efendimiz, hadis kitaplarında bildirildiğine göre, her gün sabah namazından sonra sahabileriyle sohbet ederdi.
Uyarıcı rüyalar: Ruhçulara göre, bunlar kişiye önemli sonuçlar doğuracak hatalı bir davranışta bulunmasını, yanlış bir yola sapmasını vs.'yi önlemek üzere gösterilen rüyalardır. Uyarıcı rüyaların kaynağı, ruhçulara göre, genellikle kişinin hami varlığıdır.
Rüya, insan hayatında daima var olan psikolojik bir fenomendir. İnsanın iç dünyasını belli sem- bol ve kendine has anlatımlarla yansıtmaktadır. Ayrıca, fertlerin günlük yaşantısına zaman zaman yön vermekte ya da dolaylı olarak fertleri etkilemiş olmaktadır.
TABİR RÜYANIN RIZKIDIR
Rüyanın herkese değil, mutlaka imanından emin olunan sadık kişilere anlatılması gerekir. Çünkü güzel bir rüya gören kişi, bunu ehil olmayan birine anlatırsa o rüya yanlış yorumlanacağı için manası kaçar. Ama sadıklara anlatılırsa rüya şer gibi görünse de hayra tebdil olur.
Bugüne kadar yapılmış olan çalışmalar ışığında söylemek gerekirse rüyalar gerçeği, gerçekler rüyayı etkiler. Hatta rüyalar tam olarak gerçek hayatı yansıtan birer aynadır. Bu nedenle rüyalar her toplumun üzerinde durması ve incelemesi gereken bir alandır.
– Bilişsel görüş, gün içinde çözüm bulamadığımız konular ile ilgili kaygıyı azaltıp, çözüm bulmak amacı ile rüya görüyoruz. – Psikodinamik görüşler ünlü psikologlar Freud ve Jung'un çalışmalarından geliyor. Biyolojik ve bilişsel işlemlerine ek olarak rüyaların sembolik olduğu ve işaretler taşıdığı söyleniyor.
Sigmund Freud'a göre rüya, kişinin bilinçaltında bulunan ve buraya atılmış olan isteklerin dışa vurumu olarak yorumlamıştır. Bu yüzden rüyada görülen şeylerin genel bir anlamı olmaktan çok özel bir anlamı vardır ve kişiye göre yorumlanacağını söylemektedir.
Bu tip rüyalar libidonuzun artışta olduğuna işaret eder. Uzmanlara göre, bu tip rüyaları sık görüyorsanız cinsel açıdan istekli olduğunuz bir dönemden geçiyor olabilirsiniz. Bu tür bir rüya uzmanlara göre sizin kendinizle barışık olduğunuzu ve kendinizi olduğunuz gibi kabul ettiğinizi gösteriyor.
Rüyalar genellikle uyku döngüsünün REM (Rapid Eye Movement) evresinde görülürler ve bu evrede beyindeki faaliyetler artar. Rüyaların kaynağı hala tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bazı araştırmalar, rüyaların bilinçaltındaki düşünceler, duygular, deneyimler ve belleklerin etkisi altında oluştuğunu göstermektedir.
Peygamber Efendimiz (SAV) rüyaların başka kişilere anlatılmasını uygun bulmaz. Nedeni ise özel ve kıymetli olan rüyanın maneviyatı bozmaması için rüya kişi ile arasında kalması uygundur. Rüya konusuna Kur'an-ı Kerim'de özellikle Yusuf Suresi'nde değinilmiştir.
Peygamberimizi (asm) rüyasında görenin gerçekten onu görmüş olması, dünyadayken görmüş gibi anlamında değildir. Yani sahabelerin görmesi gibi değildir. Rüyada görülenin Peygamberimiz (asm) olduğunu ve şeytanın onun şekline giremeyeceğini anlatmak içindir.
Rüyada Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselamı hakiki şekliyle gören, muhakkak Onu görmüş olur. Çünkü şeytan Onun şekline giremez. Fakat şeytan başka şekle girip görünebilir. Resulullah efendimizi tanımayan kimsenin, bunu ayırması kolay olmaz.
Bir rivayete göre, peygamber efendimiz, “Her kim beni rüyasında görürse, o kişi mutlaka, hak ve gerçek olarak beni görmüştür.” buyrulmuştur. Aynı zamanda Hz. Enes'den gelen başka bir rivayete göre ise, “Beni rüyasında gören kimse, cehenneme girmeyecektir.” buyurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri