Bazen çizgili ve benekli de olabilen çiçekleri akşamüstü açıp, sabahları kapandığı için bitkiye akşamsefası denmiştir. Kalıtım deneylerinde kullanılan köklerinin müshil ve solucan düşürücü etkisi vardır. Ayrıca Aztekler tarafından tıbbi ve süs amaçlı olarak yetiştirilirdi.
Kahkaha çiçeği, gündüzsefası, tarla sarmaşığı veya sabah sefası güncel taksonomisi ve değişen sistematiği Convolvulaceae ailesindeki 1000'den fazla çiçekli bitki türünün ortak adıdır.
Gündüz sefası çiçeği, aynı zamanda tıbbi amaçlar için de kullanılır. Bitkinin kökleri ve yaprakları, özellikle bağırsak problemleri, romatizma, astım ve çeşitli cilt hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir.
Tohumdan Gündüz Sefası Yetiştirme
Sağlıklı gündüz sefası çiçeği fideleri için gündüz sefası tohumlarının mart ayında ekilmesi uygundur.
Gündüz sefası çiçeğini, ikliminin uyduğu bir yerde bahçeye ekerek yetiştiriyorsanız her ilkbahar aylarında tekrardan büyürler. Ama bahçede değil de saksıda ya da balkonda yetiştiriyorsanız tohumlarını stoklayarak bir dahaki ilkbahar aylarında tekrardan ekmelisiniz. Gündüz sefası çiçeği çok kısa sürede yetişir.
İlgili 40 soru bulundu
Mirabilis jalapa
L. Amerika'nın tropik bölgelerinden dünyanın birçok yerine dağılmış olan akşamsefası çabuk gelişen ve 1 m'ye kadar boylanabilen bir bitkidir. Kısa saplı oval yaprakları, eklem yerleri şişkince bir gövdesi, beyaz, sarı, pembe, mor ve kırmızı çiçekleri vardır.
Akşamsefası güneşi seven ışığı seven bir bitki türüdür. Bundan dolayı evinizin güneş alan ışık alan yerlerine koymanızda fayda vardır. Özellikle sabah güneşi akşamsefasının ir şifa kaynağıdır.
Güneşi seven bir çiçek olmasının yanı sıra güneş ışığının yakıcılığına karşı yaprakları yanabilir. Daimi olarak gölgeli alanlarda konumlandırılması gerekmektedir. Uyku çiçeğini sulamak için düzenli bir aralığına ihtiyacınız yoktur.
Havalar aşırı soğumadığı sürece soğuklara karşı dayanıklı bir bitkidir. Soğukların gelmesiyle beraber akşam sefası çiçeklerinin rengi solsa da bitki ölmez ve havaların ısınmasıyla canlılığını tekrardan kazanır.
Akşam Sefasının Özellikleri
Akşam sefası, tek yıllık otsu bir bitkidir. Aşırı soğuğa çok dayanıklı olmasa da, düşük sıcaklıklara dayanıklıdır.
Çiçeğin tohumları çiçekleri gibi fazladır. Böylelikle kolay çoğalabilen yapıda bir bitkidir. Evde Akşam Sefası Çiçeği Yetiştiriciliği Yapılabilir mi? Evde yetiştiriciliği yapılabilen kolay yetişen bir bitkidir.
Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya'da yayılış gösterir. [Harita, Herbaryum] Ormanlık alanlar, çalılıklar ve kayalık bölgelerde görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Sabah Sefası Bulutu Ufkun bir ucundan diğerine uzanan, birbirine paralel boruları ya da dalgaları akla getiren ve uzunlukları 1000 km'yi bulan bu tuhaf bulutlar, kuzey Avustralya'nın belli bir kısmında düzenli olarak, dünyanın geri kalanında ise nadiren görülüyor.
Ipomoea tricolor, Meksika gündüz sefası veya gündüz sefası, Yeni Dünya tropiklerine özgü olan ve başka yerlerde yaygın olarak yetiştirilen ve natüralize olmuş, Convolvulaceae ailesindeki çiçekli bir bitki türüdür .
Kolonya çiçeği olarak da bilinen Melisaya bizde parfüm çiçeği veya çalısı'da deniyor. Çeşitli Asya ülkelerinde gece yasemini, gece kraliçesi gibi isimleride vardır.
Tohum Ekimi
Don tehlikesi geçtikten iki hafta sonra tohumları tam güneşli bir ortalama toprağa doğrudan ekebilirsiniz. Gündüz sefası güçlü bir sarmaşıktır. Kahkaha çiçeğinin tırmanması için desteğin yanında bir yer seçerseniz çok daha iyi olacaktır. Çimlenme 3-4 gün içinde gerçekleşir.
Bilimsel adı, Mirabilis jalapa olan akşam sefası çiçeği, akşamsefasıgiller familyasını aittir. Akşam sefası, tek senelik ve çok senelik çeşitleriyle bilinen bir süs bitkisi olarak tanımlanabilir. Kesme çiçekçilik alanında çok tercih edilmeyen bir çiçektir.
Bu bitkileri yetiştirmek özel bir çaba istemez. Ancak akşamsefası bitkileri, daha çok güneşli ortamları ve de suyu iyi geçirebilme kabiliyeti olan süzek toprakları daha çok sevmektedir. Gölgelik alanlarda çok iyi bir gelişim sergileyemezler. Bu bitkiler bahçe ya da seralarda kolaylıkla yetiştirilebilmektedirler.
TRT'deki arabesk kavgası büyüyor. Bu yıl Magazin Gazetecileri Derneği tarafından ödüllendirilen ''Akşam Sefası'' adlı programın, Türk Sanat Müziği kalıplarının dışına çıkıldığı, piyasa müziği yapıldığı gerekçesiyle yayınına son verildi.
-Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 10-14 günde çimlenir.
Çiçek bahçe ortamında yetiştiriliyor ise; kış mevsiminde kökü sökülerek temizlenmeli ve ilkbahar aylarına dek ev ortamında serin yerlerde saklanmalıdır. Saksı ve balkonda yetiştirilen akşam sefası çiçeği için buna gerek yoktur. Çiçeğin bakımı için köklerin donmaması oldukça önemli bir husustur.
Akşam sefası çiçeğinin en önemli özelliklerinden biri, güneş battıktan sonra açmasıdır. Bu nedenle, bitkiye yeterli miktarda güneş ışığı sağlamak önemlidir. Akşam Sefası, doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bu nedenle, bitkiyi gölgede veya yarı gölgede bulunan bir alanda tutmak daha uygundur.
Budama: Çiçeklenme dönemi boyunca solan çiçekleri ve kuruyan yaprakları düzenli olarak temizleyin. Bu işlem, bitkinin enerjisini yeni çiçekler ve sürgünler oluşturmaya yönlendirmeye yardımcı olur. Kış Bakımı: Akşam sefası, kış aylarında soğuk hava ve dona karşı hassastır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri