Uzmanlar, ikinin sihirli sayı olduğu konusunda hemfikirler; sabah bir kez ve gece bir kez yıkamalısınız. Gece uyuduğunuzda cildinizde bakteri birikir, bu yüzden sabahları cildinizi yıkamanız gerekir.
Sabah kalkınca yüzü yıkamak farz veya vacip değildir. Ancak hem sıhhat açısından hem de uykunun etkisini üzerimizden atmak için yüzümüzü yıkamanın faydası vardır. Ayrıca temizlik olması bakımından da güzeldir.
Eğer geceleri yüzünüzü köpürtüp durulanan bir temizleyici ile yıkıyorsanız ve yağlı olmayan bir cilde sahipseniz sabahları sadece su ile yıkayabilirsiniz. Çünkü yatmadan önce yapılan cilt temizliğinin ardından gece boyunca yıkanması gereken herhangi bir şeyle temas etmezsiniz.
Suyun, kiri ve yağı tek başına çıkaramayacağı konusunda uzmanlar hemfikir. Yıkamazsak ne olur? New Yorklu dermotolog Meghan Feely, yüz yıkamanın tamamen bırakılması durumunda aknelerin baş göstereceği konusunda uyarıyor. Özellikle denize girilen, spor yapılan bir günün ardından yüzü yıkamak şart haline geliyor.
İlgili 38 soru bulundu
8 - Çok sık yıkamak
Yüzünüzü ne kadar yıkarsam o kadar temizlenir diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Yüzünüz için ideal olan yıkama sabah ve akşam günde iki kezdir. Uzmanlar cildimizi çok fazla yıkarsanız kuruyup ve tahriş olmakla birlikte yağlanacağını da söylüyor.
Yüzünü nasıl temizlemelisin? Yüzünü sadece suyla temizlemek yeterli olmaz. Cildindeki kirleri ve gözeneklerinde biriken yağları arındıracak bir yüz temizleme ürünü kullanmanı öneririz.
Cildin deriye en yakın olduğu bölge has sebum ile kaplıdır ve bu tabaka yüzünüzdeki yağ oranını belirler. Soğuk su bu esnada cildin bu tabakasının kalkmasını ve hem dış faktörlerden korumaya hem de beslemeye başlar. Soğuk su cildin kendini yenilemesini hızlandırıp gözenekleri küçülterek siyah nokta oluşumunu azaltır.
Dermatologlar, yüzünüzü yıkamak için soğuk veya ılık suyun sıcak sudan daha iyi seçim olduğunu söylüyorlar. Aşırı sıcak sudan uzak durmanın bir başka nedeni, sıcaklığın doğal nemlendirici özelliğini ciltten uzaklaştırarak, cildi zamanla kuru ve iltihaplı hale getirmesi.
Yüzü, buz gibi suyla yıkamanın gözenekleri küçülttüğü sanılır ama bu doğru değildir. Sıcak su da, cildin nemini emerek daha çok kurumasına neden olur. İdeal olan, ılık su kullanmaktır. Ancak cildinizde kızarıklar varsa, kılcal damarlarınıza baskı yapması için soğuk suyla (buz gibi değil ama) yıkayabilirsiniz.
Uzmanlar; yüzün duş sırasında yıkanmasını tavsiye etmiyor. Yüzün duş öncesinde ya da sonrasında ılık su ile yıkaması öneriliyor.
Yüzünüzü Yıkayın
Pürüzsüz bir cilde sahip olmanın ilk kuralı yüz temizliğidir. Her gece yatmadan önce ve sabah kalktığınızda yüzünüzü cilt tipinize uygun bir ürün ile iyice yıkayın ve yumuşak bir havlu ile cildinizi kurulayın. Kullandığınız suyun sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz.
El yüz yıkamadan oturulmaz, besmelesiz yemeğe başlanmaz, sofrada konuşulmaz, hızlıca yenilir, hamd ile kalkılırdı.Yemek arası su içilmez, kötü şey ima dahi edilemezdi. Oyalanmadan kalkmak gerekirdi, çünkü inanışa göre sofra dört meleğin kanatları üstünde kuruluydu asıl.
Bu hadislere göre, ekmek ve yemeklere değecek olan ellerimizi yemekten önce yıkamak sünnet olmakla beraber, uykudan uyandığımızda elleri yıkamamız daha da önemlidir. Ellerin avret yerine dokunması haram olmasa da sağlık açısından bu sünnetin önemi büyüktür. Zira avret mahalli mikropların en yoğun olduğu yerlerdendir.
Sabah uyanır uyanmaz güne iyi başlamak ve açılmak için yüzümüzü yıkarız. Bu hem cildin diri kalmasını ve hem de temizliğini sağlar. Diğer taraftan cildin yıkanması kadar nasıl yıkandığı da önemli.
Saçları ve cildi güzelleştirir
Soğuk su cildinizi sıkılaştırarak, gözeneklerinizin daralmasına yardımcı olur. Aynı zamanda cildin kendi doğal yağlarını kaybetmesini de büyük ölçüde engeller. Daralan gözeneklere kir girmesi daha zor olduğundan, bu sayede daha sağlıklı bir cilde de kavuşabilirsiniz.
Su içmenin faydaları arasında cildi doğal olarak nemlendirmek başta kalır. Yeterince su içilmediğinde susuz kalan ve kuruyan cilt, egzama gibi bir dizi cilt sorununa daha açık hale gelir. Bol su içmek cildinizi nemlendirir, kuru ciltten kaynaklanan cilt hasarını önler.
Buzu Yüze Sürmek Cildi Anında Canlandırır!
Soğuğun gençleştirici ve suyun canlandırıcı özelliğinin bir araya geldiği yüze buz uygulaması ile cildinizi kısa sürede yenileyebilirsiniz. Yorgun ya da uykulu olduğunuz zamanlarda cildinizin daha canlı ve aydınlık görünmesi için yüzünüze buz uygulayabilirsiniz.
Eğer akne problemin varsa, bu durumda sıcak suyla duş almaktan kaçınman gerekiyor. Sıcak su, bir yandan gözeneklerde sivilceye neden olan sebum isimli yağı temizlerken, diğer yandan daha fazla sebum üretimine neden oluyor. Bu nedenle derindeki sebum miktarını kontrol altına almak için soğuk duşu tercih etmelisin.
Su, cildi doğal olarak nemlendirir. Çünkü gerçek nemlendirme ancak derinin altından, yani doğal suyla olur. Derinin nemi çeşitli dış etkenlerle azaldığında, ki bu yaz aylarında artış gösterir, deriyi dışarıdan nemlendirmek yetersiz kalır.
Buzlu suyun gözeneklerinizi sıkılaştırdığı bilinmektedir. Açık gözeneklerin görünümünü azaltarak cildinize sıkı ve şekilli bir görünüm kazandırır. İnce çizgiler ve kırışıklıklar gibi erken yaşlanma belirtilerini önlemek istiyorsanız, buz gibi su denemek için harika bir tüyodur.
Dermatologlar, cildi kuruttuğu için yüzün duşta yıkanmasını doğru bulmuyor. Duştan gelen çok fazla su yüzdeki hassas cilde zarar verebilecek önemli nem kaybına neden olabilir. Duşta kullanılan şampuan ve duş jelleri de yüze zarar veriyor. Bunun için duşta yüzünüzü korumanız şart.
Dermatologlar, estetik doktorları, beslenme uzmanları ve cilt bakımı uzmanları, bol su tüketiminin cilde faydalı olduğu konusunda genellikle hemfikirdirler. Gün içerisinde yeterli oranda su içen kişilerin vücutlarından daha fazla toksin atılıyor ve bu durum cilt tonunun dengelenmesine yardımcı oluyor.
Öncelikle yüzünüzü ılık suyla yıkamalısınız.Çünkü sıcak su yüzünüzün kurumasına sebep olurken, soğuk su ise kirlerden tamamen arınmasını engeller.Bu nedenle ılık su en doğru seçimdir. Yüzünüzü yıkamadan önce ellerinizi cildinize uygun bir sabunla iyice yıkamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri