Özellikle edebi eserlerde sıklıkla kullanılan sepide sözcüğü seher ve sabah kelimeleri ile eş anlamlıdır.
Sabah kelimesi eş sesli değildir. Gün doğduğunda verilen isimdir.
Bir başka deyişle elle tutup gözle görebildiğimiz, koklayıp tadabildiğimiz veya koklayabildiğimiz varlıkları karşılayan kelimelerdir. » Rüzgâr, yağmur, soğuk, sıcak, ekşi, acı (tat), çiçek, gürültü, aydınlık, karanlık, mavi, koku, uzun, deniz… Yukarıdaki kelimeler beş duyu organımızdan en az biriyle algılanabilir.
Türkçede kullanılan; taş, at, kurt, geç, saz, yol, serin, yağ, in, dal, gül, uç, dik, iç, an, kız, yağ, kaz, dolu, çay, kara, yaş, kaç, kan, bağ, kazan, asma, al, güldür, yan, var, yazma, koru, sık, bin, kat, ay, öğüt, sal, yaz, yüz, dil vb. pek çok sözcük eş seslilere örnek olarak gösterilebilir.
Sabahın Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Seher, sabahın ilk saatleri anlamına gelir. Bu kelime, ülkemizde kadın ismi olarak da kullanılmaktadır. Fecir kelimesinin sözlük anlamı kuşluk vaktidir. Duha kelimesi kuşluk vakti demektir.
İlgili 36 soru bulundu
AKŞAM KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Örneğin akşam kelimesinin eş anlamlısı 'suare' sözcüğüdür. Bunun yanında akşam kelimesinin kökeni Arapçadır. Buna rağmen bu sözcüğün anlam ilişkisi zayıftır. Bu bilgilere bakarak akşam kelimesinin zıt anlamlısı 'sabah, gündüz' sözcükleridir.
Sabah kelimesinin eş anlamlısı "gündüz" kelimesidir.
Farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Aynı zamanda sesteş sözcükler olarak da dile getirilmektedirler. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.
Yazılışları aynı fakat anlamları değişik olan kelimeler eş sesli sözcüklerdir. Aynı şekilde yazılıp okunması ve ses anlamından birbirine benzer olması ile beraber, anlamları birbirinden tamamen değişik olan kelimelerdir.
Aynı şekilde yazılıp okunan ve ses bakımdan birbirleriyle aynı olan kelimeler sesteş ya da eşsesli kelimeler olarak ifade edilmektedir.
Türkçe içerisinde birçok farklı eş sesli kelimeler yani diğer anlamıyla sesteş kelimeler bulunur. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir. Sesteş kelimeler hem yalın hem de ek almış olarak günlük dilde kullanılmaktadır. Dilimizde birden çok sesteş kelime yer almaktadır.
Eşsesli kelimelerin yazılışları her zaman aynı şekilde olmayabilir. Kaç sözcüğü eş sesli bir kelimedir. Kaç kelimesinin 1. anlamı: Herhangi bir nesnenin, eşyanın veya herhangi bir şeyin sayısını sormaya yarar.
Cevap. Cevap:Evet sesteştir.
KAR VE YAĞ KELİMELERİ CÜMLE İÇİNDEKİ EŞ SESLİ SÖZCÜKLERDİR.
Saz kelimesi bir eş sesli sözcüktür. Yani diğer bir ifade ile sesteş olarak bilinir ve birden fazla anlama sahiptir. Bu anlamlardan ilki ve en çok kullandığı bir müzik aleti olmasıdır. Diğer bir ifadesi ise su kuyularında olan durum şeklinde anlatılır.
Ekmek kelimesi sesteş olan bir kelimedir. Çünkü kelimenin tek bir anlamı yoktur ve aynı anlama gelen sesteşi vardır. Ayrıca sıkça kullanılan ekmek kelimesi sesteş konusuna önemli bir örnektir.
Cevap: Cevap : Kahve kelimesi eş şeslidir. Anlamları ise; Kahve kelimesinin ilk anlamı içilen sıcak yada soğuk sıvı demektir.2.anlamıysa çeşitli oyunların oynandığı mekan,kahvehane. Soluk kelimesi eş seslidir.
Yok kelimesi eş seslidir. Bildiğimiz anlamının (var olmayan) dışında “hayır” ve “yasak” anlamlarında da kullanılır.
Uç kelimesi sesteş bir kelimedir. anlamı: uçmak. anlamı: uçlu kalemlerimize taktığımız veya kullandığımız uç.
Yazılışları ve okunuşları aynı olmakla beraber anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Eşsesli, sesteş veya homofon; söylenişleri (telaffuzları) aynı, anlamları farklı olan (sözcükler).
Türkçede önemli olan konulardan bir tanesi de eş sesli sözcüklerdir. Eş sesli sözcükler ile ilgili bütün bilgileri bulabilirsiniz. Eş sesli sözcükler 6. sınıf Türkçe dersinin en önemli konuları arasında yer alır.
Gündüz kelimesinin eş sesli si yoktur.
Sabah kelimesinin zıt karşılığı, akşam kelimesidir.
Gece ile gündüz kelimeleri birbirinin zıt anlamı olarak belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri