Yerel saat farkları bazı nedenlere göre oluşabilir. Çünkü farklı meridyenler üzerinde bulunan noktaların yerel saatleri aynı olmaz. Yerel saat farklarının oluşmasına etki eden durum, Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesidir. Sürekli kendi etrafında dönmesinden dolayı her bölgenin ayrı bir yerel saati olur.
Dünya geometrik olarak 'geoit' olarak adlandırılmakta, bu da güneş ışınlarının düşme açılarının ve zamanının değişiklik göstermesine neden olmaktadır. Boylamlar yani meridyenler yerel saat farklarının oluşmasına zemin hazırlayan hayali çizgilerdir. Meridyenler arası mesafe saat farkını oluşturur.
Farklı yarımkürelerde zaman dilimi farkını bulmak için meridyenler toplanmalıdır, aynı yarımkürede bulunan ülkelerdeki zaman farkını bulmak için meridyen sayısı birbirinden çıkarılır. Örnek: 15° Doğu Meridyeni ile 45° doğu meridyeni arasındaki saat farkını bulmak için: 45-15= 30° yani 2 saat zaman farkı vardır.
Uluslararası ortak saat kullanımı amacıyla ortak bir başlangıç belirlenerek (Greenwich) oluşturulmuş, on beş boylamın güneş önünden bir saatte geçişi esas alınarak on beş boylam aralıkla çizilen saat dilimleridir.
Dünya batıdan doğuya doğru döndüğü için doğuda yerel saat ileride, batıda ise geridedir. Dolayısıyla doğudaki bir yerin yerel saati sorulduğunda bulunan yerel saat farkı toplanır, batıdaki yerde ise yerel saat farkı çıkarılır.
İlgili 42 soru bulundu
Ülkelerin yerel saatlerinin bir ülkenin Greenwich meridyenine mesafesi ve konumuna göre belirlenmesi bu kabule dayanır. Bu meridyen üzerindeki saati ifade eden GMT (Greenwich Mean Time) kavramı bu şekilde ortaya çıkmıştır.
Saat farkı meridyenlere ve ülkelerin kullanmış olduğu saat dilimlerine bağlı olarak değişmektedir. Saat farkı hesaplama nasıl yapılır? Zaman farklılığı meridyenler üzerinden hesaplandığı için meridyenler arasındaki zaman farkını bilmek saat farkını hesaplayabilmek için yeterli olacaktır.
GMT +3, Türkiye'de kullanılmakta olan saat dilimi olarak ifade edilebilir.
Yerel saat her meridyende değiştiği için gündelik hayatta pratik olarak kullanımı zordur. Örneğin Türkiye 26°-45° doğu meridyenleri üzerindedir. Batı ve doğu ucu arasındaki zaman farkı (19 meridyen x 4 dakika) 76 dakikadır. Yani batı ucunda yerel saate göre saat öğlen 12:00 iken doğu ucunda 13:16'dır.
Türkiye gibi GMT +3'ü sabit zaman dilimi olarak kullanan diğer ülkeler, Irak, Etiyopya, Tanzanya, Madagaskar, Kuveyt, Batı Rusya, Yemen, Somali, Sudan, Cibuti, Beyaz Rusya, Suudi Arabistan, Kenya, Uganda ve Katar.
"Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır.
Romalılar, gün ışığını 12 eşit saate bölerek (yıl boyunca değişen uzunluklara sahipti) geceyi dört saate ayıran 12 saatlik bir sistem kullandı. Günümüzde ingilizce konuşulan çoğu ülkenin saat kavramı 12 lik sisteme dayalıdır. 24 lük sistem kullanmazlar.
Yerel saat farklarının oluşmasına etki eden durum, Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesidir. Sürekli kendi etrafında dönmesinden dolayı her bölgenin ayrı bir yerel saati olur.
Farklı saat dilimlerinde bulunan ülkeler arasında yapılan seyahatler sonucu vücutta oluşan bir takım değişiklikler, jet lag nedir sorusunun cevabı olarak düşünülebilir.
Kış saatinin kaldırıldığı 2016 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Berat Albayrak, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) raporuna dayanak elektrik tasarrufu amacıyla bu uygulamaya geçildiğini açıklamıştı.
Yani, Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında 76 dakika zaman farkı vardır, bu da 1 saat 16 dakika eder.
Çin'in coğrafi açıdan beş farklı zaman dilimini kapsamasına rağmen ülkenin tümünde resmî olarak Eşgüdümlü Evrensel Zaman'ın 8 saat ilerisindeki UTC+08.00 zaman dilimi izlenir.
Greenwich Ortalama Zamanı (İngilizce: Greenwich Mean Time), Greenwich Saati veya kısaltmasıyla GMT, başlangıç meridyeni üzerinde ortalama güneş zamanı. GMT, Britanya Adaları'nın standart zaman dilimidir. Adını Londra'nın güneydoğusundaki Greenwich banliyösünden alır.
Yerel Saat
(GMT+1) saat diliminde bulunan Almanya'nın yerel saati, Türkiye'den iki saat geridedir.
Türkiye Saati ya da kısaltmasıyla TSİ, Türkiye'de geçerli olan zamandır. Ülkede sabit olarak UTC+3 zamanı kullanılmaktadır.
Ülkemizde artık yıl boyu yaz saati uygulanacak. Böylece saatlerimiz her zaman GMT+03 (UTC+03) gösterecek.
Gece yarısı 0'dan 24'e kadar olan saatlerle ifade edilir.
Ülkemiz Doğu- Batı doğrultusunda geniş alan kaplamadığından tek bir ortak saat kullanılır.
İnsanlar çoğunlukla zaman dilimlerinin yalnızca sayısal ve geometrik hesaplamalarla belirlendiği düşüncesindedir. Çoğu için bu geçerli iken, belli bölgelerde bu durum farklılaşıyor. Bunun esas nedeni belli coğrafyaları aynı saat diliminde tutmak ve daha yönetilebilir bir coğrafya yaratmak.
bakımından 3. sıradadır (%18). Doğu-batı yönünde ülkemizde en geniş yer kaplayan bölgedir. Bu nedenle yerel saat farkı en fazla olan bölgedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri