Rüyada Sabah Ezan Okunduğunu Duymak Rüyada sabah ezan sesi duymak güzel haberler ve mutlu olaylar şeklinde yorumlanır. Hastalıklara şifa, aile içinde yaşanan kavga ve sürtüşmeleri son olarak delalet eder.
Rüyada ezan sesi duymak, genellikle hayırlı ve olumlu bir rüya olarak tabir edilir. Genellikle olumlu ve hayırlı yorumlanan bir bu rüya, bazen de ölüm şeklinde yorumlanır. Rüya sahibinin bir isteğinin yakın zamanda kabul olacağına işaret eder.
Rüyada ezan sesi duymak, rüyayı gören kişinin nefsine hakim, görgülü ve terbiyeli olmasına ve bununla beraber hayatında her zaman kolaylık yaşamasına alamettir. Ahlaklı ve naif olması ile gönülleri fetheden ve sosyal çevresinde tercih sebebi olan kimseler ile tabir edilmektedir.
Rüyada ezan dinlemek; rüya yorumcuları tarafından rüyayı gören kişinin hayatında terbiyeli, efendi, görgülü, dünyevi zevklere karşı nefis sahibi bir kişi olması gerektiğine ve bu özellikleri taşıdığında artık hayatında bulunan sorunların ortadan kalkacağına delalet eder.
Rüyada Vakitsiz Olarak Ezan Sesinin Duyulması
Rüyada, zamansız yani vaktin dışında ezan sesini duymak. Rüya sahibi ezan sesini böyle vakitsiz şekilde duymuşsa bu rüyanın bir rüya olduğuna delalettir. Rüya sahibinin daha erdemli, daha iyi ve daha duyarlı bir kişi olması için kendini değiştirmesi gerektiğine yorulur.
İlgili 25 soru bulundu
Ona bir diriliş muştusu, bir hayat nefesi olur. Böylece “es-Salâtü hayrun minen'nevm,” ifadesi dünyevi zevklerden daha hayırlı şeylerin olduğunu hatırlatır. Şayet Müslüman, sabahları okunan ezanın bu uyarısı ile uyanmıyorsa artık gaflet uykusu onu sarmış demektir.
Değerli kardeşimiz, Ezana saygısızlık kastı olmaksızın, öyle durumlarda yatmanızda sakınca olmaz. Yattığınız veya oturduğunuz yerde ezanı dinler ve biliyorsanız uygun katılım yapar, sonunda da ezan duasını okursunuz. Ezanı işiten bir Müslüman müezzinin sözlerini ondan sonra tekrar eder.
Ezan okunurken konuşmak haram değildir, ancak adaba aykırıdır. Ezan ve ikamette müezzinin okuduklarını tekrarlamanın sünnette yeri var mıdır? Ezanı dinlemek sünnettir. Bu bakımdan ezan okunurken artık dünya işlerini bir tarafa bırakıp Allah'a ve O'na ibâdete yönelmek gerekir.
Sabah ezan`ında müezzinin "essalâtü hayrün mine`n-nevm" cümlesine "sadakte ve berirte (doğru söylüyorsun)" diye karşılık vermesi sünnettir.
Çünkü bu konuya dair hadislerdeki emirler vücûb ifade eder. Nitekim ezanın okunduğunu işitenlerin Kur'an okumayı, konuşmayı, selâm alıp vermeyi terketmeleri vâciptir. Bunlar hakkındaki hüküm vâcip olunca, ezanı tekrarlamak da vâcip olur.
Ezan okunurken müzik dinlemek günah değildir. Müziğin sesini kısmak sadece bir saygıdır. Nasıl ki büyüklerinin yanında bacak bacak üstüne atmak günah değilse ezan okunurken müzik dinlemek de günah değil. Ama sesini kısmak bir saygı göstergesi ayrıca ezanı içinden tekrar etmek de sevap.
“Çevre kanununun 14. maddesi ve TCK'nın 183. maddesine istinaden herhangi bir sulh hukuk mahkemesinden bir “tespit talebinde” bulunmamız, ezan okunan herhangi bir saatte bu ölçümü kendi evimizden yaptırmamız gerekmektedir. Bu aşamada mahkemenin adliye kaydı bulunan bir bilirkişi bulup yönlendirmesi gerekir.
Besmele çekilir. Bebeğin kulağına ezan ve kamet okunması bebeğin dua ve Allah ile ilk kez tanışması da demek olduğu için önemli bir sünnettir. Ezan ve kameti çocuğun kulağına okuyan kişinin, hayır duası etmesi de çok güzel olur.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Peygamberden (s.a.s.) farklı rivayetlerin gelmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Hanefî mezhebinin yanında Süfyân-ı Sevrî ve İbnü'l-Mübârek gibi diğer bazı âlimler dört sefer okunan baştaki tekbir cümleleri dışındaki ezan ve kamet cümlelerinin ikişer sefer okunacağını söylemişlerdir.
Bilal e (ra): İki parmağını kulaklarına koy, bu sesin için daha yüksek (olacak) tır buyurmuş. Bu nedenle ezan okurken şehadet parmaklarının uçlarını kulak deliklerine koymak sünnet olmuştur. Gerçekten parmak uçlarıyla kulak deliklerinin tıkanması aynı tonda çıkarılan sesin biraz daha yükselmesini sağlamaktadır.
Ezanı okuyan kişiler farklı tonda söyleyebiliyor. Herhangi bir durumdan dolayı, ses gecikmeleri de yaşanabiliyor. Genel bir ortalama baz alındığında, her bölgede okunan ezanlar 3 ile 5 dakika arasında sürebiliyor. Bazı bölgelerde 3 dakika da tamamlanırken, bazı bölgelerde ise 5 dakikaya kadar çıkabiliyor.
Okunan ezanı işiten kimsenin “Aziz Allah (Allah izzet, güç ve kuvvet sahibidir, kıymetli ve değerlidir)” demesine dair kaynaklarda bir rivayet yoktur. Bu yönü ile bidattir. Ama söylenen şey nihayet Allah (c.c.)'ın isimlerinden bir isimdir ve Allah'ı zikir anlamı taşır. Söylenmesinde de bir sakınca olmaz.
- Ezan okunurken başparmaklarımızı şehadet kısımlarında iki elimizin başparmaklarını öpüp "Birsin, gözümün nurusun Ya Muhammed" diyerek başparmaklarımızı göz kapaklarımıza sürmek, göz hastalıklarından koruyormuş.
1. Ezan okunurken yatakta yatmak caizdir.
Şayet memleketinizde müezzinler saat ve takvim değil de fecrin doğuşuna itimat ediyorlarsa ezan okunduğunda cinsel ilişkiyi hemen kesmek gerekir. Kesmediği takdirde orucu bozulur kaza ve kefaret gerekir. Şayet cinsel ilişkiyi keser vajina dışında boşalma olsa bile orucu bozulur ve kaza gerekir.
Sabah namazı kişinin uykusundan uyanması ve ibadet etmesinin nefsine zor gelmesine rağmen kalkarak ibadetini yerine getirmesi sabah namazını Allah katında daha önemli kılmaktadır. Sabah namazı kişinin nefsi ile uğraştığı ve uykusunu terk ederek kıldığı bir namaz olduğu için çok kıymetlidir.
Peygamber'den (s.a.s.) bu namazın çok daha faziletli olduğuna dair, diğer nafile namazlar hususunda söylenmeyen sözler varid olmuştur. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Sabah namazının iki rekâtı, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır.” (Müslim, Salâtü'l-Müsâfirîn, 96) buyurmuştur.
Diyanet İşleri Başkanlığı, saygısızlık kastı yoksa yatarak Kuran okumakta bir sakınca bulunmadığına işaret etti.
Sabah ezanı da imsak vaktinin başlamasıyla birlikte okunmaktadır. Bundan dolayı ezanın okunmaya başlaması ile birlikte yeme ve içmeyi terk etmesinin gerekliliği söz konusudur. Ezan okunmaya başladığı esnada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak su içilmemelidir.
Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 386-387).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri