Sabahattin Ali, hem usta bir yazar hem de Türkiye Komünist Partisi üyesiydi. Sabahattin Ali'yi Aziz Nesin'in anısını aktararak analım. Bugün, 2 Nisan 1948 tarihinde, ünlü yazar ve Türkiye Komünist Partisi üyesi Sabahattin Ali'nin katledilmesinin yıl dönümüdür.
Sabahattin Ali siyasi görüşü ilk olarak Türkçülük üzerine filizlenmiş, Almanya'da bulunduğu dönemde komünizmle tanışmıştır. Siyasi fikirlerine eserlerinde sık sık yer vermiş ve tek partili sisteme karşı duruşunun altını her fırsatta çizmiştir.
Sinop Hapishanesindeyken Türkiye Komünist Partisi'ne mensup bazı üyelerle tanışması Sabahattin Ali'nin sosyalist düşünceyi benimsemesinde etkili olmuştur.
Hakkındaki davaların aleyhinde seyrettiği bir dönemde Türkiye'den ayrılmak istedi ve Bulgaristan sınırını geçmek isterken kendisine kaçma girişiminde rehberlik eden Ali Ertekin tarafından milliyetçi gerekçelerle öldürüldü.
Sabahattin Ali, Toplumcu Gerçekçi edebiyat akımından etkilenmiştir. Toplumcu Gerçekçilik: 1930'lu yıllarda sosyalizm ideolojisinin sanat ve edebiyata yansıması olarak ortaya çıkmış ve ilk örneği Maksim Gorki'nin "Ana" isimli romanı kabul edilen bir akımdır.
İlgili 33 soru bulundu
Türk edebiyatında toplumcu gerçekçilik realizm akımının öncülerinden olan Sabahattin Ali'nin günümüzde hala Kürk Mantolu Madonna, İçimizdeki Şeytan, Kuyucaklı Yusuf adlı eserleri en çok satanlar arasında yerini korumaya devam ediyor.
Bu olay Sabahattin Ali ile Nihal Atsız arasındaki hakaret davasıdır. Nihal Atsız, Orhunda devrin Başbakanı Şükrü Saraçoğluna ithafen iki mektup yayınlamıştır. Bu mektuplardan ikincisinde Sabahattin Aliye vatan haini dediği için Ali kendisine hakaret davası açmıştır.
Sabahattin Ali'nin aylar önce gömülen cansız bedeni, bir çoban tarafından 16 Haziran 1948 tarihinde Sazara Köyü ormanlık alanında bulundu.
Kürk Mantolu Madonna, Sabahattin Ali'nin cumhuriyetin ilk yıllarındaki (1930'lar) 'Torpili olamayanın iş bulamadığı Ankara'yı' hicvederek çatısını oluşturduğu; bu yönüyle de mahkemelerinin şiir okudu diye hakkında hapis cezası verdiği Türkiye'ye büyük siyasal göndermelerle doludur.
Maria Puder'in kimliği
Sabahattin Ali'nin kızı Filiz Ali, BBC'ye verdiği bir söyleşide, Maria'nın gerçek bir kişi olduğunu öğrendiklerini söylemiştir.
Bu romanında, Sabahattin Ali toplumsal gündemin kişilikler üzerindeki baskısını ve güçsüz insanın "kapana kısılmışlığını" etkileyici bir biçimde anlatıyor. Ayrıca roman, yazarın yaşadığı dönemin (1940'lı yıllar) Türkiye'sini yansıtmaktadır.
Bulgaristan sınırında 16 Haziran 1948'te bir çobanın bulduğu cesedin Sabahattin Ali'ye ait olduğu tespit edildi. Ali Ertekin, daha sonra cinayeti işlediğini itiraf etti. Ormanda tanınmaz halde bulunan cesedin yazar Ali'ye ait olduğu ve 2 Nisan 1948'de vefat ettiği kayıtlara geçti.
Psikolojik bir anlatı olarak da ifade edebileceğimiz roman aslında üç ana tema etrafında şekilleniyor: Aşk, yalnızlık ve yabancılaşma. Kürk Mantolu Madonna, daha çok bir aşk hikayesi olarak görünse de romanda aslında bir insanın yalnızlaşma sürecine ve giderek topluma yabancılaşmasına şahit oluyoruz.
Sabahattin Ali, Türk Edebiyatı'nda özel bir yer edinmiş o güzel adamlardan biri. Toplumcu gerçekçi yazarlardan biri olarak kabul görmüş. Kürk Mantolu Madonna'yı, sonra İçimizdeki Şeytan'ı Kuyucaklı Yusuf'u yazdı ve hepsi Türk Edebiyatının önemli yapı taşlarından biri oldu.
Aliye Hanım'a yazdığı bir mektupta ona “Herkeslerden Sevgili Aliye” (Ali, 2018: 11) diye hitap etmesi de hayatının aşkının Aliye Hanım olduğunu gösterir.
Sabahattin Ali'yi diğer hikâyecilerimizden ayıran farkı; eserlerinde kurguladığı “mekân-insan” ilişkisindeki ayrıntıları yansıtmada gösterdiği hassasiyet ve “olay örgüsündeki sağlamlık”tır.
Sabahattin Ali'nin en çok okunan kitapları arasında yer alan Sırça Köşk, dönemin devlet yönetimini eleştirirken bir yandan da direnmenin gücünü vurguluyor. Yönetime ve devlete başkaldırı olduğu gerekçesiyle bir zamanlar Türkiye'de yasaklanan kitaplardan biri olmuştur.
13 yaş ve üzeri izleyici kitlesi için uygundur.
Kitabın ilk elli sayfası haricinde, romanın ana karakteri ve asıl anlatıcısı Raif Efendi'dir.
41 yıllık kısa sayılabilecek yaşamına Kürk Mantolu Madonna, Kuyucaklı Yusuf, İçimizdeki Şeytan, Kağnı, Ses gibi çok önemli roman ve hikayeleri sığdıran ünlü yazar Sabahattin Ali'nin bugün vefatının 71. yıl dönümü.
Sabahattin Ali, birçok edebi türde eser vermiş ve eserleri ile Türk edebiyatında öncü isimlerden birisi olmuştur. Hakkında açılan davalar nedeniyle Bulgaristan'a kaçma girişimi sırasında kendisine rehberlik eden Ali Ertekin tarafından 2 Nisan 1948'de Kırklareli'nde başına sopayla defalarca vurularak öldürülmüştür.
Yaşamı boyunca sol görüşlü kimseler tarafından kendisine pek çok kez "faşist" olduğu suçlamasında bulunulmuştur fakat Atsız kendisinin bir faşist olmadığını, yalnızca bir Türkçü-Turancı olduğunu yinelemiştir. Türk-İslam sentezini savunan Ülkücülerle ortak çalışmada bulunmamıştır. Öz Türkçülüğün savunucusu olmuştur.
İçimizdeki Şeytan'ı okuyacaklar için spoiler: Sabahattin Ali, 𝐍𝐢𝐡𝐚𝐭 karakterini gençlik yıllarından yakından tanıdığı Nihal Atsız'dan esinlenerek oluşturmuştur.
Yazım ve basım süreci. Konya'da iken Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ü yeren Memleketten Haber adlı bir şiiri dost meclisinde okuduğu iddiasıyla 1932 yılında tutuklanarak Konya Cezaevi'ne konan şair, daha sonra aynı davadan 14 ay hüküm giyerek Sinop Cezaevi'ne nakledildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri