11-) S :”S” sesini çıkartmak için, önce nefes alıştırmaları yaptırılır ve nefes verilirken çıkan soğuk nefes çocuğun eline temas ettirilir. “Sssss” gibi, bu çalışmalar anında, dişler birbirine iyice yaklaştırılır. Yalnız bu yaklaşma fazla yapılırsa ıslık sesi çıkar.
Meydana geliş şekli “Ç” sesinin aynıdır. Yalnız hançerede titreşim meydana gelir. “C” sesini çıkarmak için “Ç” sesi telaffuz ettirilir ve hançere üzerine elin yanıyla hafif basınç yapılırsa “C” sesi meydana gelir.
Ağız boşluğunda yer alan yumuşak damak, küçük dil, dil, dişler, dudaklar, çene seslerin şekillenmesini sağlayarak artikülasyonu oluşturmada görev alır. Özellikle dilin ağız içindeki konumu, ses yolunun değişik derecelerde kapanması vb. özelliklere göre ünlüler ve ünsüzler çıkartılır.
f) Dil ucunun iki üst ön dişleri dip etlerine değmesiyle ن harfi çıkar. h) Dil ucunun üst ön dişlerin dibine değmesiyle ت harfi biraz daha üst damağa yakın yere değdiğinde د harfi, sertçe üst damağa yapışmasıyla da ط harfi çıkar.
Dilin ucu üst dişlerin dibine doğru itilirse nefesin dilin her iki yanından geçebilmesi sağlanır. Ses telleri titreştirilir ve “lllll” sesi duyulur. “Llllllll” sesini çıkarırken dilin ucu geriye doğru çekilirse “l” kalınlaşır, ileri sürülürse “l” incelir. Bu hareket yapılırken çene açılmamalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
“S” sesi telaffuz edilirken parmaklarımızla dudakları yanlardan öne doğru toplarsak ve dilin ucunu biraz geriye çekersek “Ş” sesi meydana gelir. 13-) J: Bu sesi çıkartmak için “Ş” sesi çıkarılırken hançere üzerine bastırılırsa “J” sesi meydana gelir.
Ä veya ä, çoğunlukla Kuzeybatı Avrupa dillerinde yaygınlık gösteren bir harftir. Almanca, Lüksemburgca, Fince, İsveççe, Slovakça, Türkmence, Gagavuzca, Aymaraca ve Estonca'da kullanılır ve bazılarında /æ/, bazılarında /ɛ/ sesini gösterir.
أ (Hemze): Boğazın sonunda göğse bitişik olan yerden çıkar. Açık kuvvetlici söylenir, ince okunur. ب (Be): İki dudağı birbirine vurarak kuvvetlice söylenip çıkarılır. Okunuşu ince, açık ve serttir.
He sesi, boğazın göğüsle birleştiği noktadan çıkar. Ses yolu açıkken göğüsten gelip gırtlaktan çıkarılan "he" sesidir. Güzel he olarak da adlandırılır.
- ﺍ Elif: Elif harfi boğazın en aşağı kısmından çıkarak okunur. - ه He: He harfi Elif harfi gibi boğazın aşağısından ve göğse bitişen yerden çıkarak okunur. - ح Ha: Ha harfi boğazın tam ortasında ve boğaz kaslarını hafifçe sıkmak suretiyle okunmaktadır.
Peltek kişiler özellikle ''f'' harfini söylemekte zorluk çekebilirler. Ülkemizi genelinde ise yetişkinlerde ve çocuklarda problem olan harf ''s'' harfidir çünkü ''s'' harfini söylemek için dilin çeşitli olarak kıvrılması ve boş kalan kısımlardan geçen hava ile ''s'' sesi ortaya çıkmaktadır.
Zel sesi, dil, üst ve alt dişler arasına hafifçe sıkıştırılarak şiddetle soluk verilerek çıkarılır. "d" ile "z" arasında peltek ve vızıltılı bir ses verir. Türkçede, Arapça'dan gelen bazı sözcüklerde kullanılır. Ancak peltek harfler Başkurt dilinde de bulunur.
Beş yerden çıkar: 1- Cevf (Ağız boşluğu): Burada bir mahreç vardır. 2- Halk(Boğaz): Üç mahreci vardır. 3- Lisan (Dil):On mahreci vardır. 4- Şefeh (Dudaklar) :İki mahreci vardır. 5- Hayşum(Geniz): Bir mahreci vardır.
Bu sesi meydana getirmek için dilin alt çeneye iyice yatması gereklidir. Yalnız bu çalışmaların başında öncelikle çocukların dilleri dışarıda olmak üzere (S) sesi çıkartılmaya çalışılır. Sonra dillerini içeri, dişlerinin arkasına çekmeleri söylenir. (Ş-ş) Sesinin Çıkarılışı: Nefes sesidir.
Ses ısıtma egzersizleri ayrıca ses çatlaklıklarını düzeltmek, nefes egzersizleri yapmak ve ses aralığını geliştirmek isteyen şarkıcılar için çok iyi sonuçlar verir. İster şarkı söylemeyi öğreniyor olun ister kariyerinizin zirvesinde olun, ses ısıtmaları, vokal eğitim planınızın standart bir parçası olarak gelmelidir.
Dilin ucu ile üst ön dişlerin uçlarından ( ث ) se, ( ذ ) zal ve ( ظ ) harfleri çıkar.
Çünkü “dâd” “ض” (aksa'l-hafe) dilin en kenarı ile “lâm” ise (edna'l-hafe) alt kenardan çıkarılır. Lâm'ın mahreci, dilin iki kenarı ile birlikte dil ucuna varıncaya kadar olan üst damaktır. “Dâd” “ض” harfinde istitâle (sesin mahreçte akıp gitmesi) sıfatı vardır, mahreci uzundur ve “lâm” harfine kadar ses uzar.
Üç tanesi de fâ, bâ ve mîm'dir. Bunlara ise “dudak harfleri” anlamında el-hurûfu'ş- şefeviyye adını vermiştir. İki dudak ve dilin kaslarının esnekliği sebe- biyle bu harflerin telaffuzu kolaydır.
Ğayn sesi dil kökü damağa doğru yaklaştırılarak, dilin ucu da yumuşak damağa yapıştırılmak suretiyle dilin kökünden çıkarılan tok, dolgun bir sestir. Gargara yaparken çıkan sese benzetilebilir. Bu sesin Türkçede karşılığı yoktur. " ğ " sesine benzetilse de o sesten farklı bir sestir.
"J" harfi, daima "c" olarak okunur.
'N' Harfinin İngilizce Telaffuzu
Akılda kalıcı olması için Türkçe 'N' harfinin tek başına telaffuzunun (-ne) tam tersi şeklinde okunduğunu (-en) hatırlamak etkili olacaktır.
Almancaya ait olan ß harfi, normal "s" gibi okunur. Eski bir harf olup ve artık az kullanılmaktadır.
Ææ Kuzey Avrupa alfabelerinde Norveççe, Danca, Faroece ve İzlandacada kullanılır. A-E arası bir ses verir. Daha sonra bu harf Kiril alfabesine çevrilmiştir.
“S” ve “H” harflerinin bir İngilizce kelimede yan yana gelmesi durumunda “SH”, “Ş” olarak okunur. “Shawl” kelimesi “Şowl” olarak okunmakta ve “Şal” anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri