Türkçe. a, e, ı, i, o, ö, u ve ü harfleri ünlü harfler, diğer harfler ise ünsüz harfler olarak adlandırılır.
Alfabemizde Ünlü Sesli Harfler
Alfabe harflerimiz, a, b, c, ç, d, e, f, g, ğ, h, ı, i, j, k, l, m, n, o, ö, p, r, s, ş, t, u, ü, v, y, z harfleridir. Ünlü sesli harfler; A-E-I-İ- O- Ö- U-Ü olarak bilinmektedir. Sesli ünlüler de kendi aralarında kalın ünlüler ve ince ünlüler olarak ayrılmaktadır.
P, Ç, K, H, T, Ş, F, S sert ünsüzler, geri kalan 13 harf ise yumuşak ünsüzler grubunda yer alır.
Sert ünsüzler ç, f, h, k, p, s, ş ve t'dir. Bu harf grubunu öğrencilerin ezberlemesini kolaylaştırmak için "f ı s t ı k ç ı ş a h a p" ifadesi üretilmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Sessiz olan harfler ise “z, y, v, t, ş, s, r, p, n, r, m, l, k, h, j, ğ, g, d, ç, c, b” harfleridir. Sessiz harfler de kendi içerisinde sert ve yumuşak olmak üzere ikiye ayrılırlar. Sert sessiz harfler “t, ş, s, p, k, h, f, ç” harfleridir.
Türkçe. a, e, ı, i, o, ö, u ve ü harfleri ünlü harfler, diğer harfler ise ünsüz harfler olarak adlandırılır.
Alfabemizde toplam 8 sert ünsüz harf bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla P, ç, t, k, h, f, s ve ş harfleridir. 1- O gün per perişan bir halde yanıma geldi. Bu cümlede yer alan kelimelerde sert ünsüzlerden p, r, ş, h harfleri kullanılmıştır.
Ünlü harfleri 8 tanedir. Alfabenin ilk harfi olan A, ünlü harflerin ilkidir. Diğerleri E, I, İ, O, Ö, U, Ü'dür. Not: Özel adların tamamında ünlü harfler büyük yazılır.
İnce ünlü harfler e, i, ö ve ü harfleridir. Kalın ünlü harfler ise ı, e, o ve u'dur.
Ağzımızdan çıkan sesler, yazıda harf adını verdiğimiz simgelerle gösterilir. ALFABE (abece) denir. Türk alfabesinde 29 harf vardır. Bunların 8' i sesli (ünlü) harf, 21' i ise sessiz (ünsüz) harflerdir.
Dudakların Durumuna Göre: Ünlüler oluşurken dudaklar ya büzülüp yuvarlaklaşır veya serbest kalır. Ünlüler bu açıdan iki gruba ayrılır: düz ünlüler ve yuvarlak ünlüler. Türkçedeki düz ünlüler /a/, /e/, /ı/, /i/; yuvarlak ünlüler /o/, /ö/, /u/, /ü/ sesbirimleridir.
"ALFABEMİZİN" son harfi nedir ? harflerinden son harf "Z" harfidir.
Bu kurala göre bir kelime düz ünlü (a, e, ı, i) ile başlıyorsa sonraki ünlüler düz; yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) ile başlıyorsa sonraki ünlüler ya dar yuvarlak (u, ü) ya da düz geniş (a, e) olmalıdır: arkadaş, karanlık, kelime, merdiven, serilmek, ıslık, ılık, ırak, sıcaklık, incelik, iyi.
A, (ilk ünlü harf) B, C, D, E (2. ünlü harf), F, G, Ğ, H, I, İ (3. ve 4. ünlü harf), J, K, L, M, N, O, Ö (5.ve 6. ünlü harf), P, R, S, Ş, T, U, Ü (son ünlü harfler), V, Y, Z.
Günümüzde kullanılan Türk alfabesi, Cumhuriyetin ilanından beş yıl sonra, Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1 Kasım 1928 tarihinde kabul edilmiştir. Türk alfabesindeki harflerin büyük yazımı şu şekildedir; A, B, C, Ç, D, E, F, G, Ğ, H, I, İ, J, K, L, M, N, O, Ö, P, R, S, Ş, T, U, Ü, V, Y, Z.
UYARI: Bazı alıntı kelimelerde yumuşama olmaz: ahlak / ahlakın, cumhuriyet / cumhuriyete, evrak / evrakı, hukuk / hukuku, ittifak / ittifaka, sepet / sepeti, tank / tankı vb.
Bu durumdaki bütün ünlüler ve /b, c, d, i, g, ğ, j, ł, l, m, n, ñ, r, v, y, z/ ünsüzleri ötümlü (titreşimli, tonlu) seslerdir. Ciğerden gelen hava akımının ses tellerini titreştirmemesi durumunda ötümsüz (titreşimsiz, tonsuz) ünsüzler oluşur: /ç, f, h, ķ, k, p, s, ş, t/ ünsüzlerinin tamamı ötümsüzdür.
Türkçe'de bir sözcük “f, s, t, k, ç, ş, h, p” ünsüz harflerinden (sert ünsüz) biriyle bitiyorsa bu sözcüklere “d” ve “c” ünsüz harfi ile başlayan bir ek getirildiğinde d, t'ye; c, ç ünsüz harfine ye dönüşür. Not: Ünsüz sertleşmesi kuralının içine “g” ünsüz harfi ile başlayan ekler de girmektedir.
Bir kelimenin birinci hecesinde kalın bir ünlü (a, ı, o, u) bulunuyorsa diğer hecelerdeki ünlüler de kalın, ince bir ünlü (e, i, ö, ü) bulunuyorsa diğer hecelerdeki ünlüler de ince olur: adım, ayak, boyunduruk, burun, dalga, dudak, kırlangıç; beşik, bilezik, gelincik, gözlük, üzengi, vergi, yüzük vb.
Kökeni Türkçe olan kelimelerde bugün uzun ünlü yoktur. Uzun ünlü, Arapça ve Farsçadan Türkçeye giren kelimelerde görülür: adalet (ada:let), beraber (bera:ber), ifade (ifa:de), kaide (ka:ide), numune (numu:ne), sade (sa:de), şair (şa:ir) vb. Ancak bu uzun ünlüler yazıda herhangi bir işaretle gösterilmez.
Ses, dilin işlevli en küçük birimidir. Harf ise sesin yazıdaki karşılığıdır. Bir dildeki harflerin belirli bir sıraya dizilmiş bütününe alfabe denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri