Papatya çayı fazla tüketildiği takdirde; yorgunluk ve uyku hissine, kan şekerinde ani düşüşe, hormon bozukluğuna çeşitli mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra sindirim sistemini etkilediği için epilepsi gibi rahatsızlığı olan bireyleri kötü etkileyebilir.
Papatya çayı, kurutulmuş çiçek kısımlarının kaynar suda demlenmesi yöntemiyle hazırlanır. Çay için, hazır poşet çay veya kurutulmuş çiçek formlarını tercih edebilirsiniz. Papatya kaynar suda 5-10 dakika kadar demlendikten sonra, içilebilir derecedeki bir sıcaklığa kadar soğumasını beklemelisiniz.
Küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde papatya çayı içmenin güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle eğer siz ya da bir yakınınız bu özellikleri taşıyorsa, papatya çayı içmeden önce bir doktora danışılmalıdır.
Birkaç papatya çeşidi olsa da günümüzde bunlardan en çok iki tanesi çay için kullanılır. Bunlardan biri Roma papatyası, diğeri ise Alman papatyasıdır. Her ikisi de tarihsel olarak çeşitli sağlık endişelerini gidermek için tüketilir.
İlgili 29 soru bulundu
3) Papatya Çayı
Adet söktürücü özelliği ile de regl döneminde kadınların bitki çayı tercihi olmaktadır.
Papatya Çayı Uyku Getirir mi? Hafif yatıştırıcı ve kas gevşetici etkisi nedeniyle rahat uyumayı sağlar. Araştırmacılar papatya çayının sakinleştirici ilaçlara benzer bir etki göstererek kişinin endişelerini gidermeye katkıda bulunduğunu ve uykuya dalmayı kolaylaştırarak uyku kalitesini artırdığını öne sürmektedir.
Papatya çayı zayıflatır mı? Papatya çayının zayıflama üzerine doğrudan etkisi bulunmamaktadır. Ancak antiinflamatuar etkisi, kan şekeri kontrolünü sağlaması ve stresi azaltıcı etkisi sayesinde dolaylı olarak vücut ağırlığı kontrolüne katkı sağlayabilmektedir.
Ciltteki tüm lekeler ve güneş yanıkları için oldukça etkili bir tedavi sunuyor. Antiseptik özelliği sayesinde sivilce, yara ve morlukların hızlıca iyileşmesini sağlıyor. Cildi ölü hücrelerden temizleyen papatya, cilt renginin açılmasını sağlıyor. Bu nedenle cilt beyazlatma yöntemleri arasında sıklıkla kullanılabiliyor.
Papatya suyunun saça bildiğimiz bir faydası yok ama tam tersi zararı olabilir. Öncelikle papatya suyu saçların kurumasına yol açar. Yaz aylarında saçlarımız nemsiz kalmaya daha meyillidir. Üzerine papatya suyu uyguladığında saçların daha fazla kuruyabilir ve mat görünmeye başlayabilir.
Çocuklarda öldürücü etkiye sahip
"Tıbbi papatya dediğimiz Matricaria recutita; üst solunum yolu rahatsızlıklarında ve farenjitte kullanılır. Piyasada papatya çayı diye satılan 'Tanacetum cinerariifolium' bitkisinden elde edilen de, aynı görüntüde. Bunu insanların ayırt etmesi mümkün değil.
Küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde papatya çayı içmenin güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle eğer siz ya da bir yakınınız bu özellikleri taşıyorsa, papatya çayı içmeden önce bir doktora danışılmalıdır.
-Karaciğeri rahat bir şekilde çalışmayı kolaylaştırır. -Bağışıklık sistemi için güçlü bir destekleyicidir. Araştırmalar sonucunda 2 hafta her gün 5 bardak papatya çayı içilirse bağışıklığı güçlü kılan hippurat yükselir.
Yine papatya, ıhlamur ve nane çayları, 6 aydan sonra, doktorunuza danışarak bebeğinize verebilirsiniz. 4-10 yaş arasındaki çocuklara, tercihen kafeinsiz bitki çayları verilebilir. 12 yaş üzerindeki çocuklar, haftada 1-2 kez siyah çay içebilirler.
Gece yatmadan önce bir bardak papatya çayı içerek gün boyu tüketilen besinlerin zararlı olan hücrelerini yok etmek ve beyin sağlığını destekler. İçerdiği amino asit sayesinde vücutta dolaşan serbest radikkali hücreleri azaltır. Papatya çayı uyku için de faydalıdır. Daha az stresli uyanmanıza yardımcı olur.
Dr. Bijen Kıvçak'ın ifadelerine göre papatya çayının ilaçlarla etkileşimi bulunmakta ve papatyaların bazı türleri ciddi zehirlenmelere yol açabilmektedir. Ayrıca Papatya Türkiye'de zehir danışma merkezlerine gelen vakaların başında gelir ve bazı türleri böcek ilacı yapımında kullanılmaktadır.
Papatya çayı ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri yüze uygulandığında sivilce uygulanıp uygulanmadığıdır. Ancak papatya suyunun cilt üzerinde sivilce oluşumuna yol açtığı hakkında bir sonuç görülmemiştir.
Papatya Suyu Saç Rengini Açar mı? Papatya suyu; saç rengini açma konusunda etkili bir tariftir. Papatya suyu; saçın rengini açmasının dışında dökülmesini önleyerek, dolgun bir görünüme katkı sağlar ve saç kökünün daha kuvvetli olmasına yardımcı olur.
Saç açma için papatya suyu hazırlarken mutlaka kuru papatyaları tercih etmelisin. Taze papatya kaynatmak saç renginde değişiklik yaratmayabilir.
Bitki çayları kafein içeriyor ve papatya çayının sakinleştiren, uyuşturan bir özelliği var. Düzenli kullanıldığında vücut tembellik yapabiliyor ve üretmesi gereken bir takım hormonları üretmeyip, çaydan almayı bekliyor.
Zayıflatan bitkiler çaylar araştırması yapılınca ilk olarak karşımıza yeşil çay çıkar. Herkesin bildiği bu mucize bitki, her diyet listesinde mutlaka yer alır. Oldukça güçlü bir antioksidandır. Düzenli olarak yeşil çay tüketimi, vücuttaki toksinleri atar.
Genelde özellikle kafeinsiz içeceği tercih edenler için oldukça önemli bir yere sahiptir. Tabii gün içerisinde ne zaman ve ne kadar papatya içilmesi gerektiği de bir o kadar önemlidir. Uzmanlara göre papatya çayı gün içerisinde 1 ya da 2 kez tüketilmelidir.
Sinirleri Yatıştırıyor ve Stresi Gideriyor
Papatya çayının etkisi sayesinde vücudunuzdaki serotonin ve melatonin seviyelerinde büyük bir artış gözlemlenebiliyor. Stres ve kaygıyı azaltabilen papatya çayı aynı zamanda migren ve baş ağrısı gibi problemlere de iyi geliyor.
3 dakika kadar demlenmeye bırakın. Ardından çayı süzgeçten geçirip çiçek kısımlarını süzün. Çayınız hazır. Dilerseniz içine bal ve limon ekleyerek de tatlandırabilirsiniz.
Birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan papatya genellikle çay formatında tüketilmektedir. Ağız iltihaplanmalarının, göz enfeksiyonlarının giderilmesinde, idrar yolları enfeksiyonlarının giderilmesinde etkili bir doğal ilaç olan papatya aynı zamanda gaz söktürücü özelliğine de sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri