Marka mimarisi, şirketin markalar, alt markalar ve diğer tekliflerden oluşan portföyünün organize bir yapısıdır. Daha basit bir ifadeyle – Şirketin markalarının, alt markalarının ve diğer tekliflerinin nasıl organize edildiğini/edileceğini ve birbirleriyle nasıl ilişkili olduklarını gösterir.
Marka genişletme, firmaların aynı marka ismini kullanarak, farklı bir ürün sınıfında yeni bir ürünü pazara sunması olarak tanımlanmaktadır. Marka genişletmede temel amaç tüketicilerin yeni çıkarılan ürüne yönelik olarak olumlu tutum ve davranış göstermelerinin sağlanmasıdır.
Stratejik marka yönetimi, bir işin temel hedefi olan gelirleri artırmak ve uzun vadeli amaçlara ulaşmak için marka değerini, marka bilinirliğini ve marka mevcudiyetini oluşturma, ölçme ve yönetme sürecidir.
Marka portföyü, belirli bir firmanın belirli bir kategorideki alıcılara satışa sunduğu tüm markalarının oluşturduğu kümedir. Marka-ürün matrisinin satırları, marka-ürün ilişkilerini temsil eder ve firmanın markaları altında satılan ürünlerin sayısı ve niteliği açısından firmanın marka genişletme stratejisini gösterir.
İlgili 25 soru bulundu
Marka yönetimi süreci; marka planlaması, marka örgütlemesi, marka liderliğinin ve marka koordinasyonun sağlanması ve marka denetiminin gerçekleştirilmesi aşamalarından oluşur.
Marka değerinin temel bileşenlerini marka farkındalığı, marka bağlılığı, algılan kalite ve marka çağrışımları oluşturmaktadır.
Aynı ürün cinsine sahip rakip markalar arasında sıklıkla kullanılan bir konumlandırma stratejisidir. Ne büyüklükte bir rakip seçilirse markanın kendisinin de rekabet ettiği markanın gücüne sahip olduğu izlenimi yaratılır.
Marka farkındalığı; potansiyel müşterilerin, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi ne kadar kolay tanıdığını ve hatırladığını ifade eden bir pazarlama terimidir. Marka farkındalığı, önemli bir pazarlama kavramı ve marka pazarlamasının birincil amacıdır.
Marka imajı, tüketicinin zihninde kabul gören ve tutulan markanın çağrışımlarıdır. Marka imajı gerçekçi ya da duygusal olsun büyük ölçüde tüketicinin yorumlamasıyla oluşan subjektif ve algısal bir olgudur. Marka imajı söz konusu olduğunda gerçeği algılama gerçeğin kendisinden daha önemlidir.
Aynı markanın, farklı pazarlarda, farklı ürün yelpazelerini desteklemesi ise, şemsiye marka modeli olarak adlandırılır. Şemsiye markalama, birden fazla tek marka isimli ürünü etiketleme yöntemidir. Genellikle çeşitli pazarlarda çok ürünle faaliyet gösteren firmalar tarafından kullanılır.
Bağımsız marka modelinde ana marka ve alt markalar birbirlerinden bağımsız olarak hareket ederler ve hedef kitleleri de farklıdır. İki şirket ittifak kurduğunda ikisine de büyük faydalar sağlanacaksa bu marka modeli kullanılır.
Marka bütünlüğü, işletme hedeflerine erişilirken, aynı zamanda arzu edilen marka imajına sahip olunan ve markalaşma sürecindeki nihai noktadır. Bu nokta; müşterilerinizin, çalışanlarınızın, ortaklarınızın ve pazarın kim olduğunuza ve ne söylediğinize %100 inandığı, sizi anladığı ve deneyimlediği noktadır.
Marka unsurları, markayı tanımlamaya ve farklılaştırmaya yarayan ticarileştirilebilir araçlardır. Başlıcaları; marka adları, URL'ler, logolar, semboller, karakterler, sözcükler, sloganlar, reklam müzikleri, ambalajlar ve işaretlerdir.
Marka yaratma stratejisinin genel hedefi, tüketicinin marka hakkında bilgilendirilmesini sağlamaktır. Odak noktaya müşteri alınarak müşterinin marka hakkında bilmesi gereken her şeyin ona ulaştırılması sağlanmalıdır. Bu süreç aynı zamanda, marka bilinirliği ya da marka konumlandırma çalışmalarını da içerir.
Marka sadakati, müşterilerin benzer ürün veya hizmetler sunan başka markalar bulunmasına rağmen aynı markadan satın almaya devam etmesidir. Müşteriler yalnızca aynı markayla etkileşim kurmaya ve bu markadan satın almaya devam etmekle kalmaz, aynı zamanda olumlu duygularını da bu markayla ilişkilendirirler.
Marka felsefesi, markanın değer, tutum ve normlarından; amacından ve tarihinden meydana gelmektedir. Horst Rückle'ye göre marka felsefesi, bir markada faaliyet gösteren insanların içe ve dışa yönelik tüm davranışlarının nedenini ve bunların oluşturulmasını kapsamaktadır.
Marka mantrası olarak da bilinen marka özü, markanın temsil ettiği şeyin veya yansıtmak istediği görüntünün çekirdeğini ifade eden kısa bir ifadedir. Bir marka özü ifadesi genellikle sadece iki ila üç kelimedir. Biçimler değişebilse de, ifadenin tonu en önemlisidir.
Marka farkındalığı, potansiyel müşterilerin belirli bir ürün kategorisindeki ürün veya hizmeti satın alıp almayacağına karar verirken, bir markayı tanıma veya hatırlama yeteneği olarak tanımlanmaktadır. “Marka farkındalığı, farklı koşullar altında tüketicinin markayı tanımlayabilme yeteneğidir”.
Marka konumlandırma, markanın müşterisine sunduğu benzersiz değeri ifade eder. Bu, markaların değer tekliflerini (müşterinin diğerleri yerine söz konusu markayı tercih etmesine neden olan unsur) açıklarken marka kimliklerini oluşturmak amacıyla geliştirdiği bir pazarlama stratejisidir.
Marka bilinirliği, tüketicilerin belirli bir markayı ne kadar tanıdığını ifade eder. Tüketicilerin markanın logosunu, adını, ürünlerini ve diğer varlıklarını tanıma derecesi ile ölçülür.
Marka değeri, tüketicilerin markaya atfettikleri değere bağlı olarak oluşturulan ve diğer markalar karşısında markanın finansal gücünü gösteren sayısal bir değerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri