Sabah namazı imsak vaktinde okunan ezandan itibaren güneş vaktine kadar (imsak saati ile güneş doğum saati arasında) kılınabilmektedir. Ancak imsaktan 30-40 dakika sonra kılınması önerilmiştir. Sabah namazı, imsak vakti girdiğinde kılınabilir. Ancak ezanın okunmasını beklemek daha makbul olur.
Artık yatsı namazı kılınamaz sadece kazası kılınabilir. Ancak sabah namazının okunmasını beklemeden imsak vaktinin girmesiyle birlikte sabah namazı kılınabilmektedir. Yani sabah namazını kılmak için ezanın okunmasını beklemeye gerek yoktur. Sabah namazının vakti, güneşin doğuşu ile birlikte çıkmaktadır.
İmsâktan önce sabâh nemâzını kılmak câiz değildir.
Çünkü sabâh nemâzının vakti girmemiştir. Bir nemâz, vakti girmeden önce kılınırsa, sahîh olmaz. Hem de, büyük günâh olur.
Buna göre ramazan ayında okunan sabah ezanı erken okunmaktadır. Henüz imsak vakti daha bitmemişken okunmakta olan bu ezandan hemen sonra namaz kılınsa bu namaz, sabah namazı vakti girmediğinden sahih olmaz.
İmsak vaktinin girmesiyle birlikte yatsı namazının vakti çıkmaktadır. Bu durumda ise sabah namazı henüz okunmamış olsa bile sabah namazının kılınması mümkün olmaktadır. Ancak imsak vaktinin girmesiyle birlikte yatsı namazının vakti geçmiştir. Artık yatsı namazı kılınamaz sadece kazası kılınabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Sabah namazı imsak vaktinde okunan ezandan itibaren güneş vaktine kadar (imsak saati ile güneş doğum saati arasında) kılınabilmektedir. Ancak imsaktan 30-40 dakika sonra kılınması önerilmiştir. Sabah namazı, imsak vakti girdiğinde kılınabilir. Ancak ezanın okunmasını beklemek daha makbul olur.
Sabah ezanı imsak denilen bu zamandan 30 ya da 45 dakika sonra okunmaktadır. İmsak ve sabah ezanının güneş ve saat dilimleriyle bağlantısı vardır.
Namaz Kılındığı Esnada Ezan Okunursa Ne Olur? Bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin ezanı okunur ise alimlere göre o namaz kaza mahiyetinde olmaktadır. Namaza kalındığı yerden devam edilmesi önerilmektedir.
Ebû Hanife'ye göre vaktin ortasında sabah namazına başlamak daha faziletlidir. Hanefî fıkıh âlimlerinden Tahâvî'ye göre ise sabah namazında faziletli olan tağlis ile isfâr'i cem etmektir. Buna göre ğalas (karanlık) vaktinde namaza başlanır, kıraat uzatılır ve isfâr vaktinde namaz bitirilir.
Bu namazların vakitlerini bilmek farz olan bir görevdir. Vakti henüz girmeden kılınan bir namaz geçerli değildir, vakti içinde yeniden kılınmalıdır. Ancak vakit girdiği halde, henüz ezan okunmadan kılınan namazlar geçerlidir. Bu nedenle eğer vakti girmeden namaz kılınmışsa, yeniden kılınması gerekir.
Teheccüd namazı, yatsı namazı ile fecir arasında kılınan gece namazıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rek'at namaz kılarlarsa, Allah'ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılır.”
Farz ve Nafile bütün namazların kılınmasının mekruh olduğu vakitler üçtür: Güneşin doğuşundan itibaren ışınları gözleri kamaştırır hâle gelinceye kadarki sabah vakti, kerahat zamanıdır. Bu vakit, güneşin doğuşundan sonraki takriben 45-50 dakikalık bir zamandır.
İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).
Sabah namazının vakti imsak ile girer, güneşin doğması ile biter. Ancak sabah namazını, Hanifilere göre hafif ışıyıncaya kadar bırakmak, Şafilere göre ise erken karanlık iken kılmak faziletlidir. Hanefi mezhebinde sabah namazının geç kılınması daha faziletli görülür. Bu nedenle de imsaktan hemen sonra kılınmaz.
Sabah namazı güneş doğması ve kerahat vaktinin girmesinden itibaren kerahat vakti çıkana kadar kılınmamaktadır. Sabah namazı güneş doğana kadar kılınması mümkün olan bir namazdır. Sabah namazının sünneti güneş doğana kadar kılınmalıdır.
Değerli kardeşimiz, İkindi vaktinin girmesine beş dakika kalaya kadar öğle namazını geciktirmek hoş değise de bu vakitte öğle namazı kılınabilir ve kazaya kalmadan hemen kılınmalıdır. Namazın farzlarından biri de vaktin girmiş olmasıdır.
Sabah namazının vakti imsak ile girer, güneşin doğması ile biter. Ancak sabah namazını, Hanifilere göre hafif ışıyıncaya kadar bırakmak, Şafilere göre ise erken karanlık iken kılmak faziletlidir. Hanefi mezhebinde sabah namazının geç kılınması daha faziletli olduğu için, imsaktan hemen sonra kılınmamaktadır.
Ebû Hanife'ye göre vaktin ortasında sabah namazına başlamak daha faziletlidir.
Sabah ezanı okunmadan namaz kılınır mı sorusu ise bu noktada akıllara gelmektedir. Sabah namazını kılmak için imsak saatine bakmanız gerekmektedir. İmsak vakti girdiği takdirde henüz ezan okunmamış olsa bile namazınızı kılmanızda sakınca yoktur.
Meselâ gece mesaisi yapmış birisi sabah namazını kıldıktan sonra kerahet vaktinin geçmesini beklemeden uyuyabilir, ve bu sünnete aykırı düşmez. Çünkü adam günlük mesaisini yapmış, sabah namazını da kılmış, kerahet vaktinin geçmesini beklemeye artık dinî bir sebep yoktur.
Bu anlamda namaz kılmak için ezanın bitmesini beklemek en doğru olanıdır. Bu nedenle ezan sırasında namaz kılınmaması gerektiği bilinmektedir. Fakat ezan okunduğu an vakit girmiş sayılır. Bu nedenle ezan okunurken kılınan namaz da kabul olunur.
Değerli kardeşimiz, Sabah namazının vakti imsak ile girer, güneşin doğması ile biter. Yani namazınızı takviminizde "imsak" yazan süreden itibaren "güneş" yazan süreye kadar kılabilirsiniz. Sabah namazının vakti bu iki süre arasıdır.
Ramazanda insanlar geceden itibaren sahur dolayısıyla ayakta olmaları ve imsak ile de zaten sabah namazının vakti girmesi dolayısıyla vatandaşa da kolaylık olması için sabah ezanı imsak vaktinde okutulmaktadır.
Peygamber'den (s.a.s.) farklı rivâyetlerin gelmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Hanefî mezhebinin yanında Süfyân-ı Sevrî ve İbnü'l-Mübârek gibi diğer bazı âlimler dört sefer okunan baştaki tekbir cümleleri dışındaki ezân ve kamet cümlelerinin ikişer sefer okunacağını söylemişlerdir.
Sabah ezanı imsakla beraber okunmaz. İmsak sabah ezanı ve güneş farklı saatlerdir. İmsak ile sabah ezanı arasındaki zaman dilimi saat farkına ve mevsimlere göre değişir. Sabah ezanı genelde imsak vaktinden 30 ila 45 dakika sonra olunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri