Karadeniz'in ortalama derinliği 1.253 metredir. Tuzluluk oranı Akdeniz'e göre azdır.
Karadeniz daha yüksektir. Lütfen takip etneyi unutmayın.
Karadeniz çanağını dolduran suların hacmi 537000 km3 civarındadır. Karadenizin en derin yeri 2245 m ve ortalama derinliği 1271 m'dir. Bu nedenle türkiye denizleri arasında ortalama derinliği en fazla olanıdır.
Karadeniz, 8.350 kilometre kıyı şeridine sahip, 461.000 km² alan kaplayan (Azak Denizi dahil, Marmara Denizi hariç), en geniş yeri doğudan batıya 1.175 km, en derin noktası 2.210 m olan, Marmara Denizi vasıtasıyla Ege Denizi'ne bağlanan, batıdan doğuya böbrek formunda bir denizdir.
Karadeniz daha çok yaylaları, kanyonları ile kazınmış görsel hafızamıza. Oysa 1700 km'lik kıyı boyunca Karadeniz sahil yolu projesinden kurtulmayı başarmış mavi bayraklı plajları, pırıl pırıl koyları var. Deniz tatili denince aklımıza ilk gelen Ege ve Akdeniz kıyıları oluyor.
İlgili 36 soru bulundu
sonuç : karadeniz diğer kaynaklarla bağlantılı oldğu için su seviyesi aynıdır.yani denizdir...
Pasifik Okyanusu'nda en derin alan Mariana Çukuru olarak belirlendi. Batı Pasifik'te Mariana Adaları'nın yaklaşık 200 kilometre doğusunda yer alan bu bölge dünyadaki en derin okyanus çukuru.
Denizin dibi hem zifiri karanlık hem de oksijenden yoksun. Bu nedenle de gemi enkazı gibi her çeşit organik madde, binlerce yıl bütünlüğünü koruyabiliyor. Deniz yüzeyindeki az tuzlu su, âdeta bir kapak işlevi görüyor ve dipteki tuzlu suyla yüzey arasında oksijen alışverişi gerçekleşmiyor.
Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. Pasifik adını İspanya krallığı adına Dünya'yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir.
Samandağ ilçesinde bulunan bu sahilimiz 14 km boyu ile Türkiye'nin en uzun sahilidir .
MARMARA DENİZİ
- Yüz ölçümü 11.350 km² olan Marmara, Türkiye'deki en küçük denizdir. - Bir iç deniz olan Marmara, Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısımlarını da birbirinden ayırır. - Marmara'nın en derin yeri 1238 m'dir. Kıta sahanlığı geniştir.
Aşağıdaki Türkiye haritasında denize kıyısı olmayan illerimizi kahverengi renkle gösterdik. Yukarıdaki listede de görüldüğü gibi 53 tane ilimizin denize kıyısı yoktur.
Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.
Karadeniz'e kıyısı olan altı ülke var. Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler alfabetik sıra ile Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna.
Marmara Denizi'nden sonra Fatsa kıyılarında da müsilaja rastlandı. Karadeniz de Marmara gibi kirli bir deniz midir? Karadeniz, bugüne kadar Marmara Denizi'nden çok daha temiz bir denizdi.
Buna rağmen, örneğin bir habere göre, “Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesi, oksijen yoğunluğu açısından dünyanın ikinci, Türkiye'nin ise 'en doğal oksijen çadırı' olarak biliniyor.” Bir reklama göre ise “Dünya Sağlık Örgütü ölçümlerine göre insan organizması için en iyi hava (Oksijen Oranı: 0.021) ...
Türkiye'nin en fazla oksijene sahip olan Artvin yaylaları gidip görülmenin yanı sıra birde şifa kaynağı.
Karadeniz'in derinliklerinde de çok ciddi miktarda hidrojen sülfür bulunmaktadır. Bu gaz çok zehirlidir ve çok kötü bir kokusu vardır. Karadeniz'in en önemli özelliklerinden biri, derinliklerinde oksijen bulunmamasıdır. Bu durum Karadeniz'in derinliklerinde zehir oluşumuna neden olur.
Pasifik Okyanusunun batısındaki Mariana çukuru 10 bin 994 metreyle dünya denizlerinin en derin noktası. Burada derinliğin 11 bin 34 metreyi bulduğu da söylenir.
Guinness Rekorlar Kitabı'na göre Türkiye'de bulunan Marmara Denizi, dünyanın en küçüğüdür.
Karadeniz'den Marmara'ya yüzey akıntısı vardır. Dipte ise Marmara'dan Karadeniz'e dip akıntılar vardır. Karadeniz'e sadece Marmara'dan değil, Ege - Akdeniz'den de dip akıntılar gelir. Akdeniz'in daha tuzlu ve yoğun suyu dip akıntılarla Marmara ve oradan da Karadeniz'e geçer.
Karadeniz ülkemizdeki en dalgalı denizlerden bir tanesi. Nedeni ise ortakuşakta yer alamızın ve gerek sibirya gerek ise izlanda yüksek basınç alanın karadenizden geçerken (rüzgarlar) dalgalanma yapması ve dalgalı gün sayısının çoğunlukta olmasıdır.
“Karadeniz'de yüzey sıcaklıkları yüksek seyrediyor. Yüzeyin hemen altında daha soğuk bir tabaka bulurduk, bu bilimsel olarak 'soğuk ara tabaka' olarak geçiyor. Yüzey 8 dereceyken orası 6-7 dereceye iner ama şu an o ara tabaka kalmamış durumda. Ortalama 10-11 derecelerde seyrediyor, olması gerekenden çok daha sıcak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri