Apartmanlarda ve sitelerde kat maliklerinin tadilat yapma günleri şeklinde bir durum yoktur. Hafta sonu dahil olmak üzere tüm günlerde tadilat yapılabilir.
Buna göre tadilatların hafta içi 8:30-17:30 arası hafta sonu ise 11:00-17.30 arası tadilat yapılması için uygun zaman dilimi olarak kabul ediliyor.
Sadece belirlenen saatlerde tadilat yapılabiliyor
Apartman yönetmeliğine göre akşam 19.00 sabah 07.00 arası yüksek ses yapmak yasak.
Apartmanlarda tadilatların hafta içi 8.30-17.30, hafta sonu 11.00-17.30 arasında yapılması gerekir.
Ev tadilatları ortalama 15 – 25 gün arası sürer.
İlgili 31 soru bulundu
BANYO TADİLAT SÜRESİ
banyo dolabı ve diğer yapı malzemelerinin montaj işlemine geçeriz. Banyo tadilat süresi banyonun ölçüleri ve yapılacak işlemlere göre bir hafta ile iki hafta arasında bir süreye tekabül edecektir.
Apartmanlarda ve sitelerde kat maliklerinin tadilat yapma günleri şeklinde bir durum yoktur. Hafta sonu dahil olmak üzere tüm günlerde tadilat yapılabilir. Ancak tadilat saatlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Yasalar tadilatların hangi günlerde hangi saatler arasında yapılabileceğini net şekilde belirtmektedir.
Kat malikleri ortak yerlerde tek başlarına değişiklik ve tadilat yapamazlar. Ancak tüm kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasının alınması durumunda, ortak alanda boya, onarım veya değişiklik yapılabilir. Rızanın alınması için kat maliklerinin toplanması ve bir karar almasının gerekmediği kabul edilmektedir.
"Zorunlu tadilat masrafları kural olarak ev sahibine aittir. Ev sahibinin bu borçlardan sorumlu olabilmesi için kiracı tarafından usule uygun olarak bilgilendirilmesi gerekir. Ev sahibinin bu masrafları karşılamaması durumunda kiracı, zorunlu masrafları yapıp ortaya çıkan masrafı ev sahibinden talep edebilir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2013 yılında Alo 181 Çağrı merkezini hizmete alarak vatandaşlarla birebir iletişim kurulmasını hedefledi. Bakanlığımız 2023 çevre ve şehirleşme vizyonu, yaşam kalitesini artıran, insan ve çevre prensibi çerçevesinde Alo 181 ile vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır. Bunlara örnek olarak; yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. verilebilir. Pazar günleri ve resmi tatillerde apartman içerisinde ses çıkartılmamalıdır.
Binalarda yapılması planlanan tadilatlar için belediyelerden ruhsat alınması gereklidir. Tadilat ruhsatı istemi için dilekçe, yapının bağlı olduğu belediyeye başvuruda bulunularak alınabilir.
MADDE 184 - (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (ASLİYE CEZA MAHK.)
Tadilat için uygun zaman dilimi
Uygulamada hafta içi 8:30-17:30 arası hafta sonu ise 11:00-17.30 arası tadilat yapılması için uygun zaman dilimi olarak kabul edilmektedir.
Kaçak Yapı Nereye Şikayet Edilir? Kaçak yapıların değişik kanallara şikayet ve ihbar edilmesi mümkündür. Bunları; belediye, il özel idaresi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve CİMER olarak sıralamak mümkündür.
Kanuna göre apartmanlarda hangi saatler arasında tadilat yapılabileceği belirlenmiştir. Apartmanlarda hafta içi günlerde saat 08:30 ile 17:30 arasında tadilat yapılabilir. Hafta sonlarında ise 11:00 ile 17:30 saatleri arasında tadilat imkanı bulunuyor.
Kiralanan taşınmazın gerçekten onarılarak, genişletilerek veya değiştirilerek inşası halinde, kiraya veren belirli yolları izleyerek kiracısını çıkarabilir. Bu işlemler gerçekleşirken kiralanan evde oturulması mümkün değilse mahkeme kararı ile kiracının tahliye edilmesi mümkün.
Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasıyla kiralananda yenilik ve değişiklikler yapabilir. Yenilik ve değişikliklere rıza gösteren kiraya veren, yazılı olarak kararlaştırılmış olmadıkça, kiralananın eski durumuyla geri verilmesini isteyemez.
Kiracıyı evden çıkarmak için söz konusu olan tadilat ya da inşaat işleri, şartları karşılamadığı müddetçe ev sahibi, kiracıyı tahliye edemez. Bunun için tahliye davası açsa bile kanunlar çerçevesinde kiracı korunacağı için mülkte ikamet edenler çıkarılamaz.
2- Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunma – (T.C.K
Türk Ceza Kanunun 183. maddesine göre; (1) İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
“Gürültücü komşulara karşı idari başvurular yapılabileceği gibi hâkim müdahalesi de istenebilir. Savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ALO 181 hattı aranabilir. Polise, belediyeye şikâyet edilebilir.
Bunun için Çevre ve Şehircliik Bakanlığı'nın Alo 181 hattı da kullanılabiliyor.
Tadilat Ruhsatı alabilmek için belediyeden bir takım evrak teslim edilmeli ve onaylatılmalıdır. Evrakların tamamını teslim ettikten sonra ilgili belediyeye müracaat edilmelidir. Belediye bir süre içerisinde değerlendirme yaptıktan sonra onay sürecine yönlendirmektedir.
Mesai günlerinde 13:00-15:00 saatleri arasında ve 19:00-07:00 saatleri arasında yüksek sesle müzik dinlemek ya da yüksek sesli elektrik süpürgesi çalıştırmak gibi uygulamalar yasaktır.
- Sabah erken ve gece geç saatler, hafta sonu tatilleri, resmî ve genel tatillerde apartman sakinlerini rahatsız edecek şekilde gürültülü aktivitelerde bulunulmaması gerekir. - Hayvanları beslemek gibi sebepler için balkondan ya da pencereden yemek artıkları atılmamalıdır. - Tüm çöpler belirlenen alanlara atılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri