14 Ekim 2018'de Fransa'da ölen Mehmet Nazım, ölmeden önce vasiyet düzenlemiş. Nazım Hikmet'in telif haklarını en yakın arkadaşı Gündüz Vassaf'a, Büyükada'daki evi Gündüz'in oğlu Doğan'a, (Haberde Osman yazılmış ama.) Fransa'daki varlıklarını ise üvey kızına ve ondan olan torununa bırakmıştı.
Güvenlik kuvvetleri tarafından komünist faaliyetlerin ve yayınların takibinin yoğunlaşması üzerine “memleketin sükûn, asayiş ve nizam-ı içtimaisini ihlal” den Ankara İstiklal Mahkemesi tarafından gıyabında 15 yıl kürek cezasına çarptırılınca tekrar Moskova'ya kaçmış ve burada Lena Yurçenko ile evlenmiştir.
Bu hususta yazılanlar- dan çoğu 25 Temmuz 1951'de Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlıktan çıkarılan Nazım Hikmet'i, Adnan Menderes Hükûmeti'nin mağdur ettiği- dir.
Hapisten çıktıktan sonra Piraye'den boşandı, üç gün sonra, 26 Mart 1951 tarihinde, Münevver'den olan oğlu Mehmed Nâzım dünyaya geldi. Nâzım Hikmet 17 Haziran 1951 tarihinde Türkiye'yi terk ettikten sonra Türk hükûmetinin engellemeleri nedeniyle Münevver ve oğlundan ayrı kaldı.
Mahkeme bunu çeşitli gerekçelerle 28 yıl 4 aya indirerek karara bağladı. 29 Aralık 1938'de, Askeri Yargıtay'dan gelen onay, son umutları da boşa çıkardı. 1 Eylül 1938'de İstanbul Tevkifhanesi'ne, şubat 1940'ta Çankırı Cezaevi'ne, aynı yıl aralık ayında da Bursa Cezaevi'ne gönderildi.
İlgili 31 soru bulundu
25 Temmuz 1951 yılında da 'vatan haini' ilan edilerek Türk vatandaşlığından çıkarılan edebiyatımızın ulu çınarı Nazım Hikmet hep hasretini çektiği vatanından uzakta 3 Haziran 1963'te hayata veda etti.
1938'de “orduyu isyana teşvik” suçuyla tutuklanıp 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Nâzım Hikmet, 1950'de çıkarılan af yasasıyla yeniden serbest kalana dek geçen yaklaşık 13 yıl boyunca şiirini en üst düzeye çıkaran, dünya çapında tanınmasını sağlayan başyapıtlarını verdi.
Yahya Kemal, Nâzım Hikmet'in Heybeliada Bahriye Mektebi'nde tarih ve edebiyat öğretmeni olmuş, evine özel dersler vermek için davet edilmiş ve annesi Celile Hanım ile büyük aşk yaşamış.
Can güvenliğinin tehdit altında olduğunu anlayan Nâzım Hikmet, gizlice yurt dışına çıkmaya karar verir. 17 Haziran 1951'de Bulgaristan'a gitmek üzere üvey kız kardeşi Melda Hanım'ın eşi Refik Erduran'ın kullandığı bir sürat motoruyla Karadeniz'e açılır, yolda rastladığı bir Rumen şilebiyle Romanya'ya gider, daha sonra ...
Nâzım Hikmet'e göre, babası Türk ve annesi ise Alman, Polonyalı, Gürcü, Çerkez ve Fransız kökenli idi. Babası Hikmet Bey, Çerkes Nâzım Paşa'nın oğludur. Annesi Ayşe Celile Hanım, 3/8 Çerkes, 2/8 Leh, 1/8 Sırp, 1/8 Alman, 1/8 Fransız (Huguenot) kökenliydi.
Pasaportsuz olarak İstanbul'dan Romanya'ya oradan da Moskova'ya kaçan Nazım Hikmet, Doğu Bloku ülkeleriyle münasebeti ve bu noktada gerçekleştirmiş olduğu eylemlerin/söylemlerin Türkiye'nin uluslararası itibarını zedeliyor olması gerekçesiyle 25 Temmuz 1951'de vatandaşlıktan çıkarılmıştır.
Nazım Hikmet Ran (1902-1963)'ın mezarlığı Moskova'daki Novodevichy Mezarlığı'ndadır. Rus aydınlar ve sanatçılara ait bu mezarlıkta Nazım Hikmet'in yanı sıra Gogol, Chekhov, Stanislavski, Bulgakov, Eisenstein, Prokofiev, Shostakovich, Mayakovsky ve Tolstoy'un da mezarları bulunmaktadır.
Hayatından pek çok kadın geçmiş Nazım'ın, pek çok kadınla birlikte olmuş ancak kimse bir Piraye olamamış onun gönlünde. Öyle ki bir mektubunda Piraye'ye 'Sen benim en yakın insanımsın. ' diyor Nazım.
Nâzım Hikmet aynen Pir Sultan Abdal gibi bir dava adamı ve hayatı şiirle özdeşleşmiş bir ozandır. Nâzım; Bektaşi-Mevlevi aydınlarının olduğu Osmanlı aristokrat çevrede yetişmiştir. Bu nedenle de Alevi düşüncesiyle de bire bir ilişkisi vardır. Nazım'ın ataları Hıristiyan olan Gagavuz (Gök Oğuz) Türklerindendir.
Hapisten çıktıktan sonra 50 yaşımda askere almak istediler. Askere giderdim ancak askere alıp harcayacakları haberini aldım. Kaçıyordu vurduk, deyip öldüreceklerdi. Kaçmak zorunda kaldım.”
Mustafa Celâleddin Paşa ya da doğum adıyla Konstanty Borzęcki (10 Nisan 1826 - 9 Ekim 1876), Leh asıllı Osmanlı paşasıdır. Nâzım Hikmet'in anne tarafından büyük dedesidir. 1848 Devrimlerinden sonra Osmanlı'ya sığınmış ve 20 yıl subay olarak görev yapmıştır.
Nâzım'ın “Mavi Gözlü Dev, Minnacık Kadın ve Hanımelleri” şiirinin yazılma macerası onun hakkında yazılan kitaplarda söz konusu edilmiş, üzerine kafa yorulmuş bir mevzudur. Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın yeğeni Mehmet Sadık Öke, Teyzem Latife kitabında bu şiirin Latife Hanım için yazıldığını iddia eder.
Ülkemizde soy ismi olarak da kullanılan Ran kelimesinin sözlük anlamı uyluktur. Bu kelime Ra'n şeklinde yazıldığında ahmaklık manasına gelir. Bu kelime bazı kaynaklarda sarp dağ şeklinde kullanılır. Ran soyadını taşıyan en ünlü şairlerden biri Nazım Hikmet Ran'dır.
Toplumcu gerçekçi şiirin öncüsü; Nazım Hikmet.
Yahya Kemal'in bir dönem Nazım Hikmet'in hocası olduğunu biliniyor. Ancak, Yahya Kemal'le annesi Celile Hanım arasındaki duygusal yakınlığa, Nazım Hikmet'in "Hocam olarak girdiğiniz bu eve babam olarak giremezsiniz" notuyla tepki göstermesi bu hoca öğrencilik ilişkisini sona erdiriyor.
Nazım Hikmet; Münevver'e olan sevgisi, Galina'ya olan bağlılığı, Vera'ya karşı olan tutkusu ve Piraye'ye olan aşkıyla yüzlerce mektup yazmış, aşka aşık bir devrimci.
Hikmet Bey ve Celile Hanım'ın oğlu Nâzım Hikmet, 15 Ocak 1902'de Selânik'te dünyaya gelir. Babası Hikmet Bey, çeşitli illerde valilik yapmış olan Nâzım Paşa'nın oğludur.
Hapisliği 28 yıl 4 aya bağlandı. ULAŞMAYAN MEKTUP İşte bu süreçte Nazım Hikmet, Atatürk'e bir mektup yazdı. 'Askeri isyana teşvik' suçlamasının iftira olduğunu söyleyerek Atatürk'ten adalet istedi. Annesi Celile Hanım da Atatürk'e hitaben bir mektup yazdı.
CHP'nin sürgün ettiği Nazım Hikmet'e iade-i itibar ve tekrar Türk vatandaşlığı, 2009'da dönemin Başbakanı Erdoğan'ın talimatıyla, AK Parti hükümeti tarafından verildi.
Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve Çağdaş Türk şiirinin en önemli isimleri arasında yer almaktadır. 3 Haziran 1963 yılında Rusya'nın Moskova kentinde geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybeden Nazım Hikmet Ran'ın ölümü üzerinden 57 yıl geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri