Kediler Olmasaydı, İnsanlar "Aç Kalırdı" Ahırlarda ve tahıl depolama alanlarında fareleri ve sıçanları öldüren kediler, bu zararlıları kontrol altında tutmak için hayati önem taşıyor.
Böyle düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz… Çünkü kediler küresel ekosistemin vazgeçilmez bir parçasıdır. Onlar olmasaydı, yeryüzü kısa süre içinde kemirgenlerin istilasına uğrardı. Fareler ve sıçanlar tahıl stoklarımızı eritir, hastalık yayar ve bazı kuş türlerini de ortadan kaldırırlardı.
Teknik olarak, kediler renkli görebilirler, ancak muhtemelen bizi - ve diğer her şeyi - bizden çok farklı bir ışıkta görürler. Kedilerin gözlerinde kırmızı ışığa tepki veren çok az sayıda koni vardır, bu nedenle dünyayı mavi, gri ve sarı görürler.
Vahşi kedilerin 100.000 yıldan daha uzun zaman önce, Mezopotamya'da insanların arasında yaşadıkları ve MÖ 12.000 civarı, köpekler, koyunlar ve keçilerle aynı zamanlarda evcilleştirildikleri bilinmektedir.
2007'deki genetik bir çalışma, evcil kedilerin milattan önce 8000'de, Orta Doğu'da Afrika yaban kedisi (Felis silvestris lybica) soyundan türediğini ortaya çıkardı. Scientific American'a göre kediler, dünyadaki en popüler evcil hayvandır ve günümüzde insanların yaşadığı hemen hemen her yerde bulunurlar.
İlgili 22 soru bulundu
Müezza (Arapça: معزة), söylenene göre İslam peygamberi Muhammed'in kedisidir. Muhammed, Uhud seferinde önlerine yavrusunu emziren siyah-beyaz bir Habeş kedisi çıkınca askerin güzergâhını değiştirmiş; dönüşte de bu kediyi sahiplenerek Müezza adını vermişti.
Kediler Bizi Renkli Görebilir mi? Teknik olarak, kediler renkli görebilirler, ancak muhtemelen bizi - ve diğer her şeyi - bizden çok farklı bir ışıkta görürler. Kedilerin gözlerinde kırmızı ışığa tepki veren çok az sayıda koni vardır, bu nedenle dünyayı mavi, gri ve sarı görürler.
Muhammed'in ilgisi ile kurtulmuştu. Hz. Muhammed, kedisi Müezza'yı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Hz.
Peygamberimiz, Ebu Hureyre'ye kedi dostu olduğu için iltifaten 'Ebu Hureyre' (kedi babası) adını vermiştir. Yine Efendimiz, “Kediyi sevmek imandandır” (Buhari, 2161) ve “Bir insan, eve hapsettiği bir kedi yüzünden cehenneme gitti. Kediye yiyecek vermemiş; yeryüzünün haşeratından yemeye de salmamıştı.” buyurmuştur.
İslam geleneğinde, kediler temizliklerinden dolayı hayran kalınan hayvanlardır. Ritüel olarak temiz oldukları düşünülmektedir ve bu nedenle evlere ve hatta Mescid-i Haram dahil camilere girmelerine izin verilmektedir.
Lincoln Üniversitesi'nde 2015'te yapılan araştırma, kedilerin sahiplerini köpekler gibi özlemediğini, çünkü sahiplerine köpekler gibi bağlanmadıklarını söylüyor. Başka bir araştırmaysa kedilerin onları yalnız bıraktığımızda sinirlendiklerini ve bunu pasif-agresif davranışlarla gösterdiklerini söylüyor.
Bu araştırmalar da gösteriyor ki, kediler sahiplerini özler mi sorusunun cevabı net bir şekilde “evet” olacaktır. Dahası, kurdukları bağ ile ve sahipleri eve döndüğünde gösterdikleri özlem belirtileri sadece onlara özgü bir davranış olup bu da onları diğer pek çok ırktan ayırmaktadır.
Toplumumuzda kedi olan eve cin girmediğine dair genel bir görüş vardır. Bu görüşten dolayı pek çok kişi kedi sahiplenmeyi düşünüyor. Bu anlayışın oluşmasında kedilerin hislerinin insanlara göre kuvvetli olması etkilidir. Ancak kedi olan eve cin girmediğine dair herhangi bir ayet ya da hadis bulunmuyor.
Kedilerin sevilmekten hoşlanmadığı birçok bölge bulunuyor. Kedilerin kuyruk bölgesi, dokunulmasına izin vermediği bölgelerdir. Kedi severken kuyruk bölgesine yaklaşmamak gerekir. Kedilerin her ne kadar çok fazla cinsi olsa da, sırt bölgesi de sevmedikleri bölgeler arasında yer alan bir bölgedir.
Kedilerin istediği tek şey sevgi ve güvendir. Bulundukları ortamda güven ve rahatlık var ise mutlu olurlar. Siz ne kadar tersini düşünseniz de kediler sahiplerini bir arkadaş olarak görürler. Kendilerini yanında rahat ve güvende hissetmiyorsa, evden kaçmaya ve mutlu olabileceği bir yer aramaya başlarlar.
Kediler onlardan geri değildir. Özellikle evlerdeki yiyeceklere büyük zarar veren farelerden en büyük koruma görevini Allah kedilere vermiştir. Evin sadık bekçisidir. Maymunlar da aile halinde yaşayan ve insanların ibret alması için en büyük bir numunedir.
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) özellikle tavsiye etmiştir. Nice evliya zatların, çoğunun etrafında kedilerin olduğu düşünülürse bu bir rastlantı olmasa gerek… Kedi beslemek sünnettir.
Kedi beslemek sünnettir. Hz. Muhammed, Uhud seferinde, ordunun önüne yavrularını emziren bir kedi çıkınca, kedinin başına ezilmemesi için bir nöbetçi dikip koca bir orduyu o kedinin etrafından dolaştırmış. Ve seferden döndüğünde o nöbetçiden kediyi istemiş ve sahiplenerek adını Müezza koymuş.
Allah'ın en çok sevdiği hayvan deve olarak bilinirken en sevmediği hayvan ise domuzdur. - İslam'da domuz eti yemek günah olarak bilindiği için yasaktır. Bu nedenle de haram kılınmıştır.
Dünyaya gelen canlı mitolojisinde Hz. Adem ile başlayan insan sürecinden sonra yaratılan ilk canlılar yılan ve kedidir. Ve ilginçtir ki, hemen her dinde, yılan kötülüğü kedi iyiliği temsil etmiştir.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Sizin onu öpmenizle, onun size göz kırpması aynı aşk. Siz onu öpücüklere boğarken, o size bakıp gözünü kırpabilir. Sakince kırptığı gözleri, size öpücük gönderdiğinin işaretidir. Kedileri dudaklarından öpmeyin!
Kediniz size sürtünerek mırıldanıyorsa bilin ki sizi sevdiğinizi söylüyordur. Bununla birlikte sevimli sevimli mırıldanırken ön patileriyle adeta hamur yoğurur gibi hareketlerde bulunuyorsa sizi “çok çok” sevdiğini anlatmaya çalışıyordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri