Namaz kılan kişi, Kunut'un bir kısmını okumazsa, bunun için sehiv secdesi yapması gerekir. Sabah namazında, Hanefî mezhebindeki bir imama tâbi olarak namaz kılan Şafiî mezhebindeki bir kişinin, selâmdan sonra sehiv secdesi yapması sünnettir.
Şafiî ve Hanbelî Mezheplerine göre, sabah namazında, ikinci rekatın rükûsundan doğrulduktan sonra da Kunût duası okumak sünnettir, cemaatte seslice okunur; Malikîlere müstehaptır. Hanefi Mezhebi'ne göre ise, olağan zamanlarda sabah namazında Kunût okumak mekruhtur.
Vitir namazlarında Kunut duası okumak ve Kunut tekbiri almak vaciptir. Cemaatla kılınırken hem imam hem de cemaat Kunut duasını içinden okur. Kunut duası okunmadığı takdirde sehiv secdesi gerekir.
Vitir namazında kunût duasını okumak vaciptir.
Değerli kardeşimiz, Vitir namazını kılarken, üçüncü rekatta tekbir almayı ve Kunut duasını okumayı unutmak sehiv secdesini gerektirir. Unuttuğunu rükûda iken hatırlasa, doğrulup Kunut okumaz. Namazın sonunda sehiv secdesini yapmakla yetinir.
İlgili 34 soru bulundu
Vitir namazında kunût duasını okumak vaciptir. Bundan dolayı kunût duasının terki veya tehirinden dolayı sehiv secdesi yapmak gerekir (Haddâd, el-Cevhera, I, 92).
Musibetvari şiddet olaylarının vuku bulması, felâket ve mihnetlerin başa gelmesi zamanlarında, bütün vakit namazlarında Kunut duası okunabilir. Hanefî mezhebine göre ise, bu gibi durumlarda sadece sabah namazında Kunut duası okunabilir; diğer vakit namazlarında okunmaz.
Hanefi mezhebine göre kunut duası vitrin üçüncü rekâtında zamm-ı surenin okunmasından sonra ve rükûa varmadan okunur. Vacip olan bu uygulama yıl boyu devam eder. Ama sabah namazında kunut duası okunmaz.
Özetle, Kunut duasını okuyamayanların veya okumayanların, “Rabbenâ âtinâ” duasını okumaları veya üç defa “Allahümmağfir lî” ya da “Yâ Rabbî” demeleri yeterlidir.
Vitir harici diğer namazlarda kunut duası okunmaz. Sadece dert, fitne ve belâ sırasında sabah namazlarının farzında kunut okunabilir.
Bu zammı sure 4 rekâtlı farzların son iki rekâtı hariç bütün rekâtlarda okunur. Sünnetlerin ve iki rekâtlı farzların ve vitir namazının bütün raketlerinde zammı sure okunur ve okunması da vaciptir. Ayetel Kürsi okunuşu ve Türkçe anlamı: Ayet-el Kürsi Arapça yazılışı ve Diyanet meali!
Vitir namazlarında okunan Kunut dualarında, bize verilen sayısız nimet için şükrettiğimiz gibi, günahlarımız da için bağışlanma dileriz. Peygamberler hariç tüm insanlar günah işler. Bu günahları affetmek ise yalnızca Allah'a mahsustur.
Kunut duaları Allah'a dua etmek ve sığınmak istenildiği zaman okunursa kişi manevi huzura kavuşur. Kunut duaları sabah namazının farzında okunduğunda okuyan kişi Allah'ın izni ile bela ve musibetlerden korunur. Kunut duaları bir şerden korunmak ya da bir hayrı elde etmek için okunur.
Sabah namazında kunût okumak Mâlikîlerin meşhur görüşüne göre müstehâb, Şâfiîlere göre ise müekked sünnettir. Diğer taraftan, kunût duası, Şâfiî mezhebinde ancak rükûdan sonra okunabilirken, Mâlikî mezhebinde hem rükûdan önce hem de sonra okunabilir.
KUNUT DUASINI BİLMEYENLER HANGİ DUAYI OKUR? Kunut Duaları 1-2 bilmeyenler, ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir.
- Şafiilere göre, sabah namazında Kunut duası bilmeyen onun yerine "Rabbena atina" ile başlayan duayı okursa kabul olur mu? Değerli kardeşimiz, Kunut duasını bilmeyen kimse yalnız, "Rabbenâ âtinâfi'd-dünyâ haseneten vefî'l-âhireti haseneten ve kınâ azâbe'n-nâr."
Hanefi mezhebine göre vacip olan vitir namazında okunan kunut duasını bilmeyenler yerine herhangi bir sure okuyabilir. Hiçbir şey demiyorsa lafzatullah'ı tekrar eder.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Hamd, yalnızca Allah'adır. Bir müslüman, Vitir namazını kıldıktan sonra gece namaz kılmak istediği zaman (gece namazını) ikişer ikişer kılmalı ve Vitir namazını tekrar kılmamalıdır.
Şafi Mezhebinde sabah namazının farzının son rekâtında rükûdan kalktıktan sonra duada olduğu gibi, elleri kaldırıp semaya doğru açarak kunut duası okunur. Ramazan ayının 15'inden sonra sabah namazında okunmasının yanı sıra vitir namazının son rekâtında da kunut okumak sünnettir.
Hz. Peygamber'in namaz esnasında kıyamda iken yapmış olduğu bu münâcât 'kunut' diye isimlendirilmektedir. Kunut; itaat etmek, sükût etmek, namazda kıyam hâlinde iken dua etmek demektir. Kunut; zorda, darda kalan kulun, aczini, derdini, şikâyetini namaz içinde dua ya da beddua şeklinde Allah'a arz etmesidir.
Bunun yerine namazın sonunda sehiv secdesi yaparak namazını tamamlar.
Sabah namazını kıldırdıktan sonra Hz. Peygamber'in günlük faaliyet çizelgesinde sıra, en çok önem verdiği ve vakit ayırdığı hususlardan birisine, yani ashabı ile meşgul olmaya gelirdi. Namazı kıldırdıktan sonra mescitten çıkmaya yeltenmez, yüzünü ashâbına dönerek güneş doğuncaya kadar oturmaya devam ederdi.
Vitir namazının üçüncü rekatında, kıyamda iken tekbir alınması zammı sure ile Kunut dualarının arasını ayırmak içindir. Hanefî mezhebine göre, vitir namazının üçüncü rekâtında Fatiha ve zamm-ı sûre okunduktan sonra "Allahü ekber" diyerek eller kaldırılır ve Kunut duaları okunur, sonradan rükûa varılır.
Ancak Ebu Hanîfe'ye göre Kunut, farz namazlarda geçici bir süre için okunmuş fakat daha sonra nesholunmuştur. Kunut duaları Vitir'den başka namazlarda okunmaz. Ancak bir fitne, belâ, musîbet olduğu zamanlarda sabah namazının farzında da okunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri