Hukukun yardımcı kaynakları bilimsel içtihatlar (doktrin, öğreti) ve yargısal içtihatlar (mahkeme kararları) dan oluşmaktadır.
Hukukun esas (asıl-asli) kaynakları kendi içinde, “yazılı kaynaklar” ve “yazısız kaynaklar” olmak üzere ikiye ayrılır. Yazılı kaynaklar anayasa, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmeliktir. Hukukun yazısız kaynakları ise örf ve âdettir.
İlgili 19 soru bulundu
anlaşmalar, kanunlar, KHK'ler, yönetmelikler asli hukuk kaynaklarındandır. ve eserler-doktrin-ilmi içtihatlar ile yargı kararları-kazai içtihatlar tali kaynakları oluşturur.
Asıl (Bağlayıcı) Kaynaklar; yazılı kaynaklar olan Anayasa, Kanunlar, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, Milletlerarası Anlaşmalar, Yönetmelikler, Genelgeler ile yazısız kaynak olan Örf ve Adet Hukuku'dur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrinlerdir.
Hukukun kaynağı tek olup bu da devlet iradesinden oluşur. Gerçekten de hukuk kurallarını bizzat yeni kurallar koymak veya mevcut örf ve adet hukuku kurallarını benimseyip bunlara bir hukuk kuralı olarak geçerlik kazandırmak suretiyle geçerli hukukun ne olacağını bizzat devlet belirler.
Resmî kaynaklar arasında Resmî Gazete, Düstur, Külliyatlar ve TBMM Tutanak Dergisi yer alır.
Bir hukuk düzeninde mevcut olan, anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik gibi normlar, dağınık hâlde ve rastgele değil, alt-alta, üst-üste bulunur. Bu normların arasında altlık-üstlük ilişkisi vardır. Buna “normlar hiyerarşisi” veya “hukuk düzeni piramidi” denir.
Her iki bakımdan da birbirine uygun düşen bu sıralama şöyledir: Anayasa, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük ve yönetmelik (sıralamada uluslararası antlaşmalar kanun kapsamında ele alınmaktadır).
Borçlar hukukunda, borç ilişkilerinin kaynağı olarak sözleşme, Belirli bir borç ilişiğini meydana getirmek üzere iki kişinin karşılıklı ve birbirine uygun irade açıklamaları ile kurulan bir hukuki muameledir[3].
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Yardımcı kaynak meselesi, uzun yıllardır çözülememişti. Şimdi 2'nci sınıftan 12'nci sınıfa kadar olan sınıf düzeyleri için hazırlıyoruz. Hem dijital platformlarda hem de basılı olarak öğrencilerimize ve öğretmenlerimize sunuyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2. sınıftan 12. sınıfa kadar tüm eğitim kademelerinde yardımcı kaynak hazırladı. Ders kitapları ve yardımcı kaynakların illere sevkiyatı 15 Ağustos'ta başladı.
Maddi Kaynaklar: Hukuk kuralını koyan güç maddi kaynaktır. Hukukun maddi kaynağı ile ilgili sorunlar hukuk felsefesinin alanına girer. Şekli Kaynaklar: Hukuk kuralının ortaya çıkarken büründüğü şekil (anayasa, kanun, yönetmelik vb.) hukukun şekli kaynaklarıdır.
1- Yazılı Kaynaklar:Kitabeler,fermanlar,kanunlar,mahkeme kayıtları, noterlik yazıları, gazeteler, dergiler vb... 2- Yazısız(Sözlü) Kaynaklar: Evler, kaleler, tapınaklar, heykeller, silah, eşyalar, destanlar, efsaneler, fıkralar, atasözleri örf ve adetler vb...
Birincil Kaynak, Akademik disiplin olarak tarih çalışmalarında (orijinal kaynak olarak da bilinir) bir arkeolojik eser, belge, günlük, el yazması, otobiyografi, kayıt veya çalışılan zamanda üretilmiş bir bilgi kaynağıdır.
Osmanlı Hukuku şer'î hukuk ve örfî hukuk olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Şer'î hukuk, kaynağı Kur'an, Sünnet, icma ve kıyas olan ve fıkıh kitaplarında yazılı halde bulunan normlar manzumesidir. Örfî hukuk ise, padişahın iradesine dayanarak ferman ve kanunnamelerle ortaya çıkan hukuktur.
Hukuki İşlemler 4'e ayrılır. Bunlar; Tek Taraflı ve Çok Taraflı Hukuki İşlemler: Sadece bir tarafın yapmış olduğu irade açıklamaları ile meydana gelen hukuki sonuçlar tek taraflı hukuki işlem olarak isimlendirilmektedir.
Yukarıdaki tanımdan hukukun üç temel fonksiyonunu belirliyoruz. “Etik”, “Sosyal Olgu” ve “Normatiflik”. Bu üç fonksiyondan birisinin ön plana çıkarıldığı tanımlara biz “tek boyutlu hukuk” tanımları diyoruz.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Yazısız Kaynaklar : Üzerinde herhangi bir yazı bulunmayan ancak geçmiş ile ilgili bilgi veren kaynaklardır. Örneğin mağara duvar resimleri, heykeller, kabartmalar, silahlar, kıyafetler vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri