Özellikle edebi eserlerde sıklıkla kullanılan sepide sözcüğü seher ve sabah kelimeleri ile eş anlamlıdır.
Sabah kelimesinin zıt karşılığı, akşam kelimesidir.
AKŞAM KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Örneğin akşam kelimesinin eş anlamlısı 'suare' sözcüğüdür. Bunun yanında akşam kelimesinin kökeni Arapçadır. Buna rağmen bu sözcüğün anlam ilişkisi zayıftır. Bu bilgilere bakarak akşam kelimesinin zıt anlamlısı 'sabah, gündüz' sözcükleridir.
Sabah kelimesinin eş anlamlısı "gündüz" kelimesidir.
ÇABA EŞ ANLAMLISI
"ÇABA" kelimesinin eş anlamlısı ise; "GAYRET"tir.
İlgili 40 soru bulundu
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Tdk'ya göre sonbahar eş anlamlısı olarak hazan, güz kelimeleri de kullanılmaktadır.
Sabah kelimesi eş sesli değildir. Gün doğduğunda verilen isimdir.
Eş sesli değil o yüzden anlamları deil anlamı olacak anlamı da geceden sonra gelen zaman dilimi .
Ayrıca gündüz kelimesinin en sık tercih edilen eş anlamlısı gün sözcüğüdür. Gündüzün eş anlamlısı olan sözcükler gün ve aydınlık sözcükleridir.
Akşam kelimesinin iki eş anlamlısı bulunmaktadır. Gece ve mesâ kelimeleri akşam kelimesinin yerine kullanan eş anlamlı karşılıklarıdır.
Sabahın Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Seher, sabahın ilk saatleri anlamına gelir. Bu kelime, ülkemizde kadın ismi olarak da kullanılmaktadır. Fecir kelimesinin sözlük anlamı kuşluk vaktidir. Duha kelimesi kuşluk vakti demektir.
Gece kelimesi gündüzün zıt anlamlı kelimesidir.
GECE ZIT ANLAMLISI NEDİR? Gece zıt anlamlısı, ona tam zıddı anlamı gelen yani karşıt anlamı olarak gündüz kelimesidir. Yani gece zıt anlamlısı gündüzdür.
Gece ile gündüz kelimeleri birbirinin zıt anlamı olarak belirtilmiştir.
Sabah kelimesinin zıt anlamlısı : AKŞAM sözcüğüdür.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Ekmek kelimesi sesteş olan bir kelimedir. Çünkü kelimenin tek bir anlamı yoktur ve aynı anlama gelen sesteşi vardır. Ayrıca sıkça kullanılan ekmek kelimesi sesteş konusuna önemli bir örnektir.
Bir başka deyişle elle tutup gözle görebildiğimiz, koklayıp tadabildiğimiz veya koklayabildiğimiz varlıkları karşılayan kelimelerdir. » Rüzgâr, yağmur, soğuk, sıcak, ekşi, acı (tat), çiçek, gürültü, aydınlık, karanlık, mavi, koku, uzun, deniz… Yukarıdaki kelimeler beş duyu organımızdan en az biriyle algılanabilir.
Türk dil kurumunun sözlüğüne bakıldığında zaman kelimesinin eş anlamlısı olarak 'vakit' sözcüğü öne çıkıyor.
Alt kelimesinin anlamı ile aynı olan bir başka sözcük ise ast kelimesidir. Alt kelimesinin eş anlamlısı olan bu kelime zıt anlamlısı ile de ikilime şeklinde kullanılmaktadır.
Türk Dil Kurumu açısından iyi kelimesinin eş anlamlı karşılığı Ala, hoş, becerikli ve mükemmel sözcükleri olarak öne çıkar. Ancak özellikle Ala kelimesinin eskiden günümüze gelen anlamı ile iyi sözüne karşılık daha fazla kullanıldığını söylemek mümkün.
İlkyaz, bahar kelimesi ile eş anlamlıdır. Çoğu metinde ilkbahar kelimesinin yerine bahar sözcüğü kullanılır.
Gün ve Arapça kökenli olan Şems kelimeleri güneş eş anlamlısı kelimeler arasındadır. Güneş yerine cümle içinde kullanılabilirler.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri