Özellikle güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatler olan 10-16 arasında mümkünse güneşe çıkılmamalıdır. Güneşe çıkılacaksa, en az 30 dakika öncesinde, 30 faktör ve üzeri koruma düzeyine sahip, ultraviyole A ve B ışınlarını geçirmeyen bir güneş kremi kullanılmalıdır.
Sağlık için güneşlenme zamanı, UVB nin dünya yüzeyine en dik geldiği zaman aralığı olan 10:00 -1 5:00 saat aralığında olmalıdır.
Güneşlenme için sabah 10:00 ve 10.30, öğleden sonra ise 16.00-17.00 saatleri arasını tercih etmelisiniz. Ultraviyole ışınlarından korunmak için bulutlu havalarda da güneş koruyucu kremler kullanmalısınız. Sıcak çarpmasından ve gözlerinizi güneşten korumak için geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanmalısınız.
Sabah ve akşam güneşlerinde de bronzlaşmak mümkün. Sabah 8-11 ve akşam 16-19 saatleri, güneşin zararlı etkilerinin en az olduğu zaman dilimi olduğundan hem kızarmadan bronzlaşmak için hem de vakit geçirmek için en iyi saatlerdir.
Güneşin yeryüzüne en dik açılarla ve yoğun bir şekilde vurduğu öğlen 11.00 ile 15.00 saatleri arası güneş ışınlarına yoğun şekilde maruz kalmaman önemli. Eğer bu saatlerde deniz veya havuz kenarında vakit geçiriyorsan mutlaka gölgede bulunmalı ve geniş siperlikli şapkalar kullanmalısın.
İlgili 30 soru bulundu
Güneş ışınlarının etkili olduğu 10:00-16:00 saatleri arasında, özellikle de güneşin en zararlı olduğu 11:00-13:00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerekir. Güneş ışınlarının geçirgenliğini en aza indiren giysilerin tercih edilmesi gerekmektedir.
Bronzlaşma saatini doğru seç: Yaklaşık olarak sabah saat 11 ile öğleden sonra 3 arası, güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatlerdir. Diğer yandan buna en tehlikeli zamanlar da diyebilirsin. Güvenli şekilde güneşlenmek için bu saatler dışında bir zaman dilimini tercih etmelisin.
Güneşe ilk defa çıkıyorsanız cildinizin özelliğine göre güneşte kalış sürenizi ayarlamanız gerekir. Açık tenli kişilerde ilk kalış süresi 5-10 dakikadır. Kumral tenliler ilk çıkışlarında 10-20 dakika, buğday tenliler 20-30 dakika, esmerler ise 40 dakika kadar güneşte kalabilir.
Uzmanlar saat 11–15 arasında güneşe çıkılmasını önermemektedir. Önerilmeyen bu saat aralıklarında güneşe korunmasız bir şekilde uzun vakitler maruz kalmak birçok cilt ve deri hastalığına sebep olabilmektedir. Dışarı çıkmadan yarım saat öncesinde mutlaka koruyucu güneş kremleri sürülmelidir.
Güneşte yanan cilt renginin açılmaya başlama süresi de bu yanma, kabuklanma ve soyulma aşamaları ile birlikte gerçekleşir. Herhangi bir bitkisel tedavi ya da uygulama yapmadan, doğal süreç ile güneşte yanan cildin beyazlaması ve eski haline dönme süresi yaklaşık olarak 1 ayı bulabilir.
D vitamini açısından en etkin dönem olan mart ve ekim ayları arasında koruma kremi kullanmadan her gün 10-15 dakika güneşlenmek gerekiyor. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arası D vitaminin dönüşümü için en etkili saatler olarak biliniyor.
Osteomalasi (kemik erimesi)
- Öğle saatinde yaklaşık 30 dakika güneşlenen bir kişinin vücudunda 10 bin ile 25 bin IU D vitamini sentezleniyor. - Mayo ile güneşlenen bir kişide 20 dakika maksimum D vitamini yapılıyor.
Sabah kahvaltıya eklenen D vitamini takviyesinin daha sonra alınmaya göre daha etkili olduğu görülür. Böylece her sabah kahvaltıdan sonra alınan ve alışkanlık haline getirilen D vitamini takviyesinin rutin olarak kullanımı da sağlanır.
Vücudun güneş ışığına karşı gösterdiği bir reaksiyon aslında. Deriye renk veren melanini artırarak güneş ışığının zararlı etkilerinden korunmaya çalışması. Güneş ışınları içerisinde UVA, UVB ve UVC olmak üzere üç farklı ultraviyole (UV) ışın bulunur. Özellikle UVB maruziyeti sonrası bronzlaşma görülür.
Cilt ve gözler, ultraviole ışınlarına doğrudan maruz kalan iki önemli organımız. Bu organlarımızın yapay, non-ionize ve elektromanyetik radyasyona verdiği cevaba foto-sensitivite (ışık duyarlılığı) diyoruz. Göz, 280-1400 nm arasındaki ve çevremizde normal olarak bulunan non-ionize radyasyona karşı özellikle duyarlıdır.
Bu nedenle güneş kremi cildi güzelleştirir mi sorusuna net bir yanıt verilemez. Ancak güneşin zararlı ışınlarından cildi koruyor olması, foto yaşlanma olarak tabir edilen yaşlanmanın önüne geçmesini sağlıyor.
Özellikle güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatler olan 10-16 arasında mümkünse güneşe çıkılmamalıdır. Güneşe çıkılacaksa, en az 30 dakika öncesinde, 30 faktör ve üzeri koruma düzeyine sahip, ultraviyole A ve B ışınlarını geçirmeyen bir güneş kremi kullanılmalıdır.
En az 30 faktörlü, mümkünse suya dayanıklı güneşten koruyucular tercih edilmeli ve her 3 saatte bir yeniden güneşten koruyucu kullanılmalıdır. Özellikle güneş altında yüzen ve yoğun spor yapan kişilerin güneşten koruyucu kremleri daha sık aralıklarla sürmeleri gerekir.
Güneşin en etkili ve güçlü olduğu saatler sabah 10:00 ve akşam 16:00 arası. Eğer bu saatler arasında bronzlaşmayı düşünüyorsanız lütfen SPF15 korumalı bir nemlendiriciden daha fazla kullanın. Yavaş ve kademeli bir bronzluk hem daha kalıcı hem de daha sağlıklı.
Öncelikle, kolay bronzlaşmayı hızlı bronzlaşma olarak düşünmeyin. Bir günde bronzlaşmak cildinize yapabileceğiniz en kötü şey olur. Cildinizi bronzlaşmaya hazırlamak ve stratejik bir yol izlemek kolay ve sağlıklı bronzluk elde etmenize yardımcı olur. Cildinizi ölü derilerden arındırın.
Beyaz tenli insanların bronzluk süresi ortalama 10-12 gündür. Esmer ten, güneş ışınlarını daha kolay alabilmekte ve daha hızlı bir şekilde bronzlaşabilmektedir. Ancak esmer ten rengine sahip kişilerin eski ten renklerine dönmeleri yaklaşık 6-7 ay kadar sürmektedir.
Ciltteki ölü derilerin temizlenmesi ve gözeneklerin açık hale getirilmesi bronzlaşma hızını arttırmaktadır. Düzenli cilt bakımı yapan bireylerin daha hızlı bronzlaştığı görülmektedir. Hızlı bronzlaşmak için zeytinyağı, kahve, limon ve kakao yağı gibi doğal ürünler kullanılabilmektedir.
Akılcı güneşlenme; özellikle saat 10-16 arasında, kollar ve bacaklar açık kalacak şekilde, haftada 3-4 kez, 10-15 dakika güneşlenmektir. Ancak daha uzun süre güneşlenmek isteniyorsa güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden kaçınmak için belirtilen süreden sonra koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır.
D vitamini salınımı için dikkat edilmesi gereken konuların başında ise güneşlendikten sonra en az 1-2 saat duş almamak geliyor.
Polat, bronzlaşmak için cilde sürülen kola ve havuç yağının kansere zemin oluşturabileceğini söyleyerek, şu açıklamada bulundu: "Normal güneşe dahi koruyucusuz çıkmamayı önerirken, kola gibi havuç yağı gibi deride güneşin etkilerini artıran maddeler sürmek riski daha da artıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri