Meselâ gece mesaisi yapmış birisi sabah namazını kıldıktan sonra kerahet vaktinin geçmesini beklemeden uyuyabilir, ve bu sünnete aykırı düşmez. Çünkü adam günlük mesaisini yapmış, sabah namazını da kılmış, kerahet vaktinin geçmesini beklemeye artık dinî bir sebep yoktur.
(Kuşluk vaktindeki uyku zamansızdır. Kaylûle (öğleden önce biraz yatmak) faydalıdır. Akşam üstü uyku ahmaklıktır.) (Bir kimse, sabah namazından sonra uyumayı âdet hâline getirirse, yan ve bel ağrılarına müptelâ olur.)
Hocam sabah namazından sonra uyumanın günah olduğu söyleniyor, doğru mudur? Gece uykusu dışındaki uykularla ilgili hadisleri şöyle özetleyebiliriz: Sabah namazını kıldıktan sonra biraz daha uyumanın sakıncalı olduğunu bildiren sahih bir hadis yoktur.
Güneşin doğuşundan yaklaşık dakika geçinceye kadarki zamanda uyumak iyi karşılanmamıştır. Aslolan erken yatıp erken kalkmaktır. Sabah namazını kıldıktan sonra tesbih, zikir, Kur'ân ve ilimle meşgul olmalı ondan sonra işe başlamalıdır. Sabahın bereketinden istifade etmek lazımdır.
Namazdan sonra her gün, güneş belli bir yüksekliğe çıkıncaya kadar önce tesbihatını ve o vakte ait mutad evradını yapar, sonra yüzünü ashabına dönerek bağdaş kurar ve ashabıyla sohbet ederdi.
İlgili 16 soru bulundu
Namaz Kılındığı Esnada Ezan Okunursa Ne Olur? Bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin ezanı okunur ise alimlere göre o namaz kaza mahiyetinde olmaktadır. Namaza kalındığı yerden devam edilmesi önerilmektedir.
Sabah namazı sonrası 33 defa subhanallah, 33 defa el-hamdulillah ve 33 defa Allah-u Ekber zikirleri ile tamamlanır. Bunun dışında güneşin doğuşunu beklemek sünnettir ve bu esnada Kuran okunur veya sabah zikirleri okunur.
O günkü yapılan işlerin sonucunu görmek genellikle o vakitte olacağı için, o esnada uyuyan kimse, sanki o günü yaşamamış ve o günün manevî neticesini görmemiş gibi olur. Bu sebeple, bu uyku da hadiste mekruh sayılmıştır.
Hadis-i Şerif ile de buyrulduğu üzere, uyku bir dinlenme aracıdır. Ancak dinimizde kerahat vakti olan ikindi ile akşam arası uykunun insan için verimli olmadığı belirtilmiştir. Bu nedenle de ikindi kerahati uyku dinen hoş karşılanmamıştır.
Peygamber sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğuncaya kadar oturduğu yerden kalkmaz; bu esnada Allah'ı zikrederdi. Buna göre sabah namazından sonra Kur'an okumak ve zikir ile meşgul olmak mekruh değil aksine müstehaptır.
Sabah kerahat vakti: Güneş'in doğmaya başladığı saatten 45 dakika geçinceye kadar olan süredir. Öğle kerahat vakti: Öğlen namazına 45 dakika kalan zaman dilimine denilir. İkindi kerahat vakti: Akşam ezanından 45 dakika önce başlar ve Güneş batana kadar devam eder.
Seccade üzerinde uyumak hakkında İslam dini açısından kesin bir hüküm bulunmasa da, bazı kesimler bunun doğru olmadığını, günah olduğunu, bazı kesimler ise aksine hoş bir durum olduğunu ifade etmektedir. Ancak bu durum ile alakalı kesin bir hüküm bulunmamaktadır.
Kerahat vakti dini olarak işlerin kabul edildiği ve bir düzen içinde belirlendiği bir vakit olduğu için uyumak da mekruh sayılmaktadır. Günün manevi olarak faziletine varabilmek için gün içerisinde özellikle kerahat vakitlerinde uyku uyumak mekruh sayılmaktadır.
Arapça'da “öğle uykusu” anlamına gelen kaylule uykusu, aslında öğle sıcağının çok fazla arttığı gün ortasında uyuma" anlamına gelir. Genellikle öğle yemeğinden hemen önce, 12:30 civarı veya öğle yemeğinden sonra 14:00 civarında yapılır.
Farz ve Nafile bütün namazların kılınmasının mekruh olduğu vakitler üçtür: Güneşin doğuşundan itibaren ışınları gözleri kamaştırır hâle gelinceye kadarki sabah vakti, kerahat zamanıdır. Bu vakit, güneşin doğuşundan sonraki takriben 45-50 dakikalık bir zamandır.
Namazdan bahseden ayet ve hadis- lerin bir kısmında onun vaktinde edasına engel durumlardan bahsedilmiş ve bunlara çözümler sunulmuştur. Bu konudan bahseden hadislerden anlaşıldığına göre din, namazın vaktinde eda edilmesine engel bir mazeret olarak sadece uyku ve unutmaya vurgu yapar.
Peygamberimiz yatsıdan sonra erken yatarmış, ardından gece teheccüd namazına kalkarmış. Sonrasında yine uyumaz sabah namazına hazırlanırmış. Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış - keza ikindi ile akşam arası da öyle-.
Ancak, sabah namazını kıldıktan sonra, hafta sonu diyerek uyumuşsanız ve geç kalkmışsanız bunda bir günah yoktur. Bununla beraber, eğer sabah namazından sonra uyunacaksa, kerahet vakti geçtikten sonra uyumayı tercih etmek sünnete uygundur. Kerahet vakti içinde uyumak ise günah değilse de sünnete uygun değildir.
Gaylûle, fecirden sonra, tâ kerahet vakti bitinceye kadar uyunan uykudur. Bu uyku, rızkın eksilmesine ve bereketsizliğine hadisçe sebebiyet verdiği için, sünnete zıttır. Çünkü rızık için çalışmanın ön hazırlıklarını hazırlamanın en uygun zamanı, sabahın serinlik vaktidir.
Günün ilk vakit namazı olan sabah namazı tamamlandıktan sonra, "La havle velâ kuvvete illâ billâhi velâ hilete velehtiyale velâ mence velâ melca minellâhi illâ îleyh(i)." duası 7 kere okunmalıdır.
Peygamberin (s.a.s.) sabah namazından sonra güneş bir mızrak boyu oluncaya kadar, ikindi namazından sonra ise güneş batıncaya kadar nafile namaz kılmayı yasakladığı rivayet sebebiyle (Buhârî, Mevâkitu's-salât 30) sabah namazını kıldıktan sonra nafile namaz kılmanın mekruh olduğu kabul edilmiştir (Merğînânî, el-Hidâye, ...
Bismillahirrahmanirrahim lâ havle velâ kuvvete illâbillâhil aliyyil azîm.yâ kadîmü yâ kâimü ya dâimü ya ferdü ya vitru yâ samedü ya ehadü ya vâhidü ya hayyu ya kayyûmü ya halîmu ya zel celâli vel ikram. Sabah namazından sonra hiç konuşmadan 100 kere okunacak.
5493 (1) Ebu Eyyub el-Ensari: der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim sabah namazını kıldıktan sonra on defa: ''La ilahe illallahu vahdehu Ia şerike leh, lehu'l-mülkü ve-Iehu'l-hamdu ve-huve ala kulli şey'in kadir'' derse kendisi için (sevap olarak) dört köle azat etmeye eşittir.
Sabah namazını isfâr vaktinde kılmak erkeklere mahsustur, kadınlar için ise, sabah namazını vaktin evvelinde henüz hava karanlık iken kılmak, diğer namazları ise cemaat dağıldıktan sonra kılmak daha faziletlidir.
Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri