Çocuklar ile yetişkinlerin normal kan şekeri değerleri arasında en az 20-30 mg/dl fark bulunur. Yetişkinlerde normal kan şekeri değeri açlıkta 70-100 mg/dl, tokluk durumunda ise 70-140 mg/dl'dir.
Sağlıklı kişilerde, sabah ölçülen açlık kan şekerinin 70 – 100 mg/dl arasında olması normal kabul edilir. Açlık kan şekerinin 60 mg/dl altında ölçülmesi hipoglisemi olarak ifade edilir ve hayatı tehdit edici boyutlara varabilir.
Ölçümlerin sabah kahvaltısından, öğle ve akşam yemeğinden ve gece öğününden önce yapılması önerilir. Glisemi kontrolü sağlandığında ölçümlerin sıklığı haftada 3-4 kez yapılabilir.
Yemek yedikten 2 saat sonra yapılan tokluk kan şekeri testinde sonuç, diyabeti olmayanlar için 140 mg/dL'den az, diyabeti olanlar için ise 180 mg/dL'den az olmalıdır.
Gece uykuda salgılanan büyüme hormonu, kortizol ve adrenalin gibi hormonların aşırı salgılanması veya gece uykuda kan şekerinin düşmesi sonucu buna reaksiyon olarak kas, karaciğer ve yağ dokusundan şeker salınması sonucu sabaha kan şekerinin yükselmesidir.
İlgili 38 soru bulundu
Bu değer 60 mg/dl altında ise hipoglisemi söz konusudur. Tehlikeli olduğundan tedavi edilmelidir. Eğer bu değer 125 mg/dl üzerinde ise şeker hastalığının habercisidir.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir.
HbA1c, son iki ila üç aydaki ortalama kan şekeri seviyelerinizdir. Diyabetiniz varsa ideal HbA1c düzeyi 48 mmol/mol (%6,5) veya altıdır. Tip 2 diyabet geliştirme riskiniz varsa, hedef HbA1c seviyeniz 42 mmol/mol'ün (%6) altında olmalıdır.
Yatarken kan şekeri 100 -120 mg/dl‟ nin altında olmamalıdır.
Açlık kan şekeri değeri 126 mg/dl (7.0 mmol/l) veya daha yüksekse diabet sözkonusudur. Ölçülen değer 100 mg/dl (5.6 mmol/l) ile 125 mg/dl (6.9 mmol/l) arasındaysa, prediyabet olarak da bilinen bozulmuş açlık glukoz toleransı bulunmaktadır.
Sabah kahvaltıda ağıza ilk lokma alındıktan 2 saat sonraki kan örneğinde tokluk kan şekeri değerine bakılır. Sağlıklı bir insanda tokluk kan şekeri değerinin 100 – 140 mg/dl arasında olması beklenir.
Evde kan şekeri (glisemi) takibi güvenilir mi ? Önerilen talimatlara uygun olarak yapıldığında evde yapılan ölçüm sonuçları güvenilirdir. Cihaz güvenirliliği için kontrol çubuğu ve kontrol sıvıları mevcuttur.
Diyabet (Şeker Hastalığı) belirtileri nelerdir? Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir.
Normalde açlık kan şekerinin (AKŞ veya glukoz) 100 mg/dl' nin altında olması gerekir. 126 ve üzeri şeker hastalığı demektir. 100-126 arasında ise prediyabet olarak bilinir.
Kan şekeri ölçümünde test çubukları kullanılmaktadır. Ölçüm yapmak için öncesinde ellerin ılık su ile yıkanarak dezenfekte edilmesi gerekir. Böylece kan dolaşımı hızlandırılmış olur. İlk gelen kanın temizlenmesi gerekmektedir.
Kan şekerini dengeleyen besinler ve şeker düşüren besinler arasında probiyotik bakterilerin önemli bir kaynağı olan yoğurt da mutlaka yer almalıdır. Sütten yoğurt elde edilirken laktozun büyük oranda laktik aside dönüşmesi nedeniyle yoğurt, süte oranla çok daha düşük bir glisemik indekse sahiptir.
Dut, ahududu, yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveler, insülin duyarlılığını artırarak kandaki glikoz klirensinin artmasına ve kan şekerini düşmesine fayda sağlayabilir. Son yılların en popüler meyvelerinden biri olan avokado, lif ve vitamin açısından çok zengindir.
Düzenli yürüyüş kasların enerji ihtiyacını arttırır ve kan şekerinin kaslarda kullanılarak düşürülmesini sağlar.
Eğer HbA1c test sonucunuz, %6, 5 veya daha yüksek bir değerde ise, şeker hastalığınız var demektir. %8'in üzerinde bir HbA1c seviyesi varsa, diyabetin iyi kontrol edilmediği ve diyabet komplikasyonları geliştirme riskinizin daha yüksek olduğu manasına gelir.
HbA1c Nasıl Düşürülür? HbA1c değerinin düşürülebilmesi için gün içerisinde kan şekerinin dengede kalması gerekir. Bu sebeple mutlaka diyabet varlığı ve tipi sorgulanmalı, doktor tarafından uygun insülin ve oral antidiyabetik ilaç kullanımına başlanılmalıdır.
Sadece endişe ya da üzüntü gibi duygusal ya da zihinsel stres değil, hastalık veya yaralanma gibi fiziksel stres altındayken de kan şekeriniz yükselebilir. Stresin kronikleşmesi kan şekeri seviyenizi yüksekte tutmaya devam edebilir ve diyabet hastalarında komplikasyon riskini artırabilir.
Tip2 diyabet hastalarında ağızdan verilen ilaçlar ile kan şekeri seviyesi kontrol altına alınamaz ve HbA, c denilen üç aylık şeker ortalaması %7nin üzerine çıkarsa ozaman insulin tedavisine başlanır. İnsulin tedavisi kolay bir tedavi şekli olmasa da eğer mecburiyet varsa mutlak uygulanır.
İnsanlar yemek yemeye başladıktan iki veya üç saat sonra kan şekerinin belirli bir oranda olması gerekiyor. Bu değerler 80 ile 140 arasında bulunuyorsa normal karşılanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri