Meyveler vitamin ve mineral deposu olarak anılsa da içerdikleri yüksek oranda lif ile sindirim işlevini de rahatlatırlar. Bu nedenle kahvaltı masamızda az da olsa meyveye yer açmamız sağlıklı beslenmemiz açısından önemlidir.
Kahvaltıda meyve yemek, günün sonrasında meyve yemeyi sevmeyenlerin bu maddeleri almasını sağlar. Örneğin muz iyi bir potasyum kaynağıdır ve potasyum da kas sağlığını destekler. Günde önerilen sebze ve meyve miktarı 5 porsiyondur ve kahvaltıda meyve yemek bu hedefe ulaşmayı kolaylaştırır.
Portakal, mandalina, çilek, kivi, yaban mersini, kızılcık… Bu meyvelerin hepsi de C vitamini deposu. C vitamini, vücudun antioksidan kapasitesini artırarak stresin zararlı etkisini azaltır. Sabah kahvaltınızda antioksidan, C vitamininden zengin sebze ve meyvelerden tüketerek güne zinde başlayın.
Meyveler aç karna yenmeli ve başka bir şeyle birlikte tüketilmemeli.
İlgili 20 soru bulundu
Mandalina, portakal, greyfurt ve limon gibi meyveler C vitamini ve çok miktarda lif içerir. İçerdikleri bol su ve düşük kalori değerleriyle, kilo vermek isteyenler için mükemmel bir tercih olacaklardır.
Yumurta, yağsız süt, yağsız peynir, tam tahıllı kahvaltılık gevrekleri veya ekmek çeşitleri, fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler ile taze meyveler sofrada olmalı. Örneğin tabağınıza 1 yumurtalı omlet, 1 dilim ekmek ve 1 orta boy elma koyarsanız; bu zayıflatan sihirli bir kahvaltı olacaktır.
Turunçgiller, özellikle portakal, mandalina gibi turuncu meyveler, asit açısından zengindir. Aç karna tüketmek ise gastrit ve alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.
Meyve günde 4 porsiyonu geçmeyecek şekilde, yemekten en az 2 saat sonra veya aç karnına yenmelidir. Özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir. Diyabet gibi rahatsızlığı olan hastalar ise meyveyi sütle veya yoğurtla tüketmelidir.
5- KURU KAYISI
Kahvaltıda kuru kayısı ,kuru incir veya hurma yemenizi de öneriyoruz. Eğer kabızlık gibi bir probleminiz varsa bu saydıklarımdan her sabah 2-3 adet yiyebilirsiniz. Fakat kabızlık probleminiz yoksa 2-3 günde bir yeseniz de olur.
Hem susadığımız için hem de zinde olmak için sabah aç karına tükettiğimiz suyun öncelikle vücuda pek çok faydası vardır. Sabah aç karına tüketilen su kan hücrelerini arttırır, cildin parlamasını sağlar. Bağırsakların aktif olarak çalışmasına katkı sağlayarak kilo vermede yardımcı olur.
Elmayı sabah uyandıktan hemen sonra yerseniz metabolizmanızı uyandırırsınız ve siz kahvaltıyı hazırlayana kadar çalışmasına izin verirsiniz.
Diyetteyken Sabah Kahvaltıda Muz Tüketilir mi? Diyetteyken muz tüketimi sabah veya öğle saatlerinde olması önerilmektedir. Ya da kahvaltıdan sonra ara öğün gibi muz tüketilebilir. Diyette olan kişiler muzlu sütü ara öğünlerde 1 bardak ölçü ile de tüketebilir.
Canan Karatay kahvaltıda, az pişmiş 2 yumurta, menemen, omlet, mıhlama, pastırma yumurta yapılabilir. Fakat bunların yanında ekmek, poğaça, simit vs. yenmemesi gerektiğini, bir ince çay bardağında fındık, fıstık, ceviz, badem veya yerfıstığı tüketilmesini gerektiğini söylüyor.
Resûlullah Efendimiz (asm), meyveyi "meyve" olarak değil, vücûdun hararetini dengelemek için, yemek esnasında veya yemek sonrasında yemişlerdir. Kalorisi yüksek, hararet veren bir yemek yediklerinde, mümkün olduğu ölçüde, yemeğin üstüne, hararet düşürücü bir meyve yemeyi uygun görmüşlerdir.
Meyveleri tüketmek için en uygun zaman ara öğünlerdir. Yemeklerden hemen önce veya hemen sonra meyve tüketmek kilo aldırır. Özellikle çalışan kişilerin tercih ettiği kahvaltıda meyve tüketimi sağlıklı bir seçenektir.
Vücutta enerji olarak harcanmadığında meyvenin içeriğindeki şeker yağ olarak depolanır. Bu nedenle sağlıklı diye sınırsızca tüketmek fazla kilo almaya neden olabilir. Kontrollü tüketim için kadınların günde 2 porsiyon, erkeklerin ise 3 porsiyon meyve tüketmesi idealdir.
Geç vakit yediğimiz zaman meyvede bulunan şeker fruktoz kana geçiyor ve doğrudan doğruya yağ oluşumuna neden oluyor ve şişmanlamaya da sebep oluyor. Meyvenin yemekten 3 saat sonra tüketilmesinde bir mahsur yok" dedi.
Meyveler diğer atıştırmalıklara göre hem sağlıklı hem de kalori açısından düşük olduğundan yine de gece yemek için doğru seçimlerdir.
Dr. Osman Erk, “DSÖ verilerine göre günde 5 porsiyon (400 gr) sebze ve meyve tüketmek hayati öneme sahip” dedi ve şunları söyledi... İngiltere'de yapılan bir araştırma, sağlıklı bir yaşam için daha önce Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından tavsiye edilen “Günde 5 porsiyon sebze ve meyve” miktarını 10 porsiyona çıkardı.
Özellikle zayıflamak için sabah aç karnına ne yemeliyiz diyorsanız limonlu suyu tercih edebilirsiniz. Her sabah uyandığınızda 1 bardak ılık limonlu su içmek de zayıflamaya destek olacaktır.
Sağlıklı kilo verebilmek için mutlaka uyandıktan 30 dakika sonra kahvaltı yapın. Kahvaltınızda mutlaka 1 adet haşlanmış yumurtaya yer verin. Böylece güne daha zinde ve canlı başlamış olursunuz. Bitki çayları özellikle bölgesel yağları kısa sürede yakmanıza yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri